Jedz zamiast jabłek. Pogromca nowotworów, chorób serca i cukrzycy
26.10.2023 10:02, aktual.: 17.01.2024 15:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ze względu na lecznicze i odmładzające działanie nazywa się go "rajskim owocem", a we wzmiankach sprzed setek lat ukazywany był jako symbol płodności, zdrowia i życia. Również badania wskazują na to, że granat jest bogatym źródłem wielu prozdrowotnych substancji. Nie bez przyczyny sok z tego owocu nazywa się życiodajnym nektarem.
Granat to owoc, który od wieków cieszy się uznaniem ze względu na swój smak i właściwości zdrowotne. Jest bogaty w witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze, które mają korzystny wpływ na wiele aspektów zdrowia człowieka. Sprawdź, dlaczego "rajskie owoce" powinny znaleźć się w twojej diecie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Granat wspomaga układ krążenia
Spożywanie soku z granatu obniża ciśnienie tętnicze oraz poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Granat zawiera również witaminę K, która działa prozakrzepowo i zapobiega krwawieniom. Ponadto regularne spożywanie nasion "rajskiego owocu" poprawi przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i może zapobiec agregacji (zlepianiu) płytek krwi.
"Rajski owoc" pogromcą nowotworów
Ze względu na bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy granat skutecznie eliminuje wolne rodniki i przeciwdziała rozwoju komórek rakowych. Owoc ten hamuje również angiogenezę, czyli tworzenie się nowych naczyń krwionośnych w guzach nowotworowych, co ogranicza ich wzrost i przerzuty.
Granat poprawia zdrowie jamy ustnej
Sok z granatu wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, zapobiega powstawaniu płytki nazębnej oraz chroni przed próchnicą i zapaleniem dziąseł. Ponadto jest skuteczny w walce z nieświeżym oddechem, a także wzmacnia szkliwo zębów i zapobiega przebarwieniom.
Granat ma korzystny wpływ na mikrobiotę
Granat jest źródłem błonnika pokarmowego, który stymuluje wzrost korzystnych bakterii w jelitach. Owoc ten wpływa również na produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), które mają działanie przeciwzapalne, regulują pH jelit i poprawiają barierę śluzową. Dzięki temu granat zapobiega zaburzeniom mikroflory jelitowej, które mogą być związane z takimi chorobami jak: otyłość, cukrzyca typu 2 czy choroba Leśniowskiego-Crohna.
"Rajski owoc" poprawia wydolność i regenerację po treningu
Sok z granatu zawiera dużo polifenoli, które mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Związki te chronią mięśnie przed uszkodzeniem spowodowanym przez wysiłek fizyczny lub przyspieszają ich naprawę. Ponadto sok z granatu zwiększa poziom tlenku azotu (NO) we krwi, co poprawia jej przepływ do mięśni i dostarcza im więcej tlenu i składników odżywczych. Dzięki temu granat może podnieść wytrzymałość, siłę i sprawność fizyczną oraz zmniejszyć zmęczenie po treningu.