Doskonale podkreśli smak gęsiny. Posłuchaj rad eksperta, a rodzina będzie pod wrażeniem

Mimo że mięso gęsi jest dostępne w sprzedaży praktycznie przez cały rok, to listopad jest w naszym kraju uważany za miesiąc nierozerwalnie związany z gęsiną. Dzieje się tak nie bez przyczyny. Właśnie jesienią kończy się cykl hodowlany gęsi i ich mięso jest wtedy po prostu najsmaczniejsze.

GęsinaGęsina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Matthias Faehrmann
Katarzyna Gileta

Mięso gęsi to wyjątkowy przysmak i produkt, który bez trudu można połączyć z winem. Mnogość tych połączeń jest bardzo duża, warto więc eksperymentować i bawić się połączeniami wina z różnymi odsłonami potraw, w skład których wchodzi gęsina. W zależności od rodzaju mięsa, sposobu przyrządzenia i przyprawienia, a na doborze sosu kończąc, można do niej podać naprawdę wiele różnych win.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Najlepsze wino do gęsiny - jak wybrać?

Pasztet z gęsi jest dość popularnym produktem. W połączeniu z sosem z owoców – śliwek, żurawiny czy borówki – wzniesie się na wyższy poziom. Taki zestaw to idealne środowisko dla czerwonego wina o niskiej zawartości tanin i owocowym charakterze. Odmiana primitivo odnajdzie się w tym towarzystwie idealnie.

Nie mniej popularnym daniem jest pieczona gęś.

- Do tej potrawy szczególnie mocno rekomenduję hiszpańskie tempranillo. Elegencka i dojrzała reserva lub nieco młodsze i bardziej zawadiackie wino typu crianza z regionu Rioja będą według mnie świetnym wyborem. Równie dobrze pieczona gęś będzie komponowała się z włoskim winem z Piemontu, wytworzonym z odmiany nebbiolo - mówi Tomasz Potrzebowski, międzynarodowy Ekspert ds. Rozwoju Rynku Wina w Henkell Freixenet Polska.

Jeśli natomiast gęś jest podawana w towarzystwie pieczonych jabłek lub suszonych śliwek, warto wówczas takie danie skomponować z czerwonym winem z odmiany pinot noir. Do takiego wina doskonałym towarzystwem będą również pierogi z gęsiną.

Dla osób preferujących białe wino do pieczonej gęsi istnieją ciekawe alternatywy w postaci dobrego, wytrawnego niemieckiego rieslinga oraz alzackiej interpretacji gewurztraminera.

- W listopadzie nie można zapomnieć również o naszym polskim Winie Świętomarcińskim, które tradycyjnie doskonale łączy się z wszelkimi wariacjami na temat gęsiny. Ma je w swojej ofercie sporo rodzimych winnic - dodaje ekspert.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki