Koniec z męczącym zawijaniem. Ta zapiekanka zaoszczędzi twój czas, a smakuje identycznie jak gołąbki
Masz ochotę na gołąbki, ale brakuje ci czasu na faszerowanie i zwijanie pojedynczych liści kapusty? Jak się okazuje, można całkowicie pominąć ten etap i podać kultowe danie w zupełnie innym wydaniu. Jak dokładnie to zrobić? Obejrzyj nasze wideo i przekonaj się sam, jakie to proste. Lista potrzebnych produktów czeka poniżej.
Składniki na farsz:
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 łyżka majeranku,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 g kapusty włoskiej,
- 500 g mięsa mielonego z indyka,
- 200 g ugotowanego ryżu,
- 40 g przecieru pomidorowego,
- 2 jajka,
- 1 łyżka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Sos pomidorowy:
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 100 g śmietany 12 proc./18 proc.,
- 120 g startej mozzarelli,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Dodatki:
- posiekana natka pietruszki do dekoracji.
O czym warto pamiętać:
- Do przygotowania zapiekanki gołąbkowej polecamy użyć kapusty włoskiej zamiast białej. Nie dość, że jest gwarancją delikatnego smaku, to jeszcze jej przygotowanie zajmuje mniej czasu. Dlatego, jeśli zależy ci na jego zaoszczędzeniu, ta opcja będzie najlepsza.
- Usuń z kapusty głąb, po czym poszatkuj ją na mniejsze kawałki.
- W dużej misce połącz podsmażoną na patelni cebulę i starte na tarce marchewki, ugotowany wcześniej ryż, mięso mielone, przecier pomidorowy, jajka i przyprawy.
- Tym razem postawiliśmy na mielonego indyka, ale do przepisu świetnie sprawdzi się również mięso wieprzowe, jak i wołowe.
- Do gotowego farszu dodaj też połowę posiekanej kapusty, po czym dokładnie wymieszaj zawartość miski. Następnie przełóż ją do formy.
- Na wierzchu rozsyp drugą część posiekanej kapusty. Na koniec rozlej na całość sos pomidorowy.
- Koniecznie dodaj do niego śmietankę, która nada mieszance kremowej konsystencji. Nie zapomnij też o żółtym serze, który z kolei skutecznie zagęści sos. Oba składniki wpłyną również korzystnie na walory smakowe całego dania.
- Wypełnioną formę wstaw do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika na godzinę.
- Po upieczeniu posyp zapiekankę gołąbkową posiekaną natką pietruszki.
- Obiad przygotowaliśmy w formie o wymiarach 23x32 cm.