×

6 sprawdzonych porad, dzięki którym wybierzesz idealnie dojrzałego i soczystego arbuza

Soczysty, najlepiej zimny arbuz to coś, co idealnie sprawdza się w czasie letnich upałów. Czasami w sklepach sprzedawane są jedynie w całości, przez co określenie tego, czy jest odpowiednio dojrzały może być kłopotliwe. Dzięki tym wskazówkom wybierzesz arbuza idealnego 😉

#1 Plama na spodzie

plama na arbuzie

Jasna plama, którą możesz zobaczyć na arbuzie, to miejsce, w którym leżał na ziemi. Im jest ona ciemniejsza tym lepiej, bo to znak, że owoc jest gotowy do spożycia.

Dlatego najlepiej wybierać arbuza z intensywnie żółtą plamą, a nie białym zabarwieniem.

#2 Test z dźwiękiem

Aby sprawdzić czy arbuz jest dojrzały, możesz również zrobić prosty test. Stuknij w owoc i jeśli usłyszysz dudniący dźwięk, to znak, że arbuz nadaje się do zjedzenia.

#3 Zwróć uwagę na rozmiar arbuza

jak wybrać arbuza

Na co jeszcze należy zwrócić uwagę przy zakupie arbuza? Oczywiście na jego wielkość.

I w tym przypadku lepiej wybierać średniej i dużej wielkości owoce. Małe arbuzy mogą nie być w pełni dojrzałe.

#4 Ogonek

ogonek

Ten element arbuza powinien być suchy. Oznacza to bowiem, że owoc jest w pełni dojrzały.

Natomiast zielona końcówka to znak, że arbuz został zerwany zbyt wcześnie. A co za tym idzie, jego smak może się różnić od naszych oczekiwań.

#5 „Pajęczynki”

Charakterystyczna sieć, dobrze widoczna na arbuzie, to bardzo dobry znak. Jest to ewidentny dowód na to, że owoc będzie słodki w smaku. A na tym nam przecież zależy!

#6 Kolor

jak wybrać arbuza

I na koniec jeszcze jedna, bardzo ważna informacja. Dojrzały arbuz ma ciemnozielony kolor skórki, dlatego w sklepie wybieraj tylko takie okazy.

 

Wybrane dla Ciebie

10 bezcennych porad, dzięki którym nie dasz się oszukać przez producentów jedzenia

Jeśli chcesz, żeby w Twoim koszyku na zakupy lądowały tylko najlepsze produkty- sprawdź, na co zwracać uwagę podczas zakupów. Dzięki tym prostym wskazówkom na pewno się nie zawiedziesz. #1 Chleb – jak rozpoznać najlepsze wypieki Dobry chleb nie wymaga wielu składników: mąka, woda, sól, zakwas lub drożdże. Wszystkie dziwnie brzmiące dodatki powinny sprawić, że chleb […]

6 niezawodnych trików na rozpoznanie dojrzałego i słodkiego arbuza. Nie kupuj w ciemno!

Tym razem zdradzę Ci jak wybrać arbuza, aby w pełni spełniał wszystkie nasze wymagania. To wcale nie musi być przypadkowy traf! Jeśli więc jesteś ogromną miłośniczką arbuza, nie możesz przegapić poniższych faktów. Na pewno okażą się pomocne! #1 Plama na spodzie Jasna plama, którą możesz zobaczyć na arbuzie, to miejsce, w którym leżał na ziemi. […]

16 pomysłów na niebanalne przekąski z arbuzem w roli głównej. Po prostu genialne!

Już niedługo wakacje, a dla mnie ten niezapomniany okres wiąże się nierozerwalnie z przepysznym arbuzem, którego po prostu uwielbiam ❤️ A skoro już o nim mowa, za chwilę poznasz genialne pomysły na wykorzystanie arbuza w formie przekąski. Same pyszności ? #1 . #2 . #3 . #4 . #5 . #6 . #7 . #8 […]

Oto prawdziwe arbuzowe szaleństwo. Po prostu nie możesz tego przegapić!

Wiem, że arbuz kojarzy się nam nierozerwalnie z latem. I choć na słoneczną pogodę musimy poczekać jeszcze kilka dobrych miesięcy, postanowiłam już dziś przyjść z treścią, która choć na chwilę pomoże wyrwać się z zimowej scenerii. Już za chwilę znajdziesz się na słonecznej plaży, a wszystko to dzięki genialnym deserom z motywem arbuza w roli […]

Ten patent przyda się na każdej wakacyjnej imprezie. To będzie hit tego lata

Planujesz przyjęcie w ogrodzie ze swoimi przyjaciółmi? Chciałbyś ich czymś zaskoczyć, ale nie masz konkretnego pomysłu? Możesz przestać się głowić i zastanawiać, już za chwilę poznasz genialny patent, który z pewnością zrobi na wszystkich ogromne wrażenie. W poniższym filmiku zaprezentowano sposób jak stworzyć arbuzową beczułkę z kranikiem w zaciszu własnego domu. Jest to genialne i […]

Pocięła arbuza w kostkę i włożyła do zamrażarki. To, co powstało, ochłodzi Cię w upalne dni

Kiedy jest tak gorąco, że już nie można wytrzymać, wszystko czego pragniemy to coś, co przyniesie nam odrobinę ochłody. A jeśli chcemy uniknąć zbędnych kalorii, recepta jest tylko jedna – sorbet z arbuza. Wszystko czego potrzebujesz w tym przypadku to miąższ z arbuza bez pestek. Sposób przygotowania 1. Rozłóż kostki z arbuza w formie do pieczenia, aby utworzyły jedną […]

zamknij