Doskonale podkreśli smak gęsiny. Posłuchaj rad eksperta, a rodzina będzie pod wrażeniem

Mimo że mięso gęsi jest dostępne w sprzedaży praktycznie przez cały rok, to listopad jest w naszym kraju uważany za miesiąc nierozerwalnie związany z gęsiną. Dzieje się tak nie bez przyczyny. Właśnie jesienią kończy się cykl hodowlany gęsi i ich mięso jest wtedy po prostu najsmaczniejsze.

GęsinaGęsina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Matthias Faehrmann
Katarzyna Gileta

Mięso gęsi to wyjątkowy przysmak i produkt, który bez trudu można połączyć z winem. Mnogość tych połączeń jest bardzo duża, warto więc eksperymentować i bawić się połączeniami wina z różnymi odsłonami potraw, w skład których wchodzi gęsina. W zależności od rodzaju mięsa, sposobu przyrządzenia i przyprawienia, a na doborze sosu kończąc, można do niej podać naprawdę wiele różnych win.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Najlepsze wino do gęsiny - jak wybrać?

Pasztet z gęsi jest dość popularnym produktem. W połączeniu z sosem z owoców – śliwek, żurawiny czy borówki – wzniesie się na wyższy poziom. Taki zestaw to idealne środowisko dla czerwonego wina o niskiej zawartości tanin i owocowym charakterze. Odmiana primitivo odnajdzie się w tym towarzystwie idealnie.

Nie mniej popularnym daniem jest pieczona gęś.

- Do tej potrawy szczególnie mocno rekomenduję hiszpańskie tempranillo. Elegencka i dojrzała reserva lub nieco młodsze i bardziej zawadiackie wino typu crianza z regionu Rioja będą według mnie świetnym wyborem. Równie dobrze pieczona gęś będzie komponowała się z włoskim winem z Piemontu, wytworzonym z odmiany nebbiolo - mówi Tomasz Potrzebowski, międzynarodowy Ekspert ds. Rozwoju Rynku Wina w Henkell Freixenet Polska.

Jeśli natomiast gęś jest podawana w towarzystwie pieczonych jabłek lub suszonych śliwek, warto wówczas takie danie skomponować z czerwonym winem z odmiany pinot noir. Do takiego wina doskonałym towarzystwem będą również pierogi z gęsiną.

Dla osób preferujących białe wino do pieczonej gęsi istnieją ciekawe alternatywy w postaci dobrego, wytrawnego niemieckiego rieslinga oraz alzackiej interpretacji gewurztraminera.

- W listopadzie nie można zapomnieć również o naszym polskim Winie Świętomarcińskim, które tradycyjnie doskonale łączy się z wszelkimi wariacjami na temat gęsiny. Ma je w swojej ofercie sporo rodzimych winnic - dodaje ekspert.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie