PrzepisZawijane gołąbki to już przeżytek. Teraz robią je w ten sposób

Zawijane gołąbki to już przeżytek. Teraz robią je w ten sposób

Głowa kapusty z mięsem mielonym- Pyszności
Głowa kapusty z mięsem mielonym- Pyszności
Ewa
14.02.2023 11:07, aktualizacja: 15.02.2023 12:36

Głowa kapusty nafaszerowana mięsem mielonym, ryżem i passatą pomidorową to pyszna alternatywa dla klasycznych gołąbków. Efektowna i pyszna zapiekanka.

Przepis na gołąbki bez zawijania

Gołąbki to potrawa, której specjalnie przedstawiać nie trzeba. Od dziesiątek lat goszczą w polskich domach, zjednując sobie fanów w każdym pokoleniu. Jeśli chcesz nieco odświeżyć domowe menu, to mamy zachwycający przepis na gołąbkową zapiekankę. Farsz na bazie mięsa mielonego, ryżu i sosu pomidorowego umieściliśmy w wydrążonej główce białej kapusty. Powstała w ten sposób zapiekanka jest sycąca i pyszna, a podczas przygotowywania nie powstał duży bałagan.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Głowa kapusty z mięsem mielonym

Składniki:

  • 1 średnia biała kapusta
  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 100 g białego ryżu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 ml bulionu

Sposób przygotowania:

Odetnij część kapusty przy głąbie i wydrąż wnętrze przy pomocy łyżki stołowej. Przełóż do środka mielone mięso i zmiksuj.

Głowa kapusty z mięsem mielonym- Pyszności
Głowa kapusty z mięsem mielonym- Pyszności

Wlej passatę pomidorową i wsyp ryż. Dorzuć posiekaną cebulę, paprykę słodką, suszony czosnek, suszony majeranek, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną główkę kapusty umieść w dużym garnku i zalej gorącym bulionem. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Piecz przez dwie godziny w 190 stopniach Celsjusza. 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę i posyp mięso startym serem. Pamiętaj, aby używać naczyń, które nadają się do piekarnika!

Głowa kapusty z mięsem mielonym- Pyszności
Głowa kapusty z mięsem mielonym- Pyszności

Tak przygotowaną kapustę wyjmij ostrożnie z garnka i przełóż na talerz. Możesz całość dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki. Krój na części tak, jak kroi się ciasto. Kapusta powinna być miękka i pokrojenie jej nie sprawiać dużo problemów.

Smacznego!

Głowa kapusty z mięsem mielonym- Pyszności
Głowa kapusty z mięsem mielonym- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także