Karol Okrasa nadziewa pierogi bobem. Zrobiłem raz i nie tknę już ruskich

Tym razem Karol Okrasa przeszedł sam siebie. Jego pierogi z bobem to po prostu mistrzostwo świata, któremu trzeba oddać szacunek. Najlepiej — poprzez ich zjedzenie. Ten przepis wypróbowałem na własnym podniebieniu i mogę go polecić z czysty sumieniem.

Karol Okrasa zachwycił przepisem na pierogi z bobemKarol Okrasa zachwycił przepisem na pierogi z bobem
Źródło zdjęć: © YouTube | KuchniaLidla.pl

Będę z tobą zupełnie szczery. Nie wszystkie przepisy gwiazd do mnie przemawiają. Niektóre z nich cieszą się uznaniem tylko ze względu na ich autora, często duży autorytet, który nie musi już niczego udowadniać. A jednak jeszcze nigdy nie zdarzyło się, żeby przepis od Karola Okrasy mnie zawiódł. Nie zrobiły tego także zaprezentowane przez niego pierogi z bobem. Równie dobrze mógłbym w ogóle nie pisać tu, kto jest ich autorem, a to danie i tak posmakowałoby ci jak nic innego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupę germuszkę robiła moja babcia. Ostatnio cała rodzina odkryła ten przepis na nowo

Karol Okrasa rzeczywiście jest kucharzem, który łamie przepisy. Robi to jednak umiejętnie, nie pretensjonalnie, nie na siłę. Pierogi z bobem, które kucharz stworzył jakiś czas temu, wpisują się w ten szlachetny schemat. Jego recepturę wcieliłem już w życie i mogę to potwierdzić — przepis jest prosty, pierogi są pyszne, a mina zaskoczonych domowników — nie do opisania. Serdecznie polecam!

Pierogi z bobem według Karola Okrasy

Farsz:

  • 300 g bobu,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • 5 g gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny,
  • 2 szalotki,
  • 100 g grana padano,
  • 150 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 2 ząbki czosnku.

Ciasto:


  • 50 g masła,
  • 70 ml mleka,
  • 2 łyżki mąki gryczanej,
  • 300 g mąki pszennej.

Sos:

  • 50 g masła,
  • 1 szczypta pieprzu,
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g szpinaku baby.

Dodatkowo:

  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • 50 g grana padano,
  • 20 g mąki pszennej.
Pierogi z bobem to dobry pomysł na wykorzystanie tego sezonowego składnika
Pierogi z bobem to dobry pomysł na wykorzystanie tego sezonowego składnika © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Bób ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź, ostudź i obierz z łupin. Posiekaj.
  2. Rozdrobnioną szalotkę i czosnek zeszklij na oliwie. Dodaj bób, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Po chwili dorzuć też pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszaj i smaż dalej, aż woda z warzyw odparuje. Następnie odstaw do ostygnięcia i dodaj starty ser i skórkę z cytryny.
  3. Czas na ciasto. Mleko podgrzej, dodaj masło. Tę mieszankę wylej do miski z obiema mąkami. Wyrób ciasto — najpierw w misce, a następnie na blacie. Uformuj kulę i odstaw.
  4. Gdy ciasto odpocznie, możesz je już rozwałkować i wyciąć krążki na pierogi. Następnie na każdy z nich wyłóż trochę farszu i zlep brzegi. Pierogi gotuj 3-5 minut w posolonej wodzie.
  5. Nadeszła pora na sos. Czosnek podsmaż na maśle, dodaj trochę wody po pierogach. Gdy mieszanka zgęstnieje, dopraw ją skórką z cytryny, solą i pieprzem. Na koniec dorzuć na patelnie liście szpinaku baby. Chwilę podsmażaj i zdejmij z ognia.
  6. Następnie wrzuć ugotowane pierogi na chwilę na patelnię po sosie, a potem już na talerz. Podawaj z przygotowanym sosem i startym serem grana padano. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej