Karol Okrasa nadziewa pierogi bobem. Zrobiłem raz i nie tknę już ruskich
Tym razem Karol Okrasa przeszedł sam siebie. Jego pierogi z bobem to po prostu mistrzostwo świata, któremu trzeba oddać szacunek. Najlepiej — poprzez ich zjedzenie. Ten przepis wypróbowałem na własnym podniebieniu i mogę go polecić z czysty sumieniem.
17.06.2024 10:39
Będę z tobą zupełnie szczery. Nie wszystkie przepisy gwiazd do mnie przemawiają. Niektóre z nich cieszą się uznaniem tylko ze względu na ich autora, często duży autorytet, który nie musi już niczego udowadniać. A jednak jeszcze nigdy nie zdarzyło się, żeby przepis od Karola Okrasy mnie zawiódł. Nie zrobiły tego także zaprezentowane przez niego pierogi z bobem. Równie dobrze mógłbym w ogóle nie pisać tu, kto jest ich autorem, a to danie i tak posmakowałoby ci jak nic innego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Karol Okrasa rzeczywiście jest kucharzem, który łamie przepisy. Robi to jednak umiejętnie, nie pretensjonalnie, nie na siłę. Pierogi z bobem, które kucharz stworzył jakiś czas temu, wpisują się w ten szlachetny schemat. Jego recepturę wcieliłem już w życie i mogę to potwierdzić — przepis jest prosty, pierogi są pyszne, a mina zaskoczonych domowników — nie do opisania. Serdecznie polecam!
Pierogi z bobem według Karola Okrasy
Farsz:
- 300 g bobu,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli,
- 5 g gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka startej skórki z cytryny,
- 2 szalotki,
- 100 g grana padano,
- 150 g pomidorów krojonych z puszki,
- 2 ząbki czosnku.
Ciasto:
- 50 g masła,
- 70 ml mleka,
- 2 łyżki mąki gryczanej,
- 300 g mąki pszennej.
Sos:
- 50 g masła,
- 1 szczypta pieprzu,
- 1 łyżka startej skórki z cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g szpinaku baby.
Dodatkowo:
- 8 pomidorków koktajlowych,
- 50 g grana padano,
- 20 g mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
- Bób ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź, ostudź i obierz z łupin. Posiekaj.
- Rozdrobnioną szalotkę i czosnek zeszklij na oliwie. Dodaj bób, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Po chwili dorzuć też pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszaj i smaż dalej, aż woda z warzyw odparuje. Następnie odstaw do ostygnięcia i dodaj starty ser i skórkę z cytryny.
- Czas na ciasto. Mleko podgrzej, dodaj masło. Tę mieszankę wylej do miski z obiema mąkami. Wyrób ciasto — najpierw w misce, a następnie na blacie. Uformuj kulę i odstaw.
- Gdy ciasto odpocznie, możesz je już rozwałkować i wyciąć krążki na pierogi. Następnie na każdy z nich wyłóż trochę farszu i zlep brzegi. Pierogi gotuj 3-5 minut w posolonej wodzie.
- Nadeszła pora na sos. Czosnek podsmaż na maśle, dodaj trochę wody po pierogach. Gdy mieszanka zgęstnieje, dopraw ją skórką z cytryny, solą i pieprzem. Na koniec dorzuć na patelnie liście szpinaku baby. Chwilę podsmażaj i zdejmij z ognia.
- Następnie wrzuć ugotowane pierogi na chwilę na patelnię po sosie, a potem już na talerz. Podawaj z przygotowanym sosem i startym serem grana padano. Smacznego!