Karol Okrasa nadziewa pierogi bobem. Zrobiłem raz i nie tknę już ruskich

Karol Okrasa zachwycił przepisem na pierogi z bobem
Karol Okrasa zachwycił przepisem na pierogi z bobem
Źródło zdjęć: © YouTube | KuchniaLidla.pl

17.06.2024 10:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tym razem Karol Okrasa przeszedł sam siebie. Jego pierogi z bobem to po prostu mistrzostwo świata, któremu trzeba oddać szacunek. Najlepiej — poprzez ich zjedzenie. Ten przepis wypróbowałem na własnym podniebieniu i mogę go polecić z czysty sumieniem.

Będę z tobą zupełnie szczery. Nie wszystkie przepisy gwiazd do mnie przemawiają. Niektóre z nich cieszą się uznaniem tylko ze względu na ich autora, często duży autorytet, który nie musi już niczego udowadniać. A jednak jeszcze nigdy nie zdarzyło się, żeby przepis od Karola Okrasy mnie zawiódł. Nie zrobiły tego także zaprezentowane przez niego pierogi z bobem. Równie dobrze mógłbym w ogóle nie pisać tu, kto jest ich autorem, a to danie i tak posmakowałoby ci jak nic innego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karol Okrasa rzeczywiście jest kucharzem, który łamie przepisy. Robi to jednak umiejętnie, nie pretensjonalnie, nie na siłę. Pierogi z bobem, które kucharz stworzył jakiś czas temu, wpisują się w ten szlachetny schemat. Jego recepturę wcieliłem już w życie i mogę to potwierdzić — przepis jest prosty, pierogi są pyszne, a mina zaskoczonych domowników — nie do opisania. Serdecznie polecam!

Pierogi z bobem według Karola Okrasy

Farsz:

  • 300 g bobu,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • 5 g gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny,
  • 2 szalotki,
  • 100 g grana padano,
  • 150 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 2 ząbki czosnku.

Ciasto:


  • 50 g masła,
  • 70 ml mleka,
  • 2 łyżki mąki gryczanej,
  • 300 g mąki pszennej.

Sos:

  • 50 g masła,
  • 1 szczypta pieprzu,
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g szpinaku baby.

Dodatkowo:

  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • 50 g grana padano,
  • 20 g mąki pszennej.
Pierogi z bobem to dobry pomysł na wykorzystanie tego sezonowego składnika
Pierogi z bobem to dobry pomysł na wykorzystanie tego sezonowego składnika© Canva

Sposób przygotowania:

  1. Bób ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź, ostudź i obierz z łupin. Posiekaj.
  2. Rozdrobnioną szalotkę i czosnek zeszklij na oliwie. Dodaj bób, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Po chwili dorzuć też pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszaj i smaż dalej, aż woda z warzyw odparuje. Następnie odstaw do ostygnięcia i dodaj starty ser i skórkę z cytryny.
  3. Czas na ciasto. Mleko podgrzej, dodaj masło. Tę mieszankę wylej do miski z obiema mąkami. Wyrób ciasto — najpierw w misce, a następnie na blacie. Uformuj kulę i odstaw.
  4. Gdy ciasto odpocznie, możesz je już rozwałkować i wyciąć krążki na pierogi. Następnie na każdy z nich wyłóż trochę farszu i zlep brzegi. Pierogi gotuj 3-5 minut w posolonej wodzie.
  5. Nadeszła pora na sos. Czosnek podsmaż na maśle, dodaj trochę wody po pierogach. Gdy mieszanka zgęstnieje, dopraw ją skórką z cytryny, solą i pieprzem. Na koniec dorzuć na patelnie liście szpinaku baby. Chwilę podsmażaj i zdejmij z ognia.
  6. Następnie wrzuć ugotowane pierogi na chwilę na patelnię po sosie, a potem już na talerz. Podawaj z przygotowanym sosem i startym serem grana padano. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także