Dolej do kawy zamiast mleka. Uczucie zmęczenia zniknie, a koncentracja się poprawi

Ten dodatek do kawy to wzbogacenie jej o nowe właściwości i wzmocnienie tych starych, dobrze nam już znanych. Co więcej, doskonale zastępuje on mleko krowie — produkt, z którego dolewania do kawy coraz więcej osób rezygnuje. To na pewno zainteresuje każdego kawosza!

Kawa z tym dodatkiem to samo zdrowie. Warto to przemyśleć!Kawa z tym dodatkiem to samo zdrowie. Warto to przemyśleć!
Źródło zdjęć: © Canva | ridzky setiaji

Kawa jest zdrowa, ale dorzucane do niej dodatki — już niekoniecznie. Takie słowa usłyszymy z ust większości dietetyków; tych, którzy wiedzą, że stawanie w obronie czarnego napoju to sprawa nad wyraz słuszna. Dlaczego w ogóle trzeba to robić? Cóż, kawa nie jest pierwszym zdrowym produktem spożywczym, który został powiązany z niebywałą wręcz ilością kłamliwych mitów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet drobiowy w takim wydaniu stał się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Podobny casus dotyczy ziemniaków. One również zostały kiedyś uznane za niezdrowe tylko ze względu na to, że serwujemy je w złej postaci. Podkreślmy więc to raz jeszcze. Gotowane, nieprzerobione na chipsy czy frytki ziemniaki to samo zdrowie, tak samo, jak czarna, niesłodzona kawa. W przypadku tej drugiej warto jeszcze postawić na prozdrowotne dodatki, takie jak cynamon, imbir, kakao czy też... mleko. Ale nie takie zwykłe, tylko mleko ryżowe.

Kawa z mlekiem ryżowym. Pyszne i zdrowe rozwiązanie!
Kawa z mlekiem ryżowym. Pyszne i zdrowe rozwiązanie! © Canva | etorres69

Mleko ryżowe do kawy

Mleko to nadal najpopularniejszy (obok cukru) dodatek do kawy. Problem polega na tym, że przez niego kawa staje się ciężkostrawna. Kwasy z czarnego napoju i białka z mleka to duet, który dla układu trawiennego okazuje się nie lada wyzwaniem. Dlatego więc warto przemyśleć zastąpienie zwykłego, krowiego mleka — mlekiem ryżowym. Takie rozwiązanie to sporo korzyści, ponieważ mleko ryżowe:

  • Nie zawiera cholesterolu i laktozy oraz jest niealergenne
  • Zawiera liczne antyoksydanty, które w połączeniu z tymi obecnymi w kawie, tworzą niebywałą mieszankę wspierającą komórki skóry i chroniącą przed chorobami serca
  • Posiada duże ilości witaminy B. Pomaga ona prawidłowo funkcjonować ludzkiego organizmowi, redukuje stres i wspiera koncentrację. Zupełnie jak kofeina!

Co ciekawe, mleko ryżowe na etapie produkcji jest też fortyfikowane. Co to oznacza? Jest to proces wzbogacania tego produktu spożywczego o nowe witaminy i minerały. To sposób na to, by mleko ryżowe zawierało ich tyle, co mleko krowie, a jednocześnie dalej nie uczulało i nie zawierało laktozy. Czyż nie jest to dodatek idealny do kawy?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej