Jak smakuje Beskid Sądecki? Regionalne dania warte wypróbowania

Jak smakuje Beskid Sądecki? Regionalne dania warte wypróbowania

Mięso w aromatycznym sosie
Mięso w aromatycznym sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
21.11.2023 20:02

Beskid Sądecki to nie tylko piękne, górskie zakątki, malowniczo położone uzdrowiska oraz mnogość szlaków turystycznych, które aż proszą się, aby na nie wejść i sprawdzić, dokąd nas zawiodą. To także region o niezwykle bogatych i różnorodnych tradycjach kulinarnych, który zdecydowanie "smakuje" inaczej niż pozostałe miejsca w naszym kraju. Nic więc dziwnego, że turyści goszczący w Beskidzie Sądeckim z dużym zainteresowaniem podchodzą do oferty lokalnych restauracji i chętnie próbują potraw, z których wiele pamięta jeszcze czasy Łemków.

Czym wyróżniają się tradycje kulinarne Beskidu Sądeckiego?

Kuchnia Beskidu Sądeckiego jest prosta, sycąca i naturalna. To kuchnia ludzi gór, którzy na co dzień trudnili się uprawą roli i wypasem bydła, spędzali dużo czasu na świeżym powietrzu i musieli fizycznie stawiać czoła wszystkim wyzwaniom życia w niełatwych warunkach. Tradycje kulinarne tego regionu są ściśle związane z ukształtowaniem geograficznym Beskidu Sądeckiego oraz darami natury, jakie od wieków oferował swoim mieszkańcom. Wśród produktów, które pojawiają się na talerzach jego mieszkańców dominują ziemniaki, fasola, sery, ciemna mąka i owoce – głównie śliwki i jabłka uprawiane w miejscowych sadach. Mięso od wieków było natomiast uznawane w Beskidzie Sądeckim za rarytas i przez to składnik odpowiedni do podawania na ważne okazje – święta, rodzinne uroczystości i przyjęcia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjna kuchnia Beskidu Sądeckiego stanowi swoisty mix zwyczajów kultywowanych wśród Łemków, Lachów, a także Żydów – wszyscy oni dawniej wspólnie zamieszkiwali te tereny i tworzyli ich unikalną kulturę, zwyczaje i tradycję. Dziś specjałów kuchni Beskidu Sądeckiego można spróbować w praktycznie każdym mieście i miasteczku w regionie. Najwięcej restauracji i lokali, w których ofercie znajdują się także dania regionalne znaleźć można w Krynicy-Zdroju – mieście-uzdrowisku, które od lat przyciąga do siebie turystów.

Jest to największe, najbardziej znane i zdecydowanie najliczniej odwiedzane przez turystów miasto Beskidu Sądeckiego i przy tym świetna baza wypadowa do odkrywania jego tajników, w tym także tych kulinarnych. Specjałów tradycyjnej kuchni sądeckiej możemy skosztować m. in. w restauracjach, jak i w willach, hotelach i agroturystykach oferujących noclegi Krynica-Zdrój w połączeniu z wyżywieniem.

Pamiątka z dawnych dni na talerzu. Specjały sądeckiej kuchni

Wiele sądeckich potraw może poszczycić się wielowiekową tradycją. Przygotowuje się je od pokoleń, a receptura, pomimo upływu lat, w większości przypadków pozostaje niezmienna. Pozwala to współczesnym przekonać się, jakie smaki były lubiane i doceniane przez dawnych mieszkańców tych terenów oraz poznać zupełnie nowy wymiar tradycyjnej kuchni, której w takim kształcie nie znajdziemy w żadnym innym regionie Polski. Co ciekawe, wiele sądeckich potraw powstaje przy zastosowaniu tradycyjnych metod, w oparciu o regionalne, wytworzone w ludowy sposób produkty.

Spośród dań charakterystycznych dla Beskidu Sądeckiego warto wymienić chociażby ciasto z fasoli, nazywane tu cwibakiem. To sycący, aromatyczny i smaczny wypiek, który w dolinie Dunajca jest serwowany z dodatkiem słodkich bakalii. Okolice te słyną także z pasztetu z fasoli, a także z potraw na bazie śliwek, które obok jabłek są najchętniej wykorzystywanymi owocami w sądeckiej sztuce kulinarnej. Oprócz owoców, w sądeckiej kuchni często spotykane są grzyby, z rydzami na czele oraz przetwory mleczne. Z mleka krowiego do dziś wyrabiane są np. wędzone gołki.

Miłośnicy mięsa w Beskidzkie Sądeckim znajdą je najczęściej pod postacią gulaszu, gotowanego na bazie baraniny. Sądeckim odpowiednikiem gołąbków są natomiast holubcy, w których zamiast mięsnego farszu znajduje się kasza gryczana i tarte ziemniaki. Daniami wartymi wypróbowania są także haluszki i duryny, czyli lokalne odpowiedniki placków ziemniaczanych oraz warianka, pod którą to nazwą kryje się sycąca, rozgrzewająca zupa, do złudzenia podobna do znanego wszystkim kapuśniaka.

To wszystko i jeszcze więcej znaleźć można w Beskidzie Sądeckim – malowniczej krainie, której kulinarne smaki ukształtowały polskie, ruskie, słowackie, żydowskie i węgierskie wpływy.

Źródło artykułu:nocowanie.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także