Czy można jeść 2 jajka dziennie? Dietetyk zdradza ile jajek powinno znaleźć się w zdrowej diecie

Pamiętacie jeszcze, jak kilkanaście lat temu lekarze ostrzegali nas przed jedzeniem jajek? Wszystko miało miejsce przez to, że jajka a dokładnie nadmiar ich spożycia odpowiada za odkładanie się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, co miało prowadzić do zawału czy udaru. Eksperci mają jednak inne zdanie.

Obrazek
Paulina

Dziś wiemy, że poziom cholesterolu we krwi jest tylko w małym stopniu uzależniony od jajek. Natomiast wiele zależy od działania naszej wątroby, uwarunkowań genetycznych i całości naszej diety. Co oczywiście nie oznacza, że powinniśmy jeść tłusto, a jajka nie  powinny stanowić podstawy naszej diety. Dbasz o swoje zdrowie? Sprawdź, ile jajek powinieneś jeść.

Obrazek
Jajka - Pyszności

2 jajka dziennie to dużo?

To, że spożywanie cholesterolu pokarmowego z jaj jest powiązane z chorobami układu krążenia, jest przedmiotem wielu dyskusji od dziesięcioleci. Najnowsze normy żywienia mówią, że powinniśmy spożywać do 7 jajek tygodniowo. Jeśli chodzi o rozpoznanie choroby serca, cukrzycy, hiperlipidemii nie mamy na ten temat wystarczających danych.

Dlatego spożycie do 2 jajek dziennie będzie bezpieczne, ale zróbmy sobie czasami od nich „wolne” i postawmy na inny rodzaj białka. Dobrze sprawdzą się pasty na kanapki z roślin strączkowych, które warto spożywać minimum 2 razy w tygodniu. Najważniejsza jest różnorodność, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by jajka pojawiły się w naszej diecie. Mogą zaoferować nam bardzo dużo wartości odżywczych.

Obrazek
Jajka sadzone po hiszpańsku - Pyszności; Foto: Canva.com

Dlaczego warto jeść jaja?

Przyjrzeliśmy się skrupulatnie tabeli, która przedstawia wartości odżywcze jajka. W 100 g jajka najwięcej składników pokarmowych znajdziemy w żółtku, białko ma ich nieco mniej. Dlatego najlepszym wyborem będzie zjedzenie go w całości. Jedno jajko dostarczy nam 70 kcal i aż ponad 6 g białka. Oprócz tego to źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 i 6. Te kwasy są niezbędne do prawidłowej pracy naszego mózgu.

Jeśli chodzi o zawartość witamin w tym produkcie, to wszystko uzależnione jest od tego, jak hodowane są kury. Jeśli mają dostęp do wolnego wybiegu i światła słonecznego, to jajka będą ich pełne. W jajku znajdziemy między innymi wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, selen, oraz witaminę C, B6, B12 i D.

Jeśli jesteś fanem jajek, mamy 23 genialne triki na ten produkt:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Ze znanego warzywa zrobisz chrupiące placki. Nie potrzebujesz ani ziemniaków, ani cukinii
Ze znanego warzywa zrobisz chrupiące placki. Nie potrzebujesz ani ziemniaków, ani cukinii