Kożuch powstaje nie tylko na mleku. Mało kto wie, co oznacza dziwny nalot na herbacie

Czasem na powierzchni herbaty zaobserwować można delikatny kożuch, który potrafi mienić się jak tęcza. Nic więc dziwnego, że pojawienie kolorów w kubku może budzić podejrzenia. Skąd się biorą i co to oznacza?

Co oznacza osad na herbacieCo oznacza osad na herbacie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pieniąca się herbata i kożuch na jej powierzchni to zjawiska, które często budzą niepokój. Tymczasem ich przyczyny są zazwyczaj proste i nie stanowią powodu do obaw. Mogą wyglądać nietypowo i niecodziennie, ale nie stoi za nimi nic niebezpiecznego. Warto wiedzieć, skąd się biorą, a i są sposoby, by temu zapobiec. Taką ciekawostką zabłyśniesz na popołudniowej herbatce u teściowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Ofelia - przepis na warstwowe pyszności do kawy

Skąd się bierze tęczowy kożuch na herbacie?

Film, który pojawia się na powierzchni herbaty, różni się od kożucha, jaki znamy z mleka, z jego połyskiem przypominającym rozlaną benzynę. Jest on efektem oddziaływania polifenoli herbaty z obecnym w wodzie (zwłaszcza twardej) węglanem wapnia.

Tęczowy osad na powierzchni herbaty
Tęczowy osad na powierzchni herbaty © Adobe Stock

Im twardsza woda, tym bardziej widoczny będzie film na herbacie. Można go uniknąć, filtrować wodę przed zaparzeniem herbaty. Dodanie plasterka cytryny również pomoże zredukować ryzyko powstania tego osadu. Kożuch może wyglądać nieestetycznie, ale nie jest szkodliwy dla zdrowia i nie wpływa znacząco na walory smakowe naparu.

Piana w herbacie

Poza tęczowym kożuchem na powierzchni herbaty pojawić się może również piana. Przyczyn tego zjawiska jest kilka, a jednym z nich są saponiny. Są to naturalne związki chemiczne, które występują w liściach herbaty i są odpowiedzialne za tworzenie się piany. Saponiny są nieszkodliwe dla naszego organizmu, a piana, która powstaje przy ich udziale, nie jest powodem do obaw.

Dlaczego na herbacie tworzy się piana?
Dlaczego na herbacie tworzy się piana? © Pixabay

Na pienienie się herbaty ma również wpływ sposób jej zalewania. Jeśli zalewamy herbatę mocnym strumieniem, z wysokości, wtłaczamy w napój więcej powietrza, które uchodzi podczas parzenia w postaci piany. Czasami jest to nawet pożądane, jak w przypadku marokańskiej herbaty, którą celowo zalewa się z dużej wysokości.

Rodzaj suszu ma również znaczenie przy powstawaniu piany. W liściach drobnych, luźnych jest więcej powietrza, które "ucieka" po zalaniu herbaty wrzątkiem, objawiając się pianą. To wciąż niegroźne zjawisko, które nie wpływa na smak i właściwości napoju.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita