PrzepisProste przepisyJesienią smakuje najlepiej. Jedna z najzdrowszych polskich zup

Jesienią smakuje najlepiej. Jedna z najzdrowszych polskich zup

Kapuśniak
Kapuśniak
Źródło zdjęć: © Kwelka gotuje
Katarzyna Gileta
28.10.2023 17:15

Kapuśniak to jedna z tych zup, bez których trudno sobie wyobrazić jesienne i zimowe menu. Ile domów, tyle przepisów. Katarzyna, autorka bloga "Kwelka gotuje", przyrządza aromatyczną zupę z dodatkiem suszonych grzybów i kaszy. Spróbujcie koniecznie.

Kapuśniak jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań polskiej kuchni. Idealny kapuśniak musi być odpowiednio gęsty, treściwy i kwaśny. To czyni go idealnym posiłkiem dla osób szukających sycącego posiłku w chłodne dni. W zależności od regionu zupa może nosić różne nazwy. Na przykład, w górskich rejonach Polski, kapuśniak jest często nazywany kwaśnicą, podczas gdy na Pomorzu jest znany jako parzybroda.

Bez względu na nazwę, którą przyjmuje, zupa z kapusty zawsze zachwyca swoim bogatym smakiem, aromatem i lekko kwaskowym smakiem. Tradycyjnie kapuśniak gotuje się na wędzonych żeberkach, słoninie lub boczku. Jednak autorka bloga "Kwelka gotuje" proponuje wegetariańską wersję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewający kapuśniak z grzybami przepis

Składniki:

  • 4-5 suszonych grzybów,
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • pół opakowania mrożonej włoszczyzny,
  • ok. 2 l. wody lub rosołu,
  • pół szklanki kaszy (u mnie owsiana, można użyć pęczaku lub jęczmiennej),
  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju,
  • 2 listki laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 30 min.
  2. W garnku zagotuj wodę lub bulion z włoszczyzną, grzybami i wodą, w której moczyły się grzyby oraz oliwą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, proszkiem z czarnego czosnku, ok. pół łyżeczki pieprzu i szczypty soli.
  3. Gotuj przez ok. 5 minut, po czym dodaj kapustę. Całość gotuj ok. 20 min.
  4. Dodaj kaszę i gotuj ok. 10 min – aż kasza będzie miękka.
  5. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolej wodę.
  6. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp natką pietruszki.
Źródło artykułu:Kwelka Gotuje
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także