Koniecznie dorzuć do grzybowej. O gorzkim smaku możesz zapomnieć

Zupa grzybowa rozpoczyna świąteczną ucztę. Aby wigilijnej kolacji nie zaczynać z gorzkim posmakiem w ustach, nie zapomnij o dwóch prostych dodatkach podczas gotowania. Z pewnością masz je w swojej kuchni.

Zupa grzybowa zachwyci smakiemZupa grzybowa zachwyci smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MYCHKO
Ewa Malinowska

Godziny spędzone na zbieraniu i suszeniu, stanie w długiej kolejce w sklepie, gotowanie, doprawianie i... grzybowa okazuje się być gorzka? Jeśli nie chcesz niemiło się rozczarować, dorzuć do zupy dwa proste składniki. To dzięki nim można zachwycać się czystym, leśnym smakiem grzybów bez goryczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Puszysta Chmurka zachwyci na Święta. Delikatne i tak smaczne, że weźmiesz dokładkę

Gorzka zupa grzybowa

Wystarczy dodać do moczenia grzybów cebulę i liście laurowe. Te przyprawy skutecznie neutralizują nieprzyjemny gorzki smak, dzięki czemu twoje dania będą smakować wyśmienicie. To stary, sprawdzony sposób, które stosowały nasze mamy i babcie. Mimo upływu lat dalej jest niezawodny.

Moczenie suszonych grzybó
Moczenie suszonych grzybó © Adobe Stock

Suszone grzyby zalej letnią, przegotowaną wodą. Dorzuć pokrojoną na ćwiartki cebulę wraz z łupinami. Dorzuć 3-4 listki laurowe i odstaw na kilka godzin. Następnie wyjmij namoczone grzyby, wypłucz i gotuj w świeżej wodzie. Cała goryczka zostanie wyciągnięta przez cebulę i liście laurowe, a zupa grzybowa czy farsz do pierogów smakować będzie obłędnie.

Jak uratować zupę grzybową?

Jeśli zapomniałeś o tych dodatkach i po spróbowaniu zupy w garnku czujesz charakterystyczną, średni przyjemną goryczkę, nic straconego. Przyczyny doszukiwać się można w nieodpowiednim gotowaniu, za dużej ilości grzybów czy nieodpowiednim moczeniu. Z pomocą przychodzą wtedy ziemniaki. Dorzuć kilka surowych, umytych i obranych ziemniaków do zupy i gotuj przez 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij je z garnka. Wchłoną one część goryczki, nie wpływając na smak zupy.

Zupa grzybowa to jedno z moich ulubionych dań wigilijnych
Zupa grzybowa to jedno z moich ulubionych dań wigilijnych © Licencjodawca | Pyszności

Złagodzić goryczkę może również dodatek śmietany lub mleka. Odlej chochelkę wywaru i zahartuj w nim nabiał. Dodaj do całego garnka i zagotuj. Hartowanie to bardzo ważny punkt, który pozwoli uniknąć zwarzenia się zupy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej