Czy można jeść 2 jajka dziennie? Dietetyk zdradza ile jajek powinno znaleźć się w zdrowej diecie
31.08.2022 17:46
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pamiętacie jeszcze, jak kilkanaście lat temu lekarze ostrzegali nas przed jedzeniem jajek? Wszystko miało miejsce przez to, że jajka a dokładnie nadmiar ich spożycia odpowiada za odkładanie się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, co miało prowadzić do zawału czy udaru. Eksperci mają jednak inne zdanie.
Dziś wiemy, że poziom cholesterolu we krwi jest tylko w małym stopniu uzależniony od jajek. Natomiast wiele zależy od działania naszej wątroby, uwarunkowań genetycznych i całości naszej diety. Co oczywiście nie oznacza, że powinniśmy jeść tłusto, a jajka nie powinny stanowić podstawy naszej diety. Dbasz o swoje zdrowie? Sprawdź, ile jajek powinieneś jeść.
2 jajka dziennie to dużo?
To, że spożywanie cholesterolu pokarmowego z jaj jest powiązane z chorobami układu krążenia, jest przedmiotem wielu dyskusji od dziesięcioleci. Najnowsze normy żywienia mówią, że powinniśmy spożywać do 7 jajek tygodniowo. Jeśli chodzi o rozpoznanie choroby serca, cukrzycy, hiperlipidemii nie mamy na ten temat wystarczających danych.
Dlatego spożycie do 2 jajek dziennie będzie bezpieczne, ale zróbmy sobie czasami od nich „wolne” i postawmy na inny rodzaj białka. Dobrze sprawdzą się pasty na kanapki z roślin strączkowych, które warto spożywać minimum 2 razy w tygodniu. Najważniejsza jest różnorodność, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by jajka pojawiły się w naszej diecie. Mogą zaoferować nam bardzo dużo wartości odżywczych.
Dlaczego warto jeść jaja?
Przyjrzeliśmy się skrupulatnie tabeli, która przedstawia wartości odżywcze jajka. W 100 g jajka najwięcej składników pokarmowych znajdziemy w żółtku, białko ma ich nieco mniej. Dlatego najlepszym wyborem będzie zjedzenie go w całości. Jedno jajko dostarczy nam 70 kcal i aż ponad 6 g białka. Oprócz tego to źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 i 6. Te kwasy są niezbędne do prawidłowej pracy naszego mózgu.
Jeśli chodzi o zawartość witamin w tym produkcie, to wszystko uzależnione jest od tego, jak hodowane są kury. Jeśli mają dostęp do wolnego wybiegu i światła słonecznego, to jajka będą ich pełne. W jajku znajdziemy między innymi wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, selen, oraz witaminę C, B6, B12 i D.
Jeśli jesteś fanem jajek, mamy 23 genialne triki na ten produkt: