Gdy zobaczył, ile kosztuje wrap na lotnisku, nie wytrzymał. Cena jak za dobrego steka

Podróżowanie samolotem to ciekawa przygoda. Zanim wsiądziemy do swojego, musimy trochę czasu spędzić na lotnisku. Tam jest mnóstwo restauracji lub barów. Jednak ceny w nich są niebotyczne. Wrap kosztuje tyle samo, co dobry stek, a za wodę zapłacimy krocie. Lepiej zrobić sobie kanapki.

Lotnisko, cena za wrapaLotnisko, cena za wrapa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, X(Twitter) | Paweł Warzęcha
Paulina Hermann

Ceny na lotniskach znacznie przewyższają te w tradycyjnych restauracjach. Jednak są osoby, które są zainteresowani tymi pozycjami. W niewielu jednak miejscach zwykły wrap kosztuje tyle samo, co dobry kotlet schabowy w restauracji. Z taką sytuacją spotkał się pewien użytkownik portalu X (dawniej Twitter). Gdy zobaczył cenę, od razu złapał za telefon.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijaniec z ciasta na pizzę. Wygląda i smakuje rewelacyjnie

Lotnisko w Krakowie pod ostrzałem. Paragon grozy za wrapa

Przyzwyczailiśmy się, że ceny na stacjach kolejowych i na lotniskach potrafią być nieco przesadzone. Jakiś czas temu do internetu trafiło bardzo ciekawe zdjęcie. Na portalu X pojawiła się fotografia wrapa z wegańskim kurczakiem, za którego trzeba zapłacić.... aż 48 złotych. W zwyczajnej restauracji takie danie kosztuje maksymalnie 25-30 złotych, czyli prawie dwa razy mniej.

To jeszcze nic. Wydaje wam się, że 9 złotych za Monsterka na stacji benzynowej to dużo? Trzymajcie się teraz: na lotnisku musimy wydać 22,50 zł. Mała butelka wody kosztuje 9 zł, czyli kilka razy więcej niż w zwykłym sklepie.

Dlaczego na lotnisku jest tak drogo?

Udajecie się na lotnisko, chcecie coś zjeść, ale ceny was powstrzymują. Zastanawialiście się jednak nad tym, dlaczego jest tam tak drogo?

- Na lotniskach jest kilka istotnych czynników cenotwórczych. Prowadzenie operacji handlowych na lotnisku jest nieporównywalnie droższe niż w hipermarketach czy sklepach osiedlowych - wyjaśnia Andrzej Miłaszewicz, dyrektor zarządzający ds. operacji i rozwoju, Lagardère Travel Retail w Polsce w rozmowie z portalem Money.pl.

Sklepy na lotniskach biorą od uwagę ceny w Polsce oraz za granicą. Dodatkowo czynsz jest bardzo wysoki, do tego dochodzą koszty zatrudnienia pracowników. Ceny w tych lokalach nie są ustalane przez lotnisko, tylko przez najemców. Chociaż wysokie opłaty za najem wymuszają na właścicielach lokali sprzedawanie drogich produktów.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska