Jesz kebaby? Dietetyczka radzi, czego unikać przy ich zamawianiu

Polacy kochają kebaby i to dosłownie. Jesteśmy światowym liderem, jeśli chodzi o liczbę zamówień tego dania. Według danych Glovo, w ciągu ostatnich 12 miesięcy kebab przez aplikację zamówiło aż 875 000 osób. Kochamy je za smak, cenę, dostępność i możliwość personalizacji. Nic dziwnego – kebab to jedno z tych dań, które potrafi uratować wieczór, noc, a czasem i poranek.

Kebab to jeden z ulubionych fast-foodów PolakówKebab to jeden z ulubionych fast-foodów Polaków
Źródło zdjęć: © Fot Pixabay

Czy da się zamówić kebaba tak, by nie zrujnować przy okazji zdrowej diety? Tak, pod warunkiem że wiemy, czego unikać, a z czego lepiej nie rezygnować. Dietetyczka Anna Janiszewska-Janowicz podpowiada, jak podejść do kebaba świadomie i które wybory pozwolą cieszyć się smakiem bez wyrzutów sumienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek wiejski zamień w pyszny sos. O wiele lepszy niż majonez

Dlaczego tak kochamy kebaby?

Kebaby są absolutnym hitem w Polsce – i to nie jest przesada. Według danych z aplikacji Glovo, w ciągu ostatnich 12 miesięcy aż 875 000 osób zamówiło kebaba, a 23 lutego o 17:33 padł rekord – dostarczono wtedy 37 porcji w ciągu jednej minuty. Żaden inny fast food nie cieszy się taką popularnością. Polska zajmuje pierwsze miejsce na świecie, jeśli chodzi o liczbę zamówionych kebabów i osób, które po nie sięgają.

Dlaczego właśnie kebab? Bo łączy w sobie wszystko, co lubimy: wyrazisty smak, duże porcje, przystępną cenę, szybkie zamówienie i ogromną różnorodność. Można go dopasować do swoich upodobań – wybrać mięso, stopień ostrości, rodzaj pieczywa, dodatki, sosy.

Ale nie tylko – ogromny wpływ mają także influencerzy i YouTuberzy, którzy skutecznie wypromowali kebab jako "kultowy fast food". Friz i Filip Chajzer otwierają własne sieci kebabowni, co dodatkowo rozkręca modę na to danie wśród młodszych odbiorców. Z kolei Książulo, jeden z najpopularniejszych polskich foodvlogerów, regularnie odwiedza kebabownie w całym kraju, recenzując je i pokazując, gdzie warto spróbować kebab. Jego filmy mają miliony wyświetleń i często przekładają się na realne kolejki pod wskazanym lokalem.

Co o kebabach mówi diedetyczka?

Kebaba da się spokojnie "odchudzić" i dopasować do zdrowszego stylu życia – wystarczy wiedzieć, co wybrać. Dietetyczka Anna Janiszewska-Janowicz radzi, by trzymać się kilku prostych zasad, które robią dużą różnicę, a nie odbierają smaku.

Po pierwsze – wrzuć jak najwięcej surowych warzyw. Nie tylko dodają chrupkości i świeżości, ale też dostarczają błonnika i sprawiają, że szybciej się najesz i dłużej będziesz syty.

Zamiast tłustych sosów na bazie majonezu, lepiej poprosić o wersję z jogurtem naturalnym lub greckim – lżej, a wciąż smacznie. Jeśli masz wybór, zamiast zwykłej bułki postaw na pełnoziarnistą tortillę albo placek wypiekany na miejscu – mniej kalorii, mniej przetworzonej mąki.

I wreszcie: odpuść frytki i inne ciężkie dodatki, które nic nie wnoszą poza kaloriami. Zamiast tego dobierz więcej warzyw: świeżych albo grillowanych.

– Kebab nie powinien stanowić podstawy naszego odżywiania, gdyż mimo wszystkich plusów należy do żywności kategorii fast food. Jednakże zachowajmy umiar i kierujmy się zasadą 80:20, która mówi o tym, że jeśli 80 proc. diety opiera się na pełnowartościowych produktach – warzywach, pełnoziarnistych zbożach, zdrowych tłuszczach i odpowiednich źródłach białka, to 20 proc. może stanowić przestrzeń na okazjonalne przyjemności – przekonuje Anna Janiszewska-Janowicz, dietetyk.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯