Jak zrobić racuchy drożdżowe? Przepis na puszyste, pyszne racuchy

Choć większość z nas słysząc słowo „racuchy” ma przed oczami rumiane placuszki z jabłkami, same placki można serwować również w wersji z samego ciasta. Danie na bazie mąki, świeżego lub zsiadłego mleka, drożdży i jaj są idealnym dodatkiem do zup i sosów. Można je również podawać w wersji na słodko z dodatkiem cukru pudru. Jak zrobić racuchy drożdżowe? Przeczytajcie!

Obrazekpixabay.com
Anna

Jak zrobić racuchy drożdżowe?

Przepis na drożdżowe racuchy nie jest trudny. Przygotuj:

- 3 szklanki mąki pszennej,

- 1,5 szklanki ciepłego mleka,

- 40 gramów drożdży,

- pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru.

Obrazek
pixabay.com

Przepis na racuchy słodkie

Racuchy drożdżowe smażymy na maśle klarowanym albo oleju roślinnym. Podajemy posypane cukrem pudrem. Możecie również serwować je z kleksem ze śmietany albo świeżymi owocami pociętymi w plasterki.

Przygotowanie racuchów zaczynamy od przesiania mąki do dużej miski. Wsypujemy również sól. Następnie bierzemy się za rozczyn - do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz dwie łyżeczki mąki. Mieszamy składniki na gładką masę i odstawiamy na 10 minut aż nasz rozczyn zacznie rosnąć i wypełniać kubek.

Następnie dodajemy rozczyn do mąki. Ciasto formujemy ręką w taki sposób, by napełnić je powietrzem. Po 15 minutach powinniśmy uzyskać gładką i jednolitą masę, w której pod palcami będą wyczuwalne pękające pęcherzyki powietrza. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej roślinny. Łyżkę moczymy w zimnej wodzie, następnie nabieramy nią porcję ciasta i przekładamy na patelnię. Formujemy placuszki i smażymy po 3 minuty z każdej strony. Tak samo postępujemy z kolejną partią racuchów. Usmażone placki przekładamy na ręczniki papierowe. Tak, jak wspomnieliśmy na początku podajemy z cukrem pudrem, świeżymi owocami lub miodem.

Przepis na racuchy słone

Podaliśmy wam przepisy na racuchy drożdżowe tradycyjne podawane na słodko. Teraz pora na odrobinę racuchowych wariacji. Przygotujcie 2 szklanki mleka, 50 gramów świeżych drożdży, płaską łyżkę cukru, pół kilograma mąki pszennej, 2 jajka, szczyptę soli, olej do smażenia, kawałek kiełbasy, 25 gramów pieczarek, cebulę i pieprz. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Stopniowo dodajemy mąkę. Chcemy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Na rozgrzanej patelni rumienimy cebulkę, dodajemy do niej pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i pieczarki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy nasze składniki będą wysmażone przekładamy je na sitko, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Wracamy do drożdżowego rozczynu, który przez ten czas powinien wyrosnąć. Dodajemy do niego resztę mąki i dwa żółtka. Mieszamy i odstawimy na 20 minut. Ubijamy pianę z dwóch białek i szczypty soli, dodajemy ją do ciasta. Na sam koniec dodajemy farsz. Na patelni z rozgrzanym olejem kładziemy łyżką ciasto z farszem. Smażymy na złoty kolor. Podobnie jak w przypadku tradycyjnych racuchów, kładziemy na talerzu wyścielonym papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z ketchupem lub ulubionym sosem.

Obrazek
pixabay.com

Racuchy drożdżowe nie muszą być podawane jedynie na słodko. Zaprezentowaliśmy Wam dwie wersje – klasyczną na słodką i wariację na temat słonych racuchów. Ograniczeniem jest tutaj jedynie wyobraźnia kucharza, racuchy drożdżowe możemy serwować z rabarbarem, serem, owocami, a jak widać na załączonym przepisie, nawet z kawałkami mięsa. Same drożdżowe racuchy stanowią dobry dodatek do zup, sosów i mięs. Możecie podać je zamiast pieczywa do dipów, gdy przyjdą do Was znajomi. Racuchy są świetną propozycją na śniadanie, obiad i kolację. Bez problemu możecie je także zabrać jako lunch do pracy.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione