Jak uratować przesoloną zupę? Ania Starmach ma na to niezawodny sposób
Jak uratować przesoloną zupę? Co zrobić, żeby potrawa nie poszła na zmarnowanie? Opcji tak naprawdę jest mnóstwo. Czterema sprytnymi patentami na zbyt intensywnie doprawioną zupę podzieliła się znana kucharka - Ania Starmach. To łatwe, domowe metody z wykorzystaniem produktów, które często mamy pod ręką.
18.04.2023 15:33
Najgorsze, co możesz zrobić z przesoloną zupą, to nie zrobić nic. Tak naprawdę słona zupa to nie koniec świata, nie jest to również danie, które trzeba spisać na straty. Istnieje kilka sprawdzonych metod, na uratowanie zbyt słonej zupy. Czterema patentami podzieliła się Ania Starmach, znana kucharka i autorka książek kucharskich oraz portalu kulinarnego. Starmach zdobyła rozpoznawalność za sprawą polskich edycji programów MasterChef i MasterChef Junior.
Jak uratować przesoloną zupę? Znana kucharka podpowiada
Przesolenie zupy to nie koniec świata. Pod żadnym nie pozbywaj się takiego dania, a popracuj chwilę nad nim, by zredukować wyczuwalny nadmiar soli. Jak tłumaczy sama Ania Starmach, przesolenie zupy zdarza się każdemu, nawet najbardziej doświadczonej w kuchni osobie. Nie załamuj się, tylko przeszperaj szafki kuchenne oraz półki w lodówce i sprawdź, czy masz w zanadrzu ryż, jajko, śmietanę bądź ziemniaki.
Co zatem doradza Ania Starmach? Jak uratować przesoloną zupę? Sposobów jest tak naprawdę kilka. Gwiazda kulinarnych show wymienia cztery metody, które są skuteczne w sytuacji, kiedy przesadzimy z ilością soli w zupie. Jako pierwszy proponuje trik z ziemniakiem. Większość osób zna go doskonale: surowego, obranego ziemniaka należy wrzucić do przesolonej zupy, chwilę pogotować i wyciągnąć. Warzywo powinno w ten sposób "wchłonąć" nieco soli.
Zobacz także
Patenty na przesoloną zupę. Sprawdzone metody Ani Starmach
Drugim patentem jest skorzystanie - zamiast z ziemniaka - z woreczka ryżu. Do garnka wystarczy wrzucić woreczek ryżu i wyciągnąć go po ok. 10 minutach gotowania. Również w tym przypadku ryż zachowa się, jak "gąbka" i nieco zredukuje słony smak zupy. Kolejną metodę stosuje się nie tylko po to, by uratować przesoloną zupę, ale również w przypadku, kiedy zupa (np. rosół) jest zbyt mętna. Od żółtka oddziel białko i wrzuć je gotującej się zupy. Po kilku minutach gotowania zbierz je łyżką cedzakową. Białka ścinając się, wchłaniają sól i tłuszcz, przez co zupa stanie się mniej słona i nieco bardziej klarowna.
Ania Starmach, podpowiadając, jak uratować przesoloną zupę, wskazuje również na śmietanę. Jak radzi kucharka, patent z podbiciem zupy sprawdzi się w sytuacji, kiedy danie jest tylko lekko przesolone. Dodając do zupy jogurt bądź śmietanę, złagodzisz intensywny smak soli. W tym celu odlejmy trochę płynu do miseczki i połączmy w niej zupę ze śmietaną czy jogurtem. Dopiero potem całość dodajmy do gotującej się zupy, nadal mieszając. Dzięki temu zupa się nie zwarzy i unikniemy powstania nieestetycznych grudek.