Kilogram kosztuje 3 złote, a wiele osób nie docenia. Dla serca nie ma nic lepszego

Są tanie, smaczne i totalnie, absolutnie zdrowe. O ich właściwościach można pisać bez końca, bo nigdy nie przestają zaskakiwać. Dowiedz się, dlaczego to takie ważne, by w diecie zimowej (i nie tylko) znalazły się... buraki.

Buraki - tanie jak barszcz i niesamowicie zdroweBuraki - tanie jak barszcz i niesamowicie zdrowe
Źródło zdjęć: © Canva | Alexander's Images

Wśród wszystkich produktów spożywczych zaliczanych do szlachetnej grupy tzw. superfoods, buraki są jednym z naszych ulubionych. Czemu? To bardzo proste — ze względu na swoją kulinarną wszechstronność. Ciekawy smak i rzadko spotykany w naturze intensywny kolor pasują jak ulał nie tylko do kuchni tradycyjnej, ale i nowoczesnej. To bardzo ważne, bo buraki powinny pojawiać się w diecie niemal każdego z nas.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie są ulubione kuchnie regionalne Polaków? Zapytaliśmy o to przechodniów w Białymstoku

Tanie jak barszcz, zdrowe jak nic innego

Przy tym całym inflacyjnym wzroście cen większości produktów spożywczych, buraki pozostają relatywnie tanie. Płacenie 2-4 złote za kilogram zdrowia w czystej postaci wydaje się zresztą ceną więcej niż uczciwą, prawda? Skoro więc tę kwestię mamy z głowy, przyjrzyjmy się wszystkim — czy może raczej: większości — właściwościom prozdrowotnym tych niezwykłych warzyw. Co potrafią buraki?

Sok z buraków był obiektem licznych badań naukowych. Wyniki tych ekspertyz były fascynujące. Przegląd siedmiu różnych badań, sporządzony przez czasopismo Food Science & Nutrition nie pozostawia żadnych wątpliwości: zawarte w burakach azotyny rozszerzają naczynia krwionośne, wspierają prawidłowy przepływ krwi, a przez to zmniejszają ciśnienie w tętnicach. Ponadto buraki:

  • zwalczają stany zapalne,
  • regulują stres oksydacyjny,
  • odgrywają ważną rolę w leczeniu i profilaktyce chorób układu krążenia,
  • hamują rozwój zmian nowotworowych, a także wspierają powrót do zdrowia po chemioterapii,
  • są dobre dla kości, krzepnięcia krwi i układu odpornościowego.
Butraki to źródłow itamin, minerałów i azotynów
Butraki to źródłow itamin, minerałów i azotynów © Canva | Daniel Dan

Buraki nie dla wszystkich?

Chociaż wypisane powyżej pozytywy wynikające ze spożywania buraków (aczkolwiek wymienione zaledwie połowicznie) sprawiają, że warzywa te wyglądają na bezwzględnie korzystne dla organizmu, to istnieje dla nich również pewne przeciwwskazania. Chodzi tu o obecne w burakach szczawiany. Te organiczne związki chemiczne sprawiają, że buraki nie są zalecane dla osób cierpiących na niedociśnienie, dnę moczanową albo kamicę nerkową.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej