Dodaj kilka kropli. Rosół w sekundę stanie się klarowny i nabierze głębi

Rosół to klasyka polskiej kuchni, bez której trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad. Często jednak borykamy się z problemem jego mętnienia. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zaradzić.

Jak zrobić klarowny rosół?Jak zrobić klarowny rosół?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALLEKO

Jak przygotować idealny rosół?

Wielu z nas zastanawia się, jak ugotować rosół, który będzie nie tylko smaczny, ale i klarowny. Często popełniamy jeden kluczowy błąd, który wpływa na jego wygląd. Na szczęście istnieją metody, które pozwalają uratować zupę i sprawić, że będzie przejrzysta i aromatyczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Sposoby na klarowny rosół

Jeśli nasz rosół jest zbyt mętny, istnieje szybki sposób na poprawę jego wyglądu. Nasze babcie miały na to niezawodną radę: wystarczy dodać kilka kropel wódki. Choć może to brzmieć nietypowo, działa błyskawicznie, sprawiając, że zupa staje się krystaliczna, a jej smak się wzbogaca.

Alternatywnie, jeśli nie mamy wódki, możemy użyć opalonej cebuli lub dodać kilka kostek lodu do gotującej się zupy. Dzięki temu tłuszcz z mięsa zbierze się na powierzchni, co ułatwi jego usunięcie.

Unikaj błędów przy gotowaniu

Częstym powodem mętnego rosołu jest niewłaściwy moment dodania mięsa do garnka. Powinno się je wkładać do zimnej wody, ponieważ dodanie do wrzącej może spowodować zmętnienie zupy. W efekcie na powierzchni mogą pojawić się kawałki mięsa i tłuszcz.

Babciny rosół – tradycyjny przepis Składniki (na ok. 4 litry):

Oto tradycyjny przepis na babciny rosół, pełen smaku, esencjonalny i klarowny. Gotowany powoli, bez pośpiechu, na mięsie z kością i dużej ilości warzyw.

Składniki:

  • 1 kura rosołowa lub ok. 1,2 kg mieszanki (korpus, skrzydła, udka),
  • 300–500 g szpondra wołowego z kością,
  • 4 marchewki,
  • 3 pietruszki,
  • 1/2 dużego selera,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 5–6 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 10 ziaren pieprzu czarnego,
  • sól do smaku,
  • szczypta cukru,
  • pęczek natki pietruszki lub lubczyku.

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz mięso pod zimną wodą, włóż do dużego garnka i zalej około 4 litrami zimnej wody.
  2. Powoli doprowadź do wrzenia na średnim ogniu – nie przyspieszaj.
  3. Zdejmij szumowiny, które pojawią się na powierzchni, za pomocą łyżki cedzakowej.
  4. Dodaj warzywa: marchew, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulę, czosnek i ewentualnie kapustę – wszystkie w całości.
  5. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz.
  6. Zmniejsz ogień do minimum – rosół ma tylko lekko "mrugać", a nie się gotować.
  7. Gotuj bez przykrycia przez 3 do 5 godzin – im dłużej, tym lepszy smak.
  8. Na 15 minut przed końcem dodaj natkę pietruszki lub świeży lubczyk.
  9. Dopraw solą do smaku, opcjonalnie dodaj szczyptę cukru.
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki