Moja babcia to mistrzyni rosołu. Odkąd gotuję według jej przepisu, wychodzi idealny

Rosół to absolutny klasyk wśród polskich zup. Towarzyszy nam niemal zawsze w czasie rodzinnych, niedzielnych obiadów czy imprez okolicznościowych, a niejedna mama gotowała wielki gar tej zupy jako remedium na przeziębienie lub syndrom dnia poprzedniego. Mimo to wiele osób wciąż boryka się z problemem, jak go przyrządzić, aby był smaczny.

Rosół - PysznościRosół - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | gbh007
Ewa Malinowska

W mojej rodzinie niekwestionowaną królową rosołu jest moja babcia. Robi tę zupę niemal co tydzień i nigdy nie zdarzyło się, aby była niesmaczna. W jej garnku próżno szukać kostek i płynów, których zadaniem ma być sztuczne podbicie smaku. Wyjątkowy aromat rosołu mojej babci to rezultat kilku prostych i naturalnych trików. Od kiedy robię go według jej instrukcji, wychodzi po prostu idealny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzięki temu przepisowi na nowo zakochasz się w plackach ziemniaczanych. Inne dodatki w ogóle nie będą ci potrzebne

Jak zrobić idealny rosół?

W swoim kuchennym repertuarze dobrze jest mieć sprawdzony przepis na rosół. Nie tylko uleczy smutki, ale również pozwoli wrócić myślami do dzieciństwa. Dobry rosół to tak naprawdę prosty przepis, który ma kilka pozornie drobnych wskazówek. Zacznij od wyboru odpowiedniego mięsa. Podstawą jest to, aby było jak najlepszej jakości. Tłusta, wiejska kura od sprawdzonego źródła nada mu głęboki smak i aromat, którego nie da się uzyskać z gotowych kostek rosołowych czy uniwersalnej przyprawy.

Tak robię rosół na święta.
Tak robię rosół na święta. © Adobe Stock

Jeśli jednak nie masz dostępu do wiejskiego drobiu, nic straconego, bo nawet ze sklepowego mięsa można wyczarować pyszną zupę. Pamiętaj tylko, aby wybrać świeży produkt o ładnej, różowej barwie skóry i jędrnym mięsie. Unikaj mrożonych kawałków, które po rozmrożeniu stracą smak i aromat.

Postaw na warzywa

Nie ma rosołu bez dużej ilości warzyw. Włoszczyznę najlepiej dorzucić po ok. godzinie gotowania się mięsa (na wolnym ogniu). Marchewka, pietruszka, seler i por to obowiązkowe pozycje na liście zakupów. Pamiętajmy jednak o umiarze - nadmiar marchewki może sprawić, że rosół będzie zbyt słodki. Do zupy dorzucić można także kawałek włoskiej kapusty, całego pomidora, kawałek kalafiora czy też ząbek lub dwa czosnku.

Rosół
Rosół © Adobe Stock | Ark

Sekretem mojej babci jest opalona cebula. To właśnie ona dodaje wywarowi smaku i sprawia, że rosół jest złocisty. Wiele osób rezygnuje z tego dodatku - coraz popularniejsze stają się płyty indukcyjne. Opalanie cebuli do rosołu na płycie indukcyjnej jest możliwe i jest łatwiejsze niż mogłoby się wydawać.

Przyda się solidna patelnia, najlepiej z teflonową powłoką. Rozgrzej ją mocno, posmaruj cienko olejem (najlepiej przy pomocy silikonowego pędzelka) i wrzuć przekrojoną na pół cebulę. Poczekaj kilka minut, aż cebula się zrumieni i lekko skarmelizuje. Następnie przewróć ją na drugą stronę i opalaj przez kolejne kilka minut, aż również ta strona nabierze złocistego koloru.

Nie zapomnij o przyprawach

Rosół musi być dobrze przyprawiony. Moja babcia do wywaru wrzuca zawsze solidną ilość lubczyku - wiosną i latem prosto z ogródka, jesienią i zimą z zamrożonych zapasów. Poza tym w garnku ląduje również ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liście laurowe. Sól moja babcia dodaje niemal na koniec gotowania, aby nie przedobrzyć z tym smakiem.

Zawsze zostawiam odrobinę i gdy gotuję rosół, dorzucam do niego. Nie potrzeba maggi
Zawsze zostawiam odrobinę i gdy gotuję rosół, dorzucam do niego. Nie potrzeba maggi © Adobe Stock | Wedding photographer www.photovs.com photovs@gmail.com

Rosół powinien gotować się wolno, na małym ogniu, jedynie pyrkając. Po 4 godzinach wywar jest już gotowy. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥