InspiracjeDolej do kawy zamiast mleka. Uczucie zmęczenia zniknie, a koncentracja się poprawi

Dolej do kawy zamiast mleka. Uczucie zmęczenia zniknie, a koncentracja się poprawi

Ten dodatek do kawy to wzbogacenie jej o nowe właściwości i wzmocnienie tych starych, dobrze nam już znanych. Co więcej, doskonale zastępuje on mleko krowie — produkt, z którego dolewania do kawy coraz więcej osób rezygnuje. To na pewno zainteresuje każdego kawosza!

Kawa z tym dodatkiem to samo zdrowie. Warto to przemyśleć!
Kawa z tym dodatkiem to samo zdrowie. Warto to przemyśleć!
Źródło zdjęć: © Canva | ridzky setiaji

08.01.2024 | aktual.: 08.01.2024 10:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kawa jest zdrowa, ale dorzucane do niej dodatki — już niekoniecznie. Takie słowa usłyszymy z ust większości dietetyków; tych, którzy wiedzą, że stawanie w obronie czarnego napoju to sprawa nad wyraz słuszna. Dlaczego w ogóle trzeba to robić? Cóż, kawa nie jest pierwszym zdrowym produktem spożywczym, który został powiązany z niebywałą wręcz ilością kłamliwych mitów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podobny casus dotyczy ziemniaków. One również zostały kiedyś uznane za niezdrowe tylko ze względu na to, że serwujemy je w złej postaci. Podkreślmy więc to raz jeszcze. Gotowane, nieprzerobione na chipsy czy frytki ziemniaki to samo zdrowie, tak samo, jak czarna, niesłodzona kawa. W przypadku tej drugiej warto jeszcze postawić na prozdrowotne dodatki, takie jak cynamon, imbir, kakao czy też... mleko. Ale nie takie zwykłe, tylko mleko ryżowe.

Kawa z mlekiem ryżowym. Pyszne i zdrowe rozwiązanie!
Kawa z mlekiem ryżowym. Pyszne i zdrowe rozwiązanie!© Canva | etorres69

Mleko ryżowe do kawy

Mleko to nadal najpopularniejszy (obok cukru) dodatek do kawy. Problem polega na tym, że przez niego kawa staje się ciężkostrawna. Kwasy z czarnego napoju i białka z mleka to duet, który dla układu trawiennego okazuje się nie lada wyzwaniem. Dlatego więc warto przemyśleć zastąpienie zwykłego, krowiego mleka — mlekiem ryżowym. Takie rozwiązanie to sporo korzyści, ponieważ mleko ryżowe:

  • Nie zawiera cholesterolu i laktozy oraz jest niealergenne
  • Zawiera liczne antyoksydanty, które w połączeniu z tymi obecnymi w kawie, tworzą niebywałą mieszankę wspierającą komórki skóry i chroniącą przed chorobami serca
  • Posiada duże ilości witaminy B. Pomaga ona prawidłowo funkcjonować ludzkiego organizmowi, redukuje stres i wspiera koncentrację. Zupełnie jak kofeina!

Co ciekawe, mleko ryżowe na etapie produkcji jest też fortyfikowane. Co to oznacza? Jest to proces wzbogacania tego produktu spożywczego o nowe witaminy i minerały. To sposób na to, by mleko ryżowe zawierało ich tyle, co mleko krowie, a jednocześnie dalej nie uczulało i nie zawierało laktozy. Czyż nie jest to dodatek idealny do kawy?