PrzepisKiedy zjeżdża się rodzina, gotuję cały gar. Po powrocie z cmentarza wszyscy się zajadają

Kiedy zjeżdża się rodzina, gotuję cały gar. Po powrocie z cmentarza wszyscy się zajadają

Chłopski garnek
Chłopski garnek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
31.10.2023 14:48

Już niedługo będziemy obchodzić uroczystość Wszystkich Świętych. To czas, w którym odwiedzamy groby zmarłych i spotykamy się z rodziną. Często wszyscy zjeżdżamy się w jednym miejscu. Dlatego też to okazja do wykazania się w kuchni. Ja często robię chłopski garnek i wszyscy zajadają się tym daniem.

Chłopski garnek jest najprostszą na świecie potrawą. Tak naprawdę najbardziej kluczowe są składniki i to, jak je przygotujemy. Ja zazwyczaj kroję wszystko na mniejsze części, by łatwiej i szybciej się ugotowało. Danie to przygotowuje się w jednym garnku, dlatego też nie ma potem problemu ze stosem naczyń w zlewie. Mało tego, nie muszę też spędzać długich godzin przy kuchence gazowej. Chłopski garnek jest pyszny, syty i pełen witamin.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na 1 listopada przygotowuję chłopski garnek

Potrzebne składniki:

  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • cebula,
  • 150 g parzonego boczku,
  • 300 g kiełbasy (np. wiejskiej, podwawelskiej lub śląskiej),
  • 500 ml bulionu,
  • 3 ziemniaki,
  • łyżka majeranku, łyżeczka papryki, zmielony pieprz,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół szklanki przecieru pomidorowego (passaty) lub 2 łyżeczki koncentratu.
Chłopski garnek
Chłopski garnek© Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka z grubym dnem wlewam oliwę. Kiedy się rozgrzeję, wrzucam na tłuszcz pokrojoną w dość drobną kostkę cebulę. Po chwili w tym samym miejscu ląduje pokrojony w kostkę parzony boczek. Podsmażam wszystko na średnim ogniu przez 7 minut.
  2. Po tym czasie dodaję pokrojoną kiełbasę.
  3. W międzyczasie obieram i kroje ziemniaki. Podobnie postępuję z papryką.
  4. Ziemniaki dodaję do mięsa, dorzucam też majeranek i paprykę w proszku. Całość zalewam gorącym bulionem.
  5. Przykrywam pokrywką i gotuję wszystko przez 10 minut. W tym czasie kartofle zaczynają być miękkie.
  6. Dodaję paprykę, mieszam całość i gotuję jeszcze przez 5 minut.
  7. Na koniec wlewam przecier pomidorowy i doprawiam chłopski garnek solą. Danie gotuje kolejne trzy minuty. Podaję je ze świeżym pieczywem. Wtedy smakuje najlepiej.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także