Koniec z mdłym leczo. Ten przepis na polską wersję z pewnością cię zachwyci

Leczo to danie, które kojarzy się z latem, słońcem i pysznym smakiem warzyw. Chociaż oryginalna, węgierska wersja nie zawiera cukinii, to w Polsce stała się ona nieodłącznym elementem tego dania. Dziś przedstawimy wam przepis na leczo z cukinią, bogate w warzywa i pełne aromatu. Sekretem pysznego leczo jest odpowiedni tłuszcz.

Koniec z mdłym leczo. Ten przepis na polską wersję z pewnością cię zachwyciKoniec z mdłym leczo. Ten przepis na polską wersję z pewnością cię zachwyci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Latem, gdy warzywa są najsmaczniejsze, w wielu polskich domach unosi się zapach leczo. Mimo że danie to wywodzi się z kuchni węgierskiej, to jego polska wersja zyskała własne życie i charakter. Leczo po polsku jest znacznie bogatsze od oryginału – zawiera cukinię, pieczarki, kiełbasę lub boczek. Wszystko to smażone na smalcu, który nadaje potrawie głębię i wyrazistość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinię podaję na chrupko z miodem i fetą. Warzywna przekąska zachwyca smakiem i prostotą

Leczo po polsku to idealne danie na letnie wieczory, pełne smaków i aromatów, które zachwycą każdego. Zamiast trzymać się ściśle oryginalnych przepisów, warto dostosować leczo do lokalnych składników i gustów, tworząc wyjątkową potrawę, która stanie się twoją popisową.

Dlaczego smalec to najlepszy tłuszcz do leczo?

Tłuszcz w potrawie pełni funkcję nośnika smaku, a w przypadku leczo idealnie sprawdza się smalec, najlepiej swojski. Nadaje on potrawie głębokiego aromatu i sprawia, że leczo staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Oczywiście, można użyć także oleju, ale smalec zdecydowanie podnosi walory smakowe dania.

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • 1 kg pomidorów (najlepiej "mięsistych"),
  • 4 papryki (różne kolory),
  • 3 cebule,
  • 1 średnia ostra papryczka,
  • ok. 400 g dobrej, swojskiej kiełbasy,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka smalcu,
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, tymianek,
  • opcjonalnie: pół szklanki passaty pomidorowej.

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności cukinię, pomidory i paprykę pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj w kostkę, kiełbasę pokrój w plastry, a z ostrej papryczki usuń nasiona i pokrój ją drobno.
  2. W szerokim garnku lub dużym rondlu rozgrzej smalec. Dodaj cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli.
  3. Do cebuli dodaj kiełbasę i podsmażaj, aż się zarumieni.
  4. Dodaj paprykę, cukinię i pomidory. Zmniejsz moc palnika i duś warzywa na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  5. Dodaj passatę pomidorową (jeśli używasz) i duś dalej przez około 10 minut.
  6. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, oregano i tymiankiem.
  7. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i duś jeszcze przez 5 minut.
  8. Podawaj leczo z pieczywem lub ziemniakami.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do leczo możesz dodać inne warzywa, np. pieczarki, bakłażana lub ziemniaki.
  • Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać więcej ostrej papryczki.
  • Leczo możesz również zagęścić mąką lub kaszką manną.
  • Gotowe leczo można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Niech ten przepis stanie się twoim kulinarnym odkryciem tego lata, a leczo po polsku zagości na stałe w twojej kuchni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia