Kożuch powstaje nie tylko na mleku. Mało kto wie, co oznacza dziwny nalot na herbacie

Czasem na powierzchni herbaty zaobserwować można delikatny kożuch, który potrafi mienić się jak tęcza. Nic więc dziwnego, że pojawienie kolorów w kubku może budzić podejrzenia. Skąd się biorą i co to oznacza?

Co oznacza osad na herbacieCo oznacza osad na herbacie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pieniąca się herbata i kożuch na jej powierzchni to zjawiska, które często budzą niepokój. Tymczasem ich przyczyny są zazwyczaj proste i nie stanowią powodu do obaw. Mogą wyglądać nietypowo i niecodziennie, ale nie stoi za nimi nic niebezpiecznego. Warto wiedzieć, skąd się biorą, a i są sposoby, by temu zapobiec. Taką ciekawostką zabłyśniesz na popołudniowej herbatce u teściowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Ofelia - przepis na warstwowe pyszności do kawy

Skąd się bierze tęczowy kożuch na herbacie?

Film, który pojawia się na powierzchni herbaty, różni się od kożucha, jaki znamy z mleka, z jego połyskiem przypominającym rozlaną benzynę. Jest on efektem oddziaływania polifenoli herbaty z obecnym w wodzie (zwłaszcza twardej) węglanem wapnia.

Tęczowy osad na powierzchni herbaty
Tęczowy osad na powierzchni herbaty © Adobe Stock

Im twardsza woda, tym bardziej widoczny będzie film na herbacie. Można go uniknąć, filtrować wodę przed zaparzeniem herbaty. Dodanie plasterka cytryny również pomoże zredukować ryzyko powstania tego osadu. Kożuch może wyglądać nieestetycznie, ale nie jest szkodliwy dla zdrowia i nie wpływa znacząco na walory smakowe naparu.

Piana w herbacie

Poza tęczowym kożuchem na powierzchni herbaty pojawić się może również piana. Przyczyn tego zjawiska jest kilka, a jednym z nich są saponiny. Są to naturalne związki chemiczne, które występują w liściach herbaty i są odpowiedzialne za tworzenie się piany. Saponiny są nieszkodliwe dla naszego organizmu, a piana, która powstaje przy ich udziale, nie jest powodem do obaw.

Dlaczego na herbacie tworzy się piana?
Dlaczego na herbacie tworzy się piana? © Pixabay

Na pienienie się herbaty ma również wpływ sposób jej zalewania. Jeśli zalewamy herbatę mocnym strumieniem, z wysokości, wtłaczamy w napój więcej powietrza, które uchodzi podczas parzenia w postaci piany. Czasami jest to nawet pożądane, jak w przypadku marokańskiej herbaty, którą celowo zalewa się z dużej wysokości.

Rodzaj suszu ma również znaczenie przy powstawaniu piany. W liściach drobnych, luźnych jest więcej powietrza, które "ucieka" po zalaniu herbaty wrzątkiem, objawiając się pianą. To wciąż niegroźne zjawisko, które nie wpływa na smak i właściwości napoju.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem