PrzepisObiadGołąbki po poznańsku. Zrobisz o wiele szybciej niż klasyczne, a są jeszcze lepsze

Gołąbki po poznańsku. Zrobisz o wiele szybciej niż klasyczne, a są jeszcze lepsze

Gołąbki po poznańsku - Pyszności
Gołąbki po poznańsku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

22.08.2024 09:02, aktual.: 22.08.2024 09:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gołąbki to jeden z obiadów, który uwielbiają niemal wszyscy. O ile ustawia się zawsze kolejka po dokładkę, o tyle chętnych do przygotowania trochę brakuje, bo to pracochłonne danie. Inaczej jest jednak w przypadku gołąbków poznańskich, które idealnie sprawdzą się nawet wtedy, gdy nie masz za dużo czasu na gotowanie.

Jedni nie wyobrażają sobie gołąbków z farszem innym niż ryż i mięso, inni wybierają ziemniaki lub kaszę i grzyby. Gołąbki po poznańsku to jednak zupełnie inna bajka, bo nie ma tutaj mowy o zawijaniu. Dlaczego mówi się, że są po poznańsku? Być może chodzi o pragmatyzm mieszkańców tej części Polski lub po prostu zwykłą kreatywność osoby, która puściła ten przepis w świat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na gołąbki bez zawijania

Gołąbki po poznańsku, gołąbki bez zawijania, gołąbki babuni - nazw na to danie jest całkiem sporo. Bez względu na to, jak je nazywasz, chętnych na jedzenie nigdy nie brakuje.

Gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania© Adobe Stock

Charakteryzująca się tym, że farsz nie jest zawijany w liście kapusty. W tej wersji kapusta jest posiekana i dodana bezpośrednio do mięsa, co znacznie ułatwia i skraca czas przygotowania.

Gołąbki po poznańsku

Gołąbki po poznańsku smakują wyjątkowo i są znacznie prostsze do przygotowania niż ich tradycyjne odpowiedniki. Kiedy tylko pojawiają się na stole, wszyscy zacierają ręce i od razu sięgają po widelce.

Składniki:

  • pół kapusty włoskiej,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 300 g gotowanego ryżu,
  • 2 szklanki passaty pomidorowej,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mąka pszenna do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj i obgotuj w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego. Następnie odlej wodę i odstaw kapustę do ostudzenia.
  2. W dużej misce połącz ugotowaną kapustę, ryż, mięso mielone i jajka.
  3. Dodaj startą na tarce cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw solą i pieprzem, i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Z powstałej masy uformuj małe kotleciki i obtocz je w mące pszennej. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż gołąbki z każdej strony do momentu, aż nabiorą złotego koloru.
  5. Na patelnię wlej passatę pomidorową oraz wodę. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  6. Gotuj gołąbki pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 minut.

Podawaj gołąbki z ziemniakami, kaszą lub pieczywem. Sos po duszeniu będzie idealnie pasował jako dodatek. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także