Konkurencja dla klasycznych lodów. W PRL-u była hitem

Melba kojarzona była z bardzo wykwintnym, eleganckim deserem. Dzisiaj jest już nieco zapomniana, za to w czasach PRL-u była hitem wielu kawiarni. Potrawa ta jest prosta, składa się z kilku łatwo dostępnych składników. Autor deseru - Auguste Escoffier uważał melbę za jedno ze swoich największych osiągnięć.

ObrazekMelba była popularna w czasach PRL-u - Pysznosci; Fot. Robbie Sproule, CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Melba, choć obecnie zapomniana, cieszyła się popularnością w polskich kawiarniach w okresie PRL. Jednak sam deser miał powstać pod koniec XIX wieku. Autorem dania jest Auguste Escoffier, francuski szef kuchni. Melba (fr. pêche melba) została nazwana na cześć australijskiej śpiewaczki operowej Nellie Melby (właśc. Helen Porter Mitchell).

Melba - deser z historią

Historia powstania deseru ma bardziej charakter anegdotyczny. Wersji bowiem jest kilka. Według wspomnień Escoffiera wymyślił on deser w 1898 roku, gdy otwierano paryski hotel Ritz. Na wydarzeniu obecna była też  Nellie Melba. Śpiewaczka miała powiedzieć kucharzowi, że uwielbia brzoskwinie po kardynalsku jego autorstwa i poprosić go o przepis na ten deser.

Kiedy Escoffier zapisywał recepturę, przyszła mu do głowy ogólna idea melby. Kucharz chciał zachować charakter brzoskwiń po kardynalsku, dodając do nich oryginalny składnik, który pogłębi smak deseru. Za coś najlepiej spełniającego ten warunek Escoffier uznał lody waniliowe. Tak powstały deser po raz pierwszy serwował podczas otwarcia londyńskiego Carlton Hotel w 1899 roku.

Obrazek
Auguste Escoffier opracował przepis na melbę na cześć australijskiej śpiewaczki Nellie Melby - Pyszności; Fot.domena publiczna

Jak zrobić melbę w domu?

Escoffier stworzył więcej niż jeden przepis na melbę. Współcześnie, w książkach kucharskich również można znaleźć wiele receptur na ten deser, nawet znacznie przekształconych. Klasyczna melba składa się ze zblanszowanych połówek świeżych, dojrzałych brzoskwiń, przecieru truskawkowego (lub malinowego) z cukrem pudrem oraz lodów waniliowych. Całość ewentualnie można posypać płatkami świeżych migdałów.

Lody waniliowe rozkłada się cienką warstwą na srebrnym talerzyku, na której układa się brzoskwinie, okrywając całość przecierem truskawkowym. Potrawę podać można także w szklanym (kryształowym) pucharze. W niektórych przepisach Escoffiera oraz wielu współczesnych truskawki zastępuje się malinami, a brzoskwinie krótko gotuje w syropie waniliowym.

Obrazek
Melba w czasach PRL-u była uważana za wykwintny deser - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości