Gołąbki po poznańsku. Zrobisz o wiele szybciej niż klasyczne, a są jeszcze lepsze

Gołąbki to jeden z obiadów, który uwielbiają niemal wszyscy. O ile ustawia się zawsze kolejka po dokładkę, o tyle chętnych do przygotowania trochę brakuje, bo to pracochłonne danie. Inaczej jest jednak w przypadku gołąbków poznańskich, które idealnie sprawdzą się nawet wtedy, gdy nie masz za dużo czasu na gotowanie.

Gołąbki po poznańsku - PysznościGołąbki po poznańsku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jedni nie wyobrażają sobie gołąbków z farszem innym niż ryż i mięso, inni wybierają ziemniaki lub kaszę i grzyby. Gołąbki po poznańsku to jednak zupełnie inna bajka, bo nie ma tutaj mowy o zawijaniu. Dlaczego mówi się, że są po poznańsku? Być może chodzi o pragmatyzm mieszkańców tej części Polski lub po prostu zwykłą kreatywność osoby, która puściła ten przepis w świat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad

Przepis na gołąbki bez zawijania

Gołąbki po poznańsku, gołąbki bez zawijania, gołąbki babuni - nazw na to danie jest całkiem sporo. Bez względu na to, jak je nazywasz, chętnych na jedzenie nigdy nie brakuje.

Gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania © Adobe Stock

Charakteryzująca się tym, że farsz nie jest zawijany w liście kapusty. W tej wersji kapusta jest posiekana i dodana bezpośrednio do mięsa, co znacznie ułatwia i skraca czas przygotowania.

Gołąbki po poznańsku

Gołąbki po poznańsku smakują wyjątkowo i są znacznie prostsze do przygotowania niż ich tradycyjne odpowiedniki. Kiedy tylko pojawiają się na stole, wszyscy zacierają ręce i od razu sięgają po widelce.

Składniki:

  • pół kapusty włoskiej,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 300 g gotowanego ryżu,
  • 2 szklanki passaty pomidorowej,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mąka pszenna do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj i obgotuj w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego. Następnie odlej wodę i odstaw kapustę do ostudzenia.
  2. W dużej misce połącz ugotowaną kapustę, ryż, mięso mielone i jajka.
  3. Dodaj startą na tarce cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw solą i pieprzem, i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Z powstałej masy uformuj małe kotleciki i obtocz je w mące pszennej. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż gołąbki z każdej strony do momentu, aż nabiorą złotego koloru.
  5. Na patelnię wlej passatę pomidorową oraz wodę. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  6. Gotuj gołąbki pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 minut.

Podawaj gołąbki z ziemniakami, kaszą lub pieczywem. Sos po duszeniu będzie idealnie pasował jako dodatek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej