Koniec łykowatego koszmaru? Oceniam modny patent na fasolkę szparagową

W sezonie na fasolkę szparagową - żółtą i zieloną - nie brakuje informacji, jak ją gotować, żeby byłą jędrna, zachowała kolor i smakowała doskonale. W konsystencji najgorsze, co może być, to łykowate nitki. Czy traktowanie wrzątkiem fasolki przed pełną obróbką to rozwiązanie? Oceniam poniżej.

Gotowanie fasolki szparagowej - o czym warto pamiętać?Gotowanie fasolki szparagowej - o czym warto pamiętać?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Copyright 2009
Magdalena Pomorska

W sieci nie brakuje podpowiedzi, które na pozór są dobrym rozwiązaniem konkretnego problemu w kuchni, ale po chwili namysłu, można szybko dojść do wniosku, że "można prościej" i nie ma sensu kombinować. Czy tak jest w przypadku podpowiedzi, żeby fasolkę szparagową zanurzyć w gorącej wodzie, a dopiero potem obcinać końcówki i następnie dodawać do zupy, gotować do bułki tartej czy użyć do sałatki? Odpowiadam poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

Łykowata fasolka szparagowa? Patent do weryfikacji

Wertując informacje w sieci, trafiłam na rozpisaną metodę zanurzania fasolki szparagowej we wrzątku - jeszcze przed rozpoczęciem konkretnego przepisu. Początkowa obróbka cieplna - krótka, bo maksymalnie minutowa - ma za zadanie zmiękczyć zewnętrzną warstwę fasolki, co ułatwia oddzielenie włókien wraz z końcówkami. Tym samym według zwolenników tej metody staje się bardziej podatna na dalszą obróbkę, np. krojenie czy usuwanie końcówek i włókien. Po redakcyjnych dyskusjach stwierdzam jednak, że to taka "sztuka dla sztuki". Jeśli mamy do czynienia z bardziej dojrzałą i włóknistą fasolką to faktycznie można pokusić się

Jak najprościej przygotować fasolkę, która nie jest łykowata?

O dobrym smaku i konsystencji fasolki zaważy już sam wybór produktu na bazarku czy w sklepie. Najlepszy czas to początek i pełnia sezonu, kiedy bez problemu kupisz młodą, cienką fasolkę w bardziej delikatnych odmianach. W nich problem łykowatości często nawet nie występuje. Co ciekawe, niektórzy szefowie kuchni w takich okazach nie usuwają nawet końcówek, traktując to jako zerowastowe gotowanie. Najprościej jednak obcinać końcówki (dosłownie końcówki, a nie pół fasolki) za pomocą nożyka, w taki sposób, że łatwo "złapać" i wyciągnąć też część, która po ugotowaniu może się ciągnąć między zębami.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀