Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem

Na pierwszy rzut oka wygląda niepozornie, a znalezienie jej w sklepie graniczy z cudem. Przed laty ta ryba była nie tylko cenionym, ale również powszechnym składnikiem diety mieszkańców malowniczych Mazur oraz Suwalszczyzny.

Stynka to zapomniana rybaStynka to zapomniana ryba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy myślimy o gatunkach ryb, od razu przed oczami pojawia się dorsz i łosoś, najczęściej w chrupiącej panierce, prosto z nadmorskiej budki. O stynce mało osób słyszało, a jeszcze mniej miało okazję spróbować. To niewielka ryba, która przypomina swoim wyglądem szprotki. Występuje głównie w Zalewie Wiślanym, Zalewie Szczecińskim, Zatoce Gdańskiej oraz w jeziorach. Jej obecność w wodzie to dobry znak — wybiera tylko te zbiorniki, które są czyste i dobrze natlenione.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pokazał, jak zrobić pyszne podhalańskie serki. Nie chodzi o popularne oscypki

Postaw na stynkę

Stynka to przysmak, który zachwyca smakiem i właściwościami odżywczymi. Lokalnie rybacy z Mazur i Suwalszczyzny poławiali ją z pobliskich akwenów, wysyłając później do Wilna, Warszawy czy Augustowa. To przysmak, który podbijał kubki smakowe, ale dziś wiele osób zapomniało o tym gatunku. Jeśli trafisz na nią w sklepie lub restauracji, koniecznie spróbuj, bo to prawdziwy skarb polskich jezior. Ze względu na rosnący poziom zanieczyszczeń wód, połowy nie są tak łatwe jak dawniej.

Stynka jest lepsza od dorsza i łososia razem wziętych
Stynka jest lepsza od dorsza i łososia razem wziętych © Adobe Stock

Stynka osiąga długość do 30 cm, ale najczęściej trafić można na dziesięciocentymetrowe osobniki. Przez to może wyglądać niepozornie, ale skrywa w sobie cenne składniki odżywcze. Przede wszystkim dostarcza dobrze przyswajalnego białka, niezbędnego dla budowy i regeneracji tkanek. Znaleźć w niej można także kwasy omega-3, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, układu krwionośnego, wzroku oraz mają działanie przeciwzapalne. Do tego witaminy z grupy B i minerały, takie jak wapń i fosfor. Na dodatek jest stosunkowo niskokaloryczna i zawiera mało tłuszczu.

Jak podać stynkę?

Tym, co czyni stynkę rybą naprawdę wyjątkową, jest jej charakterystyczny zapach świeżego ogórka, który wyczuwalny jest zwłaszcza w surowej rybie. Dzięki temu świetnie sprawdzi się również w diecie osób, które na co dzień stronią od ryb, narzekając na ich mocny i wyrazisty aromat. Mięso stynki jest delikatne, a po usmażeniu zamienia się w chrupiącą przekąskę, przypominającą nieco uwielbiane przez wszystkich frytki.

Chrupiące rybki można zajadać jak frytki
Chrupiące rybki można zajadać jak frytki © Adobe Stock | Frans Rombout

Rybki wystarczy dokładnie umyć i osuszyć, bez patroszenia czy usuwania ości. Stynki obtacza się w mące, a następnie smaży na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż będą złociste, rumiane i chrupiące. Po usmażeniu należy je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podaje się je na gorąco, posolone, często skropione świeżym sokiem z cytryny lub limonki. To idealna przekąska, którą można zajadać jak chipsy czy frytki. Stynkę można również marynować w zalewie octowej, podobnie jak śledzie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej