Gdy zobaczył, ile kosztuje wrap na lotnisku, nie wytrzymał. Cena jak za dobrego steka

Podróżowanie samolotem to ciekawa przygoda. Zanim wsiądziemy do swojego, musimy trochę czasu spędzić na lotnisku. Tam jest mnóstwo restauracji lub barów. Jednak ceny w nich są niebotyczne. Wrap kosztuje tyle samo, co dobry stek, a za wodę zapłacimy krocie. Lepiej zrobić sobie kanapki.

Lotnisko, cena za wrapaLotnisko, cena za wrapa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, X(Twitter) | Paweł Warzęcha
Paulina Hermann

Ceny na lotniskach znacznie przewyższają te w tradycyjnych restauracjach. Jednak są osoby, które są zainteresowani tymi pozycjami. W niewielu jednak miejscach zwykły wrap kosztuje tyle samo, co dobry kotlet schabowy w restauracji. Z taką sytuacją spotkał się pewien użytkownik portalu X (dawniej Twitter). Gdy zobaczył cenę, od razu złapał za telefon.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijaniec z ciasta na pizzę. Wygląda i smakuje rewelacyjnie

Lotnisko w Krakowie pod ostrzałem. Paragon grozy za wrapa

Przyzwyczailiśmy się, że ceny na stacjach kolejowych i na lotniskach potrafią być nieco przesadzone. Jakiś czas temu do internetu trafiło bardzo ciekawe zdjęcie. Na portalu X pojawiła się fotografia wrapa z wegańskim kurczakiem, za którego trzeba zapłacić.... aż 48 złotych. W zwyczajnej restauracji takie danie kosztuje maksymalnie 25-30 złotych, czyli prawie dwa razy mniej.

To jeszcze nic. Wydaje wam się, że 9 złotych za Monsterka na stacji benzynowej to dużo? Trzymajcie się teraz: na lotnisku musimy wydać 22,50 zł. Mała butelka wody kosztuje 9 zł, czyli kilka razy więcej niż w zwykłym sklepie.

Dlaczego na lotnisku jest tak drogo?

Udajecie się na lotnisko, chcecie coś zjeść, ale ceny was powstrzymują. Zastanawialiście się jednak nad tym, dlaczego jest tam tak drogo?

- Na lotniskach jest kilka istotnych czynników cenotwórczych. Prowadzenie operacji handlowych na lotnisku jest nieporównywalnie droższe niż w hipermarketach czy sklepach osiedlowych - wyjaśnia Andrzej Miłaszewicz, dyrektor zarządzający ds. operacji i rozwoju, Lagardère Travel Retail w Polsce w rozmowie z portalem Money.pl.

Sklepy na lotniskach biorą od uwagę ceny w Polsce oraz za granicą. Dodatkowo czynsz jest bardzo wysoki, do tego dochodzą koszty zatrudnienia pracowników. Ceny w tych lokalach nie są ustalane przez lotnisko, tylko przez najemców. Chociaż wysokie opłaty za najem wymuszają na właścicielach lokali sprzedawanie drogich produktów.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯