PrzepisKuchnia polskaKisisz kapustę? Pamiętaj o zasadzie 3 składników, a nie wyjdzie gorzka

Kisisz kapustę? Pamiętaj o zasadzie 3 składników, a nie wyjdzie gorzka

Kapusta kiszona
Kapusta kiszona
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
23.08.2023 16:03

Kiszona kapusta jest niezwykle popularna, często podajemy ją do obiadu. Wiele osób przygotowuje ją samemu, inni kupują w sklepie. Jeśli zdecydujesz się na zrobienie takiej kiszonki, musisz zapoznać się z kilkoma trikami. Dzięki nim kapusta kiszona wyjdzie idealna.

Co zrobić, by kiszonka miała idealny smak? Na to pytanie próbują odpowiedzieć różne gospodyni. Czasem zdarza się tak, że nawet przy najlepszych chęciach kapusta kiszona smakuje gorzko. Na szczęście jest na to prosty sposób. Przedstawiamy przepis, dzięki któremu przygotujesz idealną kapustę kiszoną. Zapomnisz o bieganiu po nią do sklepu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niezwykle smaczna kapusta kiszona będzie gotowa po tygodniu. Cierpliwość się opłaci

Samodzielne przygotowanie tej przystawki zajmie ci trochę czasu. Jeśli zamierzasz ukisić mniejsze ilości kapusty, wystarczy ci tydzień. Duże porcji wymagają o wiele większej cierpliwości. Przepis jest naprawdę prosty i skupia się na najważniejszych składnikach. Bo tak naprawdę potrzebujesz tylko kilku produktów. Niektórzy dodają listki laurowe, kawałki jabłek, ziele angielski i koper, ale nie jest to konieczne. Użyj jedynie:

  • 2 kg kapusty,
  • 100 g marchewki,
  • 40 g soli.

Sposób wykonania:

  1. Umyj marchewkę i ją obierz oraz zdejmij wierzchnie liście z kapusty, usuń też głąb.
  2. Kapustę drobno poszatkuj, a marchewkę zetrzyj na tarce.
  3. Warzywa układaj warstwami w specjalnej beczce. Każdą z nich posypuj odrobiną soli.
  4. Zostaw trochę miejsca, z czasem kapusta puści soki.
  5. Ugnieć składniki i całość przykryj deską.
  6. Odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej tydzień.
Kapusta kiszona
Kapusta kiszona© Adobe Stock

Gorzka kapusta kiszona? Możesz ją szybko uratować

Boisz się, że wyjdzie gorzka? Nie musisz mieć żadnych obaw, istnieje bardzo prosty trik, który czyni cuda. Zanim poszatkujesz kapustę i zaczniesz robić kiszonkę, odstaw warzywo w chłodne i ciemne miejsce na kilka dni. To sprawi, że kapusta pozbędzie się nadmiaru chlorofilu i siarki, które odpowiadają za nieprzyjemny smak i zapach dania.

Już zrobiłam kapustę kiszoną i jest gorzka? Możesz postąpić w ten sam sposób. Przenieś beczkę do zacienionego pomieszczenia z niską temperaturą (poniżej 15 stopni Celsjusza) na kilka dni. Efekt murowany.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także