Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Koniec z męczącym zawijaniem. Ta zapiekanka zaoszczędzi twój czas, a smakuje identycznie jak gołąbki

Masz ochotę na gołąbki, ale brakuje ci czasu na faszerowanie i zwijanie pojedynczych liści kapusty? Jak się okazuje, można całkowicie pominąć ten etap i podać kultowe danie w zupełnie innym wydaniu. Jak dokładnie to zrobić? Obejrzyj nasze wideo i przekonaj się sam, jakie to proste. Lista potrzebnych produktów czeka poniżej.

Składniki na farsz:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 g kapusty włoskiej,
  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 200 g ugotowanego ryżu,
  • 40 g przecieru pomidorowego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sos pomidorowy:

  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 100 g śmietany 12 proc./18 proc.,
  • 120 g startej mozzarelli,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Dodatki:

  • posiekana natka pietruszki do dekoracji.

O czym warto pamiętać:

  • Do przygotowania zapiekanki gołąbkowej polecamy użyć kapusty włoskiej zamiast białej. Nie dość, że jest gwarancją delikatnego smaku, to jeszcze jej przygotowanie zajmuje mniej czasu. Dlatego, jeśli zależy ci na jego zaoszczędzeniu, ta opcja będzie najlepsza.
  • Usuń z kapusty głąb, po czym poszatkuj ją na mniejsze kawałki.
  • W dużej misce połącz podsmażoną na patelni cebulę i starte na tarce marchewki, ugotowany wcześniej ryż, mięso mielone, przecier pomidorowy, jajka i przyprawy.
  • Tym razem postawiliśmy na mielonego indyka, ale do przepisu świetnie sprawdzi się również mięso wieprzowe, jak i wołowe.
  • Do gotowego farszu dodaj też połowę posiekanej kapusty, po czym dokładnie wymieszaj zawartość miski. Następnie przełóż ją do formy.
  • Na wierzchu rozsyp drugą część posiekanej kapusty. Na koniec rozlej na całość sos pomidorowy.
  • Koniecznie dodaj do niego śmietankę, która nada mieszance kremowej konsystencji. Nie zapomnij też o żółtym serze, który z kolei skutecznie zagęści sos. Oba składniki wpłyną również korzystnie na walory smakowe całego dania.
  • Wypełnioną formę wstaw do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika na godzinę.
  • Po upieczeniu posyp zapiekankę gołąbkową posiekaną natką pietruszki.
  • Obiad przygotowaliśmy w formie o wymiarach 23x32 cm.
Więcej wideo
Dodaj do kotletów mielonych przed smażeniem. O tradycyjne nikt nawet nie zapytaDodaj do kotletów mielonych przed smażeniem. O tradycyjne nikt nawet nie zapyta
Daria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukierDaria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukier
Ewa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusiEwa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusi
Świąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu okaŚwiąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkęŚledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
Cynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodkoCynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodko
To zimowe ciasto z żurawiną zawsze się udaje. Jest obłędnie wilgotne i puszyste jak chmurkaTo zimowe ciasto z żurawiną zawsze się udaje. Jest obłędnie wilgotne i puszyste jak chmurka
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa