Karol Okrasa nadziewa pierogi bobem. Zrobiłem raz i nie tknę już ruskich

Tym razem Karol Okrasa przeszedł sam siebie. Jego pierogi z bobem to po prostu mistrzostwo świata, któremu trzeba oddać szacunek. Najlepiej — poprzez ich zjedzenie. Ten przepis wypróbowałem na własnym podniebieniu i mogę go polecić z czysty sumieniem.

Karol Okrasa nadziewa pierogi bobem. Zrobiłem raz i nie tknę już ruskichKarol Okrasa zachwycił przepisem na pierogi z bobem
Źródło zdjęć: © YouTube | KuchniaLidla.pl
SKOMENTUJ

Będę z tobą zupełnie szczery. Nie wszystkie przepisy gwiazd do mnie przemawiają. Niektóre z nich cieszą się uznaniem tylko ze względu na ich autora, często duży autorytet, który nie musi już niczego udowadniać. A jednak jeszcze nigdy nie zdarzyło się, żeby przepis od Karola Okrasy mnie zawiódł. Nie zrobiły tego także zaprezentowane przez niego pierogi z bobem. Równie dobrze mógłbym w ogóle nie pisać tu, kto jest ich autorem, a to danie i tak posmakowałoby ci jak nic innego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupę germuszkę robiła moja babcia. Ostatnio cała rodzina odkryła ten przepis na nowo

Karol Okrasa rzeczywiście jest kucharzem, który łamie przepisy. Robi to jednak umiejętnie, nie pretensjonalnie, nie na siłę. Pierogi z bobem, które kucharz stworzył jakiś czas temu, wpisują się w ten szlachetny schemat. Jego recepturę wcieliłem już w życie i mogę to potwierdzić — przepis jest prosty, pierogi są pyszne, a mina zaskoczonych domowników — nie do opisania. Serdecznie polecam!

Pierogi z bobem według Karola Okrasy

Farsz:

  • 300 g bobu,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • 5 g gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny,
  • 2 szalotki,
  • 100 g grana padano,
  • 150 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 2 ząbki czosnku.

Ciasto:


  • 50 g masła,
  • 70 ml mleka,
  • 2 łyżki mąki gryczanej,
  • 300 g mąki pszennej.

Sos:

  • 50 g masła,
  • 1 szczypta pieprzu,
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g szpinaku baby.

Dodatkowo:

  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • 50 g grana padano,
  • 20 g mąki pszennej.
Pierogi z bobem to dobry pomysł na wykorzystanie tego sezonowego składnika
Pierogi z bobem to dobry pomysł na wykorzystanie tego sezonowego składnika © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Bób ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź, ostudź i obierz z łupin. Posiekaj.
  2. Rozdrobnioną szalotkę i czosnek zeszklij na oliwie. Dodaj bób, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Po chwili dorzuć też pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszaj i smaż dalej, aż woda z warzyw odparuje. Następnie odstaw do ostygnięcia i dodaj starty ser i skórkę z cytryny.
  3. Czas na ciasto. Mleko podgrzej, dodaj masło. Tę mieszankę wylej do miski z obiema mąkami. Wyrób ciasto — najpierw w misce, a następnie na blacie. Uformuj kulę i odstaw.
  4. Gdy ciasto odpocznie, możesz je już rozwałkować i wyciąć krążki na pierogi. Następnie na każdy z nich wyłóż trochę farszu i zlep brzegi. Pierogi gotuj 3-5 minut w posolonej wodzie.
  5. Nadeszła pora na sos. Czosnek podsmaż na maśle, dodaj trochę wody po pierogach. Gdy mieszanka zgęstnieje, dopraw ją skórką z cytryny, solą i pieprzem. Na koniec dorzuć na patelnie liście szpinaku baby. Chwilę podsmażaj i zdejmij z ognia.
  6. Następnie wrzuć ugotowane pierogi na chwilę na patelnię po sosie, a potem już na talerz. Podawaj z przygotowanym sosem i startym serem grana padano. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie