Dolej do kawy zamiast mleka. Uczucie zmęczenia zniknie, a koncentracja się poprawi
Ten dodatek do kawy to wzbogacenie jej o nowe właściwości i wzmocnienie tych starych, dobrze nam już znanych. Co więcej, doskonale zastępuje on mleko krowie — produkt, z którego dolewania do kawy coraz więcej osób rezygnuje. To na pewno zainteresuje każdego kawosza!
08.01.2024 | aktual.: 08.01.2024 10:24
Kawa jest zdrowa, ale dorzucane do niej dodatki — już niekoniecznie. Takie słowa usłyszymy z ust większości dietetyków; tych, którzy wiedzą, że stawanie w obronie czarnego napoju to sprawa nad wyraz słuszna. Dlaczego w ogóle trzeba to robić? Cóż, kawa nie jest pierwszym zdrowym produktem spożywczym, który został powiązany z niebywałą wręcz ilością kłamliwych mitów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podobny casus dotyczy ziemniaków. One również zostały kiedyś uznane za niezdrowe tylko ze względu na to, że serwujemy je w złej postaci. Podkreślmy więc to raz jeszcze. Gotowane, nieprzerobione na chipsy czy frytki ziemniaki to samo zdrowie, tak samo, jak czarna, niesłodzona kawa. W przypadku tej drugiej warto jeszcze postawić na prozdrowotne dodatki, takie jak cynamon, imbir, kakao czy też... mleko. Ale nie takie zwykłe, tylko mleko ryżowe.
Mleko ryżowe do kawy
Mleko to nadal najpopularniejszy (obok cukru) dodatek do kawy. Problem polega na tym, że przez niego kawa staje się ciężkostrawna. Kwasy z czarnego napoju i białka z mleka to duet, który dla układu trawiennego okazuje się nie lada wyzwaniem. Dlatego więc warto przemyśleć zastąpienie zwykłego, krowiego mleka — mlekiem ryżowym. Takie rozwiązanie to sporo korzyści, ponieważ mleko ryżowe:
- Nie zawiera cholesterolu i laktozy oraz jest niealergenne
- Zawiera liczne antyoksydanty, które w połączeniu z tymi obecnymi w kawie, tworzą niebywałą mieszankę wspierającą komórki skóry i chroniącą przed chorobami serca
- Posiada duże ilości witaminy B. Pomaga ona prawidłowo funkcjonować ludzkiego organizmowi, redukuje stres i wspiera koncentrację. Zupełnie jak kofeina!
Co ciekawe, mleko ryżowe na etapie produkcji jest też fortyfikowane. Co to oznacza? Jest to proces wzbogacania tego produktu spożywczego o nowe witaminy i minerały. To sposób na to, by mleko ryżowe zawierało ich tyle, co mleko krowie, a jednocześnie dalej nie uczulało i nie zawierało laktozy. Czyż nie jest to dodatek idealny do kawy?