Jak uratować przesoloną zupę? Ania Starmach ma na to niezawodny sposób

Jak uratować przesoloną zupę? Co zrobić, żeby potrawa nie poszła na zmarnowanie? Opcji tak naprawdę jest mnóstwo. Czterema sprytnymi patentami na zbyt intensywnie doprawioną zupę podzieliła się znana kucharka - Ania Starmach. To łatwe, domowe metody z wykorzystaniem produktów, które często mamy pod ręką.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Najgorsze, co możesz zrobić z przesoloną zupą, to nie zrobić nic. Tak naprawdę słona zupa to nie koniec świata, nie jest to również danie, które trzeba spisać na straty. Istnieje kilka sprawdzonych metod, na uratowanie zbyt słonej zupy. Czterema patentami podzieliła się Ania Starmach, znana kucharka i autorka książek kucharskich oraz portalu kulinarnego. Starmach zdobyła rozpoznawalność za sprawą polskich edycji programów MasterChef i MasterChef Junior.

Jak uratować przesoloną zupę? Znana kucharka podpowiada

Przesolenie zupy to nie koniec świata. Pod żadnym nie pozbywaj się takiego dania, a popracuj chwilę nad nim, by zredukować wyczuwalny nadmiar soli. Jak tłumaczy sama Ania Starmach, przesolenie zupy zdarza się każdemu, nawet najbardziej doświadczonej w kuchni osobie. Nie załamuj się, tylko przeszperaj szafki kuchenne oraz półki w lodówce i sprawdź, czy masz w zanadrzu ryż, jajko, śmietanę bądź ziemniaki.

Przesolenie zupy może przydarzyć się nawet najbardziej doświadczonej osobie w kuchni. Nie rezygnuj wtedy z dalszego gotowania! - radzi znana kucharka we wpisie na swojej stronie internetowej aniastarmach.pl.

Co zatem doradza Ania Starmach? Jak uratować przesoloną zupę? Sposobów jest tak naprawdę kilka. Gwiazda kulinarnych show wymienia cztery metody, które są skuteczne w sytuacji, kiedy przesadzimy z ilością soli w zupie. Jako pierwszy proponuje trik z ziemniakiem. Większość osób zna go doskonale: surowego, obranego ziemniaka należy wrzucić do przesolonej zupy, chwilę pogotować i wyciągnąć. Warzywo powinno w ten sposób "wchłonąć" nieco soli.

Obrazek
Przesoloną zupę możesz uratować - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Patenty na przesoloną zupę. Sprawdzone metody Ani Starmach

Drugim patentem jest skorzystanie - zamiast z ziemniaka - z woreczka ryżu. Do garnka wystarczy wrzucić woreczek ryżu i wyciągnąć go po ok. 10 minutach gotowania. Również w tym przypadku ryż zachowa się, jak "gąbka" i nieco zredukuje słony smak zupy. Kolejną metodę stosuje się nie tylko po to, by uratować przesoloną zupę, ale również w przypadku, kiedy zupa (np. rosół) jest zbyt mętna. Od żółtka oddziel białko i wrzuć je gotującej się zupy. Po kilku minutach gotowania zbierz je łyżką cedzakową. Białka ścinając się, wchłaniają sól i tłuszcz, przez co zupa stanie się mniej słona i nieco bardziej klarowna.

Ania Starmach, podpowiadając, jak uratować przesoloną zupę, wskazuje również na śmietanę. Jak radzi kucharka, patent z podbiciem zupy sprawdzi się w sytuacji, kiedy danie jest tylko lekko przesolone. Dodając do zupy jogurt bądź śmietanę, złagodzisz intensywny smak soli. W tym celu odlejmy trochę płynu do miseczki i połączmy w niej zupę ze śmietaną czy jogurtem. Dopiero potem całość dodajmy do gotującej się zupy, nadal mieszając. Dzięki temu zupa się nie zwarzy i unikniemy powstania nieestetycznych grudek.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej