Kasza kukurydziana - właściwości i zastosowanie. Dlaczego warto ją jeść?
Kasza kukurydziana to produkt, który cieszy się szczególną popularnością w Ameryce Północnej. To właśnie tam, chętnie spożywa się rozmaite przetwory z kukurydzy. Co prawda, w Polsce spożywa się ją zbyt rzadko, ale jak dowiesz się, jakie właściwości ma ten rodzaj kaszy, to z pewnością zmienisz swoje nastawienie. Sprawdź, dlaczego warto jeść taką kaszę.
27.07.2023 | aktual.: 27.07.2023 18:06
Kasza to produkt, po który sięgamy, poszukując alternatywy dla ziemniaków. Za najpopularniejsze w Polsce uważa się kaszę gryczaną i kaszę jęczmienną. Kasza kukurydziana jest pomijana. A szkoda, bo ma niezwykle cenne właściwości zdrowotne.
Kasza kukurydziana — co to takiego?
Rozważania na temat tego rodzaju kaszy, dobrze jest rozpocząć od wyjaśnienia, czym tak naprawdę jest kasza kukurydziana i jak powstaje. Jest to produkt, dobrze znany również pod nazwą polenta. Tak, jak zostało to wcześniej wspomniane, największą popularnością cieszy się w Ameryce Północnej. Produkuje się ją z ziarna kukurydzy pod postacią drobnej kaszki, jak i grubego grysiku. W swoim wyglądzie i smaku przypomina nieco kaszę mannę. Jest to produkt lekkostrawny i korzystnie wpływający na wiele kwestii zdrowotnych.
Jakie właściwości ma kasza kukurydziana?
Dlaczego warto jeść kaszę kukurydzianą i jakie ma właściwości? Kasza kukurydziana jest bogata w węglowodany, które są głównym źródłem energii dla organizmu. Dostarcza szybko dostępnych kalorii, co może być korzystne dla osób aktywnych fizycznie. Warto podkreślić, że nie zawiera w sobie glutenu, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej.
Niezwykle ważne jest również to, że jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, poprawiając perystaltykę jelit i zapobiegając zaparciom. Zawiera różne składniki odżywcze, takie jak witaminy (np. witamina A, witaminy z grupy B) oraz minerały (np. żelazo, fosfor, magnez). Te składniki mogą wspierać funkcjonowanie organizmu i utrzymanie zdrowia.
Kasza kukurydziana — gotowanie i zastosowanie
Czy wiesz, jak gotować kaszę kukurydzianą? Tu nie ma nic skomplikowanego. Cały proces wygląda podobnie, jak w przypadku pozostałych kasz. Czas gotowania to około 10 minut. Gotuje się ją w lekko osolonej wodzie. Niektórzy wrzucają ją do zimnej wody, a inni dopiero na wrzątek — wszystko jest uzależnione od indywidualnych preferencji. Kasza kukurydziana będzie idealna, gdy większość wody zostanie wchłonięta.
Jeśli chodzi o zastosowanie kaszy kukurydzianej, to może być używana w różnych potrawach i przepisach. Może być gotowana na konsystencję gęstej masy, podawana jako dodatek do dań mięsnych, warzywnych lub jako składnik zupy. Może być również upieczona lub smażona.