Już nie panieruję ryby. W tym wydaniu smakuje o wiele lepiej
Panierka? Już dawno o niej zapomniałam. Od kiedy spróbowałem tej wersji ryby, nie chcę już wracać do tradycyjnego smażenia. Chrupiąca skorupka i miękkie wnętrze robią robotę lepszą niż niejedna rybna budka nad morzem.
Choć klasyczna panierka długo była podstawą w wielu kuchniach, coraz więcej osób odkrywa, że ryba w cieście smakuje po prostu lepiej. Jest bardziej soczysta, skórka pozostaje chrupiąca, a przyjemnie złocisty kolor tylko zaostrza apetyt. Przepis jest prosty i szybki, wręcz idealny na leniwy obiad w środku tygodnia lub weekendową kolację ze znajomymi. Ryba smażona w cieście sprawdzi się świetnie niezależnie od pory roku, ale latem smakuje najlepiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni
Ryba w cieście, czyli jak zrobić idealne danie bez panierki
Bazą dania jest jasne, dobrze schłodzone piwo. Nie musisz się martwić, bo alkohol wyparuje podczas smażenia, więc potrawa nadaje się także dla dzieci. Kluczowe jest jednak to, że zimne piwo nadaje ciastu chrupkości i sprawia, że skórka nie nasiąka tłuszczem. Samo smażenie również ma znaczenie. Najlepiej wybrać olej rzepakowy lub inny neutralny, a przed wrzuceniem ryby dobrze rozgrzać tłuszcz. Wtedy ryba się usmaży, a nie ugotuje w tłuszczu. Kropla ciasta wrzucona na olej powinna zacząć skwierczeć. To znak, że powinieneś już działać. Po smażeniu filet trzeba dokładnie odsączyć, najlepiej na papierowym ręczniku lub metalowym sicie.
Z czym podawać rybę w cieście, by smakowała jak z nadmorskiej smażalni
Jeśli chcesz przenieść się smakiem nad morze, podaj rybę z frytkami i surówką z kapusty, na przykład z białej lub kiszonej. Zamiast frytek można sięgnąć po pieczone ziemniaki, ziemniaki z patelni lub łódeczki ziemniaczane. W wersji fit i mniej kalorycznej wystarczą ziemniaki z wody albo porcja ryżu. Warto dodać też ćwiartkę cytryny i skropić nią rybę tuż przed zjedzeniem. Dobrze komponują się też jasne sosy, zwłaszcza czosnkowy lub koperkowy, na bazie majonezu lub jogurtu.
Składniki:
- 500 g fileta z dorsza,
- czubata szklanka mąki pszennej,
- 1 i 1/4 szklanki jasnego, zimnego piwa,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Filety z dorsza oprósz solą. Poczekaj 10 minut i odsącz z nadmiaru wilgoci.
- Odmierz 1-2 łyżki mąki do obtoczenia ryby, a resztę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą, po czym dodaj piwo i dokładnie połącz na jednolitą masę.
- Kawałki ryby obtocz w odłożonej mące, a następnie zanurz w cieście.
- Rozgrzej olej w garnku lub głębokiej patelni i kiedy będzie wystarczająco gorący, wkładaj ryby i smaż na złoty kolor z obu stron.
- Po usmażeniu odsącz rybę z nadmiaru tłuszczu i podawaj na ciepło.