Do obiadu podaję mizerię po tajsku. Jest pikantniejsza niż zwykła i przyjemnie chrupie

Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek w polskiej kuchni – delikatna, lekko kwaskowa, często z dodatkiem śmietany. Ale co, jeśli klasykę potraktować z pazurem i zainspirować się kuchnią azjatycką? Mizeria po tajsku to propozycja dla tych, którzy lubią nowe smaki – jest ostra, chrupiąca i lekko słodka, a świeże zioła i orzeszki nadają jej niepowtarzalnego aromatu oraz tekstury.

Mizeria po tajsku jest chrupiąca i pikantnaMizeria po tajsku jest chrupiąca i pikantna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Media Srock

Kuchnia tajska to jedna z najbardziej aromatycznych i zrównoważonych kuchni świata. Łączy w sobie cztery podstawowe smaki – kwaśny, słodki, ostry i słony – w niemal każdej potrawie. To właśnie ta harmonijna gra smaków sprawia, że dania tajskie są tak uzależniająco pyszne.

Warzywa zawsze podawane są w formie chrupiącej, świeżej, a dodatki takie jak limonka, kolendra, mięta, czosnek czy orzeszki ziemne nadają potrawom charakteru. Inspirując się tą filozofią, mizeria po tajsku przestaje być zwykłą surówką – staje się lekkim, orzeźwiającym dodatkiem z egzotyczną duszą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź 2 ogórki, ser i kilka składników do doprawienia. Sałatka o niebo lepsza niż mizeria

Przepis na mizerię po tajsku

Mizeria po tajsku to doskonały przykład na to, jak klasyczne składniki można odświeżyć egzotycznym akcentem. Dzięki chrupiącym ogórkom, świeżym ziołom i wyrazistemu sosowi z limonki, octu ryżowego i sosu rybnego, ta wersja tradycyjnej sałatki nabiera zupełnie nowego charakteru. Idealna na lato, sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, curry lub orientalnego mięsa.

Składniki:

  • 2 ogórki szklarniowe,
  • 2 cebule dymki,
  • pół małej czerwonej cebuli,
  • ½ szkl. świeżej kolendry,
  • ½ szkl. świeżej mięty (opcjonalnie),
  • ½ szkl. orzeszków ziemnych,
  • 3 łyżki soku z limonki,
  • 2 łyżki oleju z awokado (lub oliwy z oliwek),
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie),
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 1-2 łyżki miodu lub cukru brązowego,
  • prażony sezam i płatki chili wedle uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Umyte i osuszone ogórki przekrawam wzdłuż, usuwam gniazda nasienne i kroję w cienkie plasterki.
  2. Cebule (dymkę i czerwoną) drobno kroję.
  3. Posiekane zioła, tj. kolendrę i miętę, dodaję do miski razem z warzywami.
  4. W osobnej miseczce mieszam sok z limonki, olej z awokado, ocet ryżowy, sos rybny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz miód.
  5. Całość dokładnie łączę z warzywami i odstawiam na 10 minut, by smaki się przegryzły.
  6. Tuż przed podaniem posypuję tajską mizerię posiekanymi orzeszkami ziemnymi i sezamem oraz chili.

Dlaczego warto inspirować się kuchnią tajską?

Kuchnia tajska to nie tylko egzotyka – to także zdrowe podejście do jedzenia. Opiera się w dużej mierze na świeżych warzywach, ziołach, fermentowanych sosach i przyprawach, które mają nie tylko walory smakowe, ale i prozdrowotne.

Kolendra, mięta, czosnek i imbir wspierają trawienie, a sok z limonki działa alkalizująco i dostarcza witaminy C. W tajskich daniach rzadko znajdziesz tłuste sosy czy ciężkie śmietanowe dodatki – dominują bowiem lekkie dressingi na bazie octu ryżowego, cytrusów i olejów roślinnych, co czyni je idealnymi na lato.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia