Karol Okrasa nadziewa pierogi bobem. Zrobiłem raz i nie tknę już ruskich
Tym razem Karol Okrasa przeszedł sam siebie. Jego pierogi z bobem to po prostu mistrzostwo świata, któremu trzeba oddać szacunek. Najlepiej — poprzez ich zjedzenie. Ten przepis wypróbowałem na własnym podniebieniu i mogę go polecić z czysty sumieniem.
Będę z tobą zupełnie szczery. Nie wszystkie przepisy gwiazd do mnie przemawiają. Niektóre z nich cieszą się uznaniem tylko ze względu na ich autora, często duży autorytet, który nie musi już niczego udowadniać. A jednak jeszcze nigdy nie zdarzyło się, żeby przepis od Karola Okrasy mnie zawiódł. Nie zrobiły tego także zaprezentowane przez niego pierogi z bobem. Równie dobrze mógłbym w ogóle nie pisać tu, kto jest ich autorem, a to danie i tak posmakowałoby ci jak nic innego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupę germuszkę robiła moja babcia. Ostatnio cała rodzina odkryła ten przepis na nowo
Karol Okrasa rzeczywiście jest kucharzem, który łamie przepisy. Robi to jednak umiejętnie, nie pretensjonalnie, nie na siłę. Pierogi z bobem, które kucharz stworzył jakiś czas temu, wpisują się w ten szlachetny schemat. Jego recepturę wcieliłem już w życie i mogę to potwierdzić — przepis jest prosty, pierogi są pyszne, a mina zaskoczonych domowników — nie do opisania. Serdecznie polecam!
Pierogi z bobem według Karola Okrasy
Farsz:
- 300 g bobu,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli,
- 5 g gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka startej skórki z cytryny,
- 2 szalotki,
- 100 g grana padano,
- 150 g pomidorów krojonych z puszki,
- 2 ząbki czosnku.
Ciasto:
- 50 g masła,
- 70 ml mleka,
- 2 łyżki mąki gryczanej,
- 300 g mąki pszennej.
Sos:
- 50 g masła,
- 1 szczypta pieprzu,
- 1 łyżka startej skórki z cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g szpinaku baby.
Dodatkowo:
- 8 pomidorków koktajlowych,
- 50 g grana padano,
- 20 g mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
- Bób ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź, ostudź i obierz z łupin. Posiekaj.
- Rozdrobnioną szalotkę i czosnek zeszklij na oliwie. Dodaj bób, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Po chwili dorzuć też pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszaj i smaż dalej, aż woda z warzyw odparuje. Następnie odstaw do ostygnięcia i dodaj starty ser i skórkę z cytryny.
- Czas na ciasto. Mleko podgrzej, dodaj masło. Tę mieszankę wylej do miski z obiema mąkami. Wyrób ciasto — najpierw w misce, a następnie na blacie. Uformuj kulę i odstaw.
- Gdy ciasto odpocznie, możesz je już rozwałkować i wyciąć krążki na pierogi. Następnie na każdy z nich wyłóż trochę farszu i zlep brzegi. Pierogi gotuj 3-5 minut w posolonej wodzie.
- Nadeszła pora na sos. Czosnek podsmaż na maśle, dodaj trochę wody po pierogach. Gdy mieszanka zgęstnieje, dopraw ją skórką z cytryny, solą i pieprzem. Na koniec dorzuć na patelnie liście szpinaku baby. Chwilę podsmażaj i zdejmij z ognia.
- Następnie wrzuć ugotowane pierogi na chwilę na patelnię po sosie, a potem już na talerz. Podawaj z przygotowanym sosem i startym serem grana padano. Smacznego!