Woda po gotowaniu ziemniaków ląduje w zlewie? Popełniasz poważny błąd

Jeśli obiad to z ziemniakami, najlepiej takimi z wody? Koniecznie zwróć uwagę na wodę po ich gotowaniu. Pewnie najczęściej odcedzając warzywa, wylewasz ją do zlewu. Warto ją zachować, bo ma wiele zastosowań. Sprawdź, jakie właściwości ma woda po gotowaniu ziemniaków.

Ziemniaki gotowane - Pyszności; źródło: AdobeZiemniaki gotowane - Pyszności; źródło: Adobe
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Sądziłeś, że woda po ziemniakach to niewartościowy odpad? Błąd. Zawiera ona duże ilości skrobi, potasu i fosforu. Ma też żelazo, magnez, błonnik i witaminy tj. A, B, E i K. Żal się jej pozbywać. Jest kilka sposobów na jej wykorzystanie i to nie tylko w kuchni! Sprawdzi się także jako naturalny kosmetyk i prozdrowotny eliksir.

Ziemniaki gotowane - Pyszności; źródło: Adobe
Ziemniaki gotowane - Pyszności; źródło: Adobe

Woda po gotowaniu ziemniaków - baza do zup i sosów

Bulion ziemniaczany, bo tak też nazywana jest woda po gotowaniu ziemniaków, możesz spożytkować w kuchni. Taka woda może być świetną bazą zup i sosów. Zawarta w niej skrobia ziemniaczana sprawi, że nie trzeba ich będzie dodatkowo zagęszczać np. mąką. Bulion ziemniaczany nada również unikalny smak gulaszowi. Możesz go też dodawać podczas wyrabiania ciasta na domowy chleb.

Doskonały kosmetyk

Nasze prababcie i babcie wodę po gotowaniu ziemniaków wykorzystywały do pielęgnacji włosów i ciała. Wykorzystaj ten retro patent. Trzeba jednak pamiętać, że taka woda nie może być słona. Jeśli wzdrygasz się na myśl o niedosolonych ziemniakach, zawsze możesz je posolić już po ugotowaniu. Przestudzoną wodę po ugotowaniu ziemniaków możesz wykorzystać jako płukankę do włosów. Nawilża, wzmacnia i nieco je przyciemnia. Stosuj ją 1-2 razy w tygodniu.

Możesz ją także wykorzystać jako naturalny tonik do twarzy. W przestudzonej wodzie po gotowaniu ziemniaków zamocz płatek kosmetyczny i przemyj nim twarz. Taki zabieg dzięki zawartości witamin i minerałów uelastyczni i nawilży skórę. "Ziemniaczany tonik" ma także działanie przeciwzapalne, łagodzi podrażnienia i rozjaśnia przebarwienia.

Kolejnym pomysłem jest przygotowanie kąpieli do rąk lub stóp. Po takim SPA skóra stanie się gładka i zregenerowana. Na koniec posmaruj ją odpowiednim kremem.

Pij, na zdrowie!

Cenisz naturalne metody walki z przeziębieniem? Wobec tego przy kolejnym katarze, zamiast aptecznych specyfików, wypij ciepły bulion ziemniaczany. Do jeszcze parującej wody po ugotowanych ziemniakach dodaj połówkę posiekanej cebuli i dopraw całość pieprzem. Taki napój skutecznie rozgrzewa, pobudza krążenie krwi i działa przeciwzapalnie.

Co więcej, bulion ziemniaczany jest pomocny w łagodzeniu dolegliwości związanych z kamieniami nerkowymi. Tym, którzy cierpią z ich powodu, zaleca się picie bulionu ziemniaczanego przez trzy tygodnie po szklance dziennie.

Jak wykorzystać wodę po ziemniakach do sprzątania?

Woda z ziemniaków pomoże ci również usunąć w sposób całkowicie naturalny i bez szkodliwych detergentów kamień w czajniku. Do czajnika wlej wodę po ziemniakach, zagotuj i zostaw na całą noc. Rano ją wylej i dokładnie wypłucz czajnik pod bieżącą wodą. Z jej pomocą uporasz się również z trudnym do usunięcia osadem w toalecie i na umywalce.

Jako naturalny nawóz

Z wody po ziemniakach (niesolonej) ucieszą się też rośliny doniczkowe. Zawarty w niej fosfor jest dla nich doskonałym nawozem.

Lubisz ziemniaki? Wypróbuj nasz przepis na ziemniaczane szpary:

Wybrane dla Ciebie

Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?