WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Jesz fasolę podczas świąt? Poznaj prosty patent, a szybciej się ugotuje i będzie smaczniejsza

Fasola, będąca rośliną strączkową, jest nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Niektórzy z nas preferują kupować ją już gotową, zamkniętą w puszkach, podczas gdy inni decydują się na próbę swoich kulinarnych umiejętności i gotują ją samodzielnie. Jak jednak przygotować fasolę, aby była miękka, kremowa i szybko się ugotowała? Istnieje jeden prosty składnik, który może znacznie przyspieszyć cały ten proces.

FasolaFasola i jej właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Większość z nas ma świadomość, że kluczem do miękkiej i smacznej fasoli jest jej odpowiednie namoczenie przed gotowaniem. Dzięki temu skórka fasoli staje się miękka, a samo warzywo jest łatwiejsze do strawienia. Można ją gotować w tej samej wodzie, w której była moczona, aby zachować jak najwięcej cennych substancji odżywczych. Warto jednak pamiętać, że solenie fasoli zbyt wcześnie może spowodować, że po ugotowaniu będzie twarda. Najlepiej dodać sól pod koniec gotowania, kiedy ziarna fasoli są już miękkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Choinka twarożkowa. Idealna przekąska na święta Bożego Narodzenia

Co zrobić, by fasola była idealnie ugotowana?

Rozwiązaniem jest dodanie sody oczyszczonej. Ten składnik powoduje rozpad związków, które sprawiają, że warzywo jest twarde po ugotowaniu. Ile sody oczyszczonej powinniśmy dodać i kiedy to zrobić? Jedną z metod jest dodanie płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej do wody, w której moczymy ziarna fasoli. Przed gotowaniem należy je jednak dokładnie przepłukać i zalać czystą wodą. Drugim sposobem jest dodanie szczypty sody do gotującej się fasoli (po jej uprzednim namoczeniu). Jeśli dodamy jej za dużo, może to spowodować nieprzyjemny posmak.

Dodanie szczypty sody oczyszczonej podczas gotowania fasoli sprawi, że po ugotowaniu będzie ona nie tylko miękka, ale również kremowa. Taka fasola doskonale sprawdzi się jako składnik różnych past kanapkowych czy purée. Co więcej, dzięki temu dodatkowi, po spożyciu dania z fasolą, mniej będą nas dręczyły gazy. Soda oczyszczona bowiem powoduje rozpad substancji odpowiedzialnych za "rewelacje żołądkowe", co z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia gazów u osób, które mają z tym problem po spożyciu strączków.

Fasola
Fasola © Pixabay

Jak przygotować miękką fasolę?

Dodatek sody oczyszczonej sprawi również, że fasola ugotuje się znacznie szybciej i będzie miękka. Gotowanie fasoli zwykle trwa około 1,5 godziny. Dodanie łyżeczki sody oczyszczonej pozwala skrócić ten proces do 50-60 minut. Warto jednak pamiętać, że nie każdemu ten sposób może przypaść do gustu, gdyż taka ilość sody może nieco zmienić smak fasoli. Dla osób o wybrednym podniebieniu zalecamy dodanie jedynie szczypty sody i gotowanie fasoli przez co najmniej godzinę.

Soda oczyszczona neutralizuje składniki powodujące wzmożoną perystaltykę jelit i powstawanie gazów. Ten sam efekt daje jeszcze jedna rzecz. Osoby, które szczególnie cierpią na wzdęcia po spożyciu strączków, powinny moczyć je przez co najmniej 12 godzin. Dzięki temu ryzyko wystąpienia problemów żołądkowych po spożyciu fasoli jest znacznie mniejsze.

Wybrane dla Ciebie
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie