Karkówkę robię w piekarniku. Wychodzi idealnie soczysta i krucha

Cola, ketchup, ostra musztarda i cebula? Brzmi nietypowo, ale właśnie ta mieszanka tworzy jedną z najlepszych marynat do karkówki, jaką kiedykolwiek spróbujesz. Mięso wychodzi wyjątkowo kruche i soczyste. Trudno uwierzyć, że to nie jest danie z restauracji.

KarkówkaPieczona karkówka jest idealna na niedzielny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Karkówka pieczona to jedno z tych dań, które zawsze robi wrażenie na domownikach. Jej apetyczny zapach wydobywający się z piekarnika sprawia, że nie można się już doczekać obiadu. Ten przepis łączy w sobie ostre i słodkie produkty, dzięki czemu uzyskujemy mięso o niezwykle bogatym smaku. Jest to danie idealne na rodzinny obiad lub domowe przyjęcie. Nie wymaga wielu przygotowań, ważne tylko, aby rozpocząć je dzień przed.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Przepis na pieczoną karkówkę

Cola w marynacie może brzmieć nietypowo, ale to właśnie ona odpowiada za wyjątkową miękkość mięsa. Dzięki zawartości cukru i kwasu, karkówka karmelizuje się podczas pieczenia i przyjemnie rozpływa się w ustach w trakcie jedzenia. Z kolei ostra musztarda przełamuje słodycz napoju, nadając całości bogactwo smaków. Tak przygotowaną karkówkę warto podać z klasycznymi dodatkami, np. z tłuczonymi ziemniakami, pieczonymi warzywami lub surówką z kiszonej kapusty.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki pokrojonej w plastry (ok. 2 cm),
  • 2 cebule pokrojone w piórka,
  • 1,5 szklanki coli,
  • 1 szklanka ketchupu,
  • 2–3 łyżki ostrej musztardy (np. sarepska),
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobina oleju do smażenia cebuli.

Przygotowanie:

  1. Cebulę podsmaż lekko na oleju do zeszklenia.
  2. W misce wymieszaj: colę, ketchup, musztardę, czosnek, sos sojowy i przyprawy. Powstanie z nich gęsta marynata.
  3. Każdy plaster karkówki lekko rozbij, oprósz solą i pieprzem.
  4. Układaj mięso warstwami w naczyniu żaroodpornym, przekładając każdą warstwę cebulą i polewając marynatą.
  5. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na noc, najlepiej na co najmniej 12 godzin.
  6. Następnego dnia wyjmij mięso godzinę przed pieczeniem.
  7. Nagrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
  8. Piecz pod przykryciem przez 1,5 godziny, a potem jeszcze 20 minut bez przykrycia, by mięso się zarumieniło.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇