Kosztuje ponad tysiąc złotych za kilogram. Mało kto wie, że jest uprawiane też w Polsce

Wasabi, znane jako najdroższe warzywo świata, fascynuje nie tylko swoją ceną, ale i unikalnym smakiem. Choć kojarzone głównie z kuchnią japońską, zdobywa popularność na całym świecie. Co sprawia, że jest tak wyjątkowe?

Wasabi to najdroższe warzywo na świecieWasabi to najdroższe warzywo na świecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Cena i dostępność wasabi

Wasabi, często nazywane chrzanem japońskim, to roślina, której cena może sięgać nawet 1000 zł za kilogram. Wynika to z trudności w uprawie oraz ograniczonej dostępności. W restauracjach często serwowany jest tani zamiennik, który nie oddaje prawdziwego smaku i właściwości tej rośliny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron spaghetti z sosem z pieczonych warzyw

Wasabi jest niezwykle wymagające w uprawie. Roślina ta potrzebuje specyficznych warunków, takich jak umiarkowana temperatura, wysoka wilgotność i ograniczony dostęp do światła. Wymaga także czystej, bieżącej wody. Wszystko to sprawia, że uprawianie jej jest możliwe głównie w Japonii, Korei i na Tajwanie.

Wasabi w Polsce

Choć uprawa wasabi w Europie jest rzadkością, w Polsce istnieje farma, która z powodzeniem hoduje tę roślinę. W okolicach Radomia na Wasabi Farm Poland uprawiane jest wasabi odmiany mazuma, cenione za swój wyjątkowy smak. Dzięki zaangażowaniu i pasji właścicieli, polskie wasabi zdobywa uznanie nawet w Japonii.

Przepis na sos wasabi

Wasabi to nie tylko dodatek do sushi. Świeże kłącze można wykorzystać w wielu potrawach, dodając im pikantnego charakteru. Oto przepis na sos wasabi, który doskonale podkreśli smak mięs i sałatek:

Składniki:

  • 2 łyżki świeżo startego wasabi
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. W misce połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
  2. Dopraw solą do smaku.

Podawaj jako dodatek do mięs, sałatek lub sushi.

Wasabi to nie tylko najdroższe warzywo świata, ale także roślina o niezwykłych właściwościach smakowych i zdrowotnych. Jego unikalność sprawia, że warto spróbować prawdziwego wasabi, aby docenić jego pełnię smaku i aromatu.

Wybrane dla Ciebie

Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem