Jesienią smakuje najlepiej. Jedna z najzdrowszych polskich zup
Kapuśniak to jedna z tych zup, bez których trudno sobie wyobrazić jesienne i zimowe menu. Ile domów, tyle przepisów. Katarzyna, autorka bloga "Kwelka gotuje", przyrządza aromatyczną zupę z dodatkiem suszonych grzybów i kaszy. Spróbujcie koniecznie.
28.10.2023 17:15
Kapuśniak jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań polskiej kuchni. Idealny kapuśniak musi być odpowiednio gęsty, treściwy i kwaśny. To czyni go idealnym posiłkiem dla osób szukających sycącego posiłku w chłodne dni. W zależności od regionu zupa może nosić różne nazwy. Na przykład, w górskich rejonach Polski, kapuśniak jest często nazywany kwaśnicą, podczas gdy na Pomorzu jest znany jako parzybroda.
Bez względu na nazwę, którą przyjmuje, zupa z kapusty zawsze zachwyca swoim bogatym smakiem, aromatem i lekko kwaskowym smakiem. Tradycyjnie kapuśniak gotuje się na wędzonych żeberkach, słoninie lub boczku. Jednak autorka bloga "Kwelka gotuje" proponuje wegetariańską wersję.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozgrzewający kapuśniak z grzybami przepis
Składniki:
- 4-5 suszonych grzybów,
- 500 g kapusty kiszonej,
- pół opakowania mrożonej włoszczyzny,
- ok. 2 l. wody lub rosołu,
- pół szklanki kaszy (u mnie owsiana, można użyć pęczaku lub jęczmiennej),
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju,
- 2 listki laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 30 min.
- W garnku zagotuj wodę lub bulion z włoszczyzną, grzybami i wodą, w której moczyły się grzyby oraz oliwą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, proszkiem z czarnego czosnku, ok. pół łyżeczki pieprzu i szczypty soli.
- Gotuj przez ok. 5 minut, po czym dodaj kapustę. Całość gotuj ok. 20 min.
- Dodaj kaszę i gotuj ok. 10 min – aż kasza będzie miękka.
- Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolej wodę.
- Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp natką pietruszki.