Kilogram kosztuje 3 złote, a wiele osób nie docenia. Dla serca nie ma nic lepszego
06.02.2024 11:45, aktual.: 06.02.2024 12:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Są tanie, smaczne i totalnie, absolutnie zdrowe. O ich właściwościach można pisać bez końca, bo nigdy nie przestają zaskakiwać. Dowiedz się, dlaczego to takie ważne, by w diecie zimowej (i nie tylko) znalazły się... buraki.
Wśród wszystkich produktów spożywczych zaliczanych do szlachetnej grupy tzw. superfoods, buraki są jednym z naszych ulubionych. Czemu? To bardzo proste — ze względu na swoją kulinarną wszechstronność. Ciekawy smak i rzadko spotykany w naturze intensywny kolor pasują jak ulał nie tylko do kuchni tradycyjnej, ale i nowoczesnej. To bardzo ważne, bo buraki powinny pojawiać się w diecie niemal każdego z nas.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tanie jak barszcz, zdrowe jak nic innego
Przy tym całym inflacyjnym wzroście cen większości produktów spożywczych, buraki pozostają relatywnie tanie. Płacenie 2-4 złote za kilogram zdrowia w czystej postaci wydaje się zresztą ceną więcej niż uczciwą, prawda? Skoro więc tę kwestię mamy z głowy, przyjrzyjmy się wszystkim — czy może raczej: większości — właściwościom prozdrowotnym tych niezwykłych warzyw. Co potrafią buraki?
Sok z buraków był obiektem licznych badań naukowych. Wyniki tych ekspertyz były fascynujące. Przegląd siedmiu różnych badań, sporządzony przez czasopismo Food Science & Nutrition nie pozostawia żadnych wątpliwości: zawarte w burakach azotyny rozszerzają naczynia krwionośne, wspierają prawidłowy przepływ krwi, a przez to zmniejszają ciśnienie w tętnicach. Ponadto buraki:
- zwalczają stany zapalne,
- regulują stres oksydacyjny,
- odgrywają ważną rolę w leczeniu i profilaktyce chorób układu krążenia,
- hamują rozwój zmian nowotworowych, a także wspierają powrót do zdrowia po chemioterapii,
- są dobre dla kości, krzepnięcia krwi i układu odpornościowego.
Buraki nie dla wszystkich?
Chociaż wypisane powyżej pozytywy wynikające ze spożywania buraków (aczkolwiek wymienione zaledwie połowicznie) sprawiają, że warzywa te wyglądają na bezwzględnie korzystne dla organizmu, to istnieje dla nich również pewne przeciwwskazania. Chodzi tu o obecne w burakach szczawiany. Te organiczne związki chemiczne sprawiają, że buraki nie są zalecane dla osób cierpiących na niedociśnienie, dnę moczanową albo kamicę nerkową.