Koniec łykowatego koszmaru? Oceniam modny patent na fasolkę szparagową

W sezonie na fasolkę szparagową - żółtą i zieloną - nie brakuje informacji, jak ją gotować, żeby byłą jędrna, zachowała kolor i smakowała doskonale. W konsystencji najgorsze, co może być, to łykowate nitki. Czy traktowanie wrzątkiem fasolki przed pełną obróbką to rozwiązanie? Oceniam poniżej.

Gotowanie fasolki szparagowej - o czym warto pamiętać?Gotowanie fasolki szparagowej - o czym warto pamiętać?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Copyright 2009
Magdalena Pomorska

W sieci nie brakuje podpowiedzi, które na pozór są dobrym rozwiązaniem konkretnego problemu w kuchni, ale po chwili namysłu, można szybko dojść do wniosku, że "można prościej" i nie ma sensu kombinować. Czy tak jest w przypadku podpowiedzi, żeby fasolkę szparagową zanurzyć w gorącej wodzie, a dopiero potem obcinać końcówki i następnie dodawać do zupy, gotować do bułki tartej czy użyć do sałatki? Odpowiadam poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

Łykowata fasolka szparagowa? Patent do weryfikacji

Wertując informacje w sieci, trafiłam na rozpisaną metodę zanurzania fasolki szparagowej we wrzątku - jeszcze przed rozpoczęciem konkretnego przepisu. Początkowa obróbka cieplna - krótka, bo maksymalnie minutowa - ma za zadanie zmiękczyć zewnętrzną warstwę fasolki, co ułatwia oddzielenie włókien wraz z końcówkami. Tym samym według zwolenników tej metody staje się bardziej podatna na dalszą obróbkę, np. krojenie czy usuwanie końcówek i włókien. Po redakcyjnych dyskusjach stwierdzam jednak, że to taka "sztuka dla sztuki". Jeśli mamy do czynienia z bardziej dojrzałą i włóknistą fasolką to faktycznie można pokusić się

Jak najprościej przygotować fasolkę, która nie jest łykowata?

O dobrym smaku i konsystencji fasolki zaważy już sam wybór produktu na bazarku czy w sklepie. Najlepszy czas to początek i pełnia sezonu, kiedy bez problemu kupisz młodą, cienką fasolkę w bardziej delikatnych odmianach. W nich problem łykowatości często nawet nie występuje. Co ciekawe, niektórzy szefowie kuchni w takich okazach nie usuwają nawet końcówek, traktując to jako zerowastowe gotowanie. Najprościej jednak obcinać końcówki (dosłownie końcówki, a nie pół fasolki) za pomocą nożyka, w taki sposób, że łatwo "złapać" i wyciągnąć też część, która po ugotowaniu może się ciągnąć między zębami.

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Na Wszystkich Świętych na pewno postawię na stole. To ulubiona sałatka mojej rodziny
Na Wszystkich Świętych na pewno postawię na stole. To ulubiona sałatka mojej rodziny