Karkówkę robię w piekarniku. Wychodzi idealnie soczysta i krucha

Cola, ketchup, ostra musztarda i cebula? Brzmi nietypowo, ale właśnie ta mieszanka tworzy jedną z najlepszych marynat do karkówki, jaką kiedykolwiek spróbujesz. Mięso wychodzi wyjątkowo kruche i soczyste. Trudno uwierzyć, że to nie jest danie z restauracji.

KarkówkaPieczona karkówka jest idealna na niedzielny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Karkówka pieczona to jedno z tych dań, które zawsze robi wrażenie na domownikach. Jej apetyczny zapach wydobywający się z piekarnika sprawia, że nie można się już doczekać obiadu. Ten przepis łączy w sobie ostre i słodkie produkty, dzięki czemu uzyskujemy mięso o niezwykle bogatym smaku. Jest to danie idealne na rodzinny obiad lub domowe przyjęcie. Nie wymaga wielu przygotowań, ważne tylko, aby rozpocząć je dzień przed.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Przepis na pieczoną karkówkę

Cola w marynacie może brzmieć nietypowo, ale to właśnie ona odpowiada za wyjątkową miękkość mięsa. Dzięki zawartości cukru i kwasu, karkówka karmelizuje się podczas pieczenia i przyjemnie rozpływa się w ustach w trakcie jedzenia. Z kolei ostra musztarda przełamuje słodycz napoju, nadając całości bogactwo smaków. Tak przygotowaną karkówkę warto podać z klasycznymi dodatkami, np. z tłuczonymi ziemniakami, pieczonymi warzywami lub surówką z kiszonej kapusty.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki pokrojonej w plastry (ok. 2 cm),
  • 2 cebule pokrojone w piórka,
  • 1,5 szklanki coli,
  • 1 szklanka ketchupu,
  • 2–3 łyżki ostrej musztardy (np. sarepska),
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobina oleju do smażenia cebuli.

Przygotowanie:

  1. Cebulę podsmaż lekko na oleju do zeszklenia.
  2. W misce wymieszaj: colę, ketchup, musztardę, czosnek, sos sojowy i przyprawy. Powstanie z nich gęsta marynata.
  3. Każdy plaster karkówki lekko rozbij, oprósz solą i pieprzem.
  4. Układaj mięso warstwami w naczyniu żaroodpornym, przekładając każdą warstwę cebulą i polewając marynatą.
  5. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na noc, najlepiej na co najmniej 12 godzin.
  6. Następnego dnia wyjmij mięso godzinę przed pieczeniem.
  7. Nagrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
  8. Piecz pod przykryciem przez 1,5 godziny, a potem jeszcze 20 minut bez przykrycia, by mięso się zarumieniło.

Wybrane dla Ciebie

Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu