NewsyGIS wycofuje popularne słodycze. Powodem błąd producenta

GIS wycofuje popularne słodycze. Powodem błąd producenta

Sanepid wycofuje chipsy- Pyszności; Foto: Canva.com
Sanepid wycofuje chipsy- Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
08.06.2022 10:50

Uwaga! Masz alergię na gluten? To koniecznie przeczytaj ten artykuł! GIS wydał nowe ostrzeżenie publiczne, tym razem dotyczy ono znanych czekoladowych drażetek. Poniżej zdradzamy więcej szczegółów.

Ostrzeżenie GIS

We wtorek Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że etykieta dotycząca czekoladowych drażetek Orion - Lentilky została nieprawidłowo przetłumaczona na język polski. Według polskiego tłumaczenia produkt ten jest bezglutenowy. Jednak okazuje się, że jest to fałszywa informacja, ponieważ w języku czeskim wyraźnie podkreślono obecność glutenu. Wskutek tego czekoladowe drażetki zostaną wycofane z obrotu.

Produkt nie powinien być spożywany przez osoby uczulone na gluten. W przeciwnym razie czekoladowe drażetki mogą wywołać u nich niepożądane reakcje alergiczne.

Poniżej przedstawiamy szczegóły dotyczące produktu, które zostały opublikowane na stronie GIS.

gov.pl
gov.pl

Produkt: Orion - Lentilky czekoladowe drażetki (130 g )

Dystrybutor: "BOS" Bogumił Saniewski, Józefów, ul. Poziomkowa 50, 05-119 Legionowo

Należy zaznaczyć, że ostrzeżenie dotyczy wszystkich produktów Orion - Lentilky (czekoladowe drażetki, 130 g) bez względu na datę minimalnej trwałości, czy numer partii. 

Alergia na gluten

pixabay.com
pixabay.com

Alergia na gluten to inaczej uczulenie pokarmowe na białka obecne w takich zbożach jak pszenica, owies, jęczmień oraz żyto. Warto wspomnieć, że gluten składa się z głównie z dwóch białek - gliadyny oraz gluteniny. Składnik ten często gości w chlebie, ciastkach, przeróżnych makaronach, czy zwykłej mące. To właśnie dzięki niemu produkty te mają odpowiednią teksturę.

Niestety alergicy nie mogą spożywać tego białka. W związku z tym spożywają same produkty bezglutenowe. W sprzedaży coraz częściej pojawia się makaron, czy chleb bezglutenowy. Dzięki temu alergicy mają większy wybór przetworzonych produktów spożywczych.

Objawy alergii na gluten

Warto być świadomym, jak objawia się uczulenie na gluten. Alergicy po spożyciu produktu zawierające to białko, często mają problemy pokarmowe. Zazwyczaj pojawiają się wzdęcia, nudności lub biegunka. Niekiedy można zauważyć zmiany skórne, takie jak wysypka, czy owrzodzenia. W takiej sytuacji należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem!

Pamiętajmy, aby zawsze czytać etykiety znajdujące się na produktach oraz śledzić ostrzeżenia GIS. Zdrowie jest najważniejsze!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także