Krokiety więcej nie będą pękać podczas zwijania. Wystarczy pamiętać o jednej rzeczy podczas robienia naleśników

Dlaczego krokiety pękają - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Krokiety to popularne danie, które lubimy spożywać na obiad lub na dodatek do obiadu. Najlepiej smakują z mięsem lub kapustą i grzybami. Niestety, ale czasem zdarza się, że podczas smażenia po prostu pękają. Dlaczego krokiety pękają? Okazuje się, że możemy temu zapobiec w bardzo prosty sposób.

Dlaczego krokiety pękają? Wiemy, gdzie pojawia się przyczyna

Nie ulega żadnej wątpliwości, że pękające krokiety to prawdziwa zmora dla każdego, kto lubi spożywać to danie. Okazuje się, że problem pojawia się w samym cieście naleśnikowym, a o wszystkim decyduje kilka czynników. Należy mieć na uwadze fakt, że pękanie jest spowodowane przez nieodpowiednie proporcje składników w cieście. To najlepsze ciasto powinno spływać z grzbietu łyżki, ale cienka warstwa w dalszym ciągu powinna na nim pozostawać. Inny problem stanowi również farsz.

krokiety z mięsnym farszem w wydaniu mini

Krokiety z mięsem – Pyszności

Duża ilość farszu i składniki, które nie zostaną drobno zmielone lub pokrojone, spowodują, że nasze krokiety będą pękać podczas smażenia. Jeśli już wiesz, dlaczego krokiety pękają, to wiedz, że istnieje pewien składnik, którego dodanie może zdziałać cuda. Podstawą jest tu gorąca, ale przegotowana woda. Dzięki niej krokiety nie powinny pękać podczas smażenia.

Jak przygotować idealne krokiety?

Uzyskaliśmy odpowiedź na temat tego, dlaczego krokiety pękają, więc czas przystąpić do ich smażenia. Zaprezentujemy Wam najlepszy naszym zdaniem przepis. Wypróbuj go już dziś.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 30 ml oleju
  • szklanka gorącej i przegotowanej wody.

Sposób przygotowania:

Jak smażyć krokiety- Pyszności/ źródło: Canva

Jak smażyć krokiety- Pyszności/ źródło: Canva

Jajka wbijamy do dużej miski i dodajemy do nich mleko oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli nasze ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, to w tym momencie wolnym strumieniem wlewamy wodę. W międzyczasie dobrze jest też rozgrzać patelnię. Odkładamy dwie łyżki oleju, a resztę wlewamy do ciasta naleśnikowego. Wszystko dokładnie mieszamy i przystępujemy do smażenia krokietów. Na patelnię z olejem wlewamy po chochli ciasta. Placki nie powinny być grube ani za cienkie. Po usmażeniu powinny być zarumienione. W tym przypadku, na pewno nie będziecie musieli się zastanawiać nad tym, dlaczego krokiety pękają. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na sałatkę Czerwony Kapturek:

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×