Króciutki kod oznacza dodatek owadów. Rzut okiem i wiesz, czy produkt je zawiera

Czytanie kodów na opakowaniach produktów spożywczych może być niekiedy wyzwaniem, przypominającym próbę przetłumaczenia starożytnego manuskryptu. Te wszystkie słowa i liczby mogą wydawać się niezrozumiałe, ale niektóre z nich mogą być dla ciebie szczególnie interesujące. W tym artykule dowiesz się, jak na etykietach produktów spożywczych zapisywana jest mąka ze świerszczy.

Mąka ze świerszczyMąka ze świerszczy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Decyzja Komisji Europejskiej o dopuszczeniu do obrotu produktów zawierających mąkę ze świerszczy spowodowała, że jadalne owady stały się tematem wielu dyskusji. Od 24 stycznia 2023 r., kiedy to ustawa KE weszła w życie, na półkach sklepowych możemy spotkać produkty z Acheta domesticus, czyli świerszczem domowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moja znajoma dała mi przepis na maczankę po krakowsku. Bliscy ciągle o nią proszą

Mąka ze świerszczy - oznaczenie. Gdzie dodawana jest mąka ze świerszczy?

Chociaż zarówno Komisja Europejska, jak i Agencja UE ds. bezpieczeństwa żywności zapewniają nas, że spożywanie tych owadów jest bezpieczne dla zdrowia, nie oznacza to, że chcemy je konsumować nieświadomie. Dlatego warto znać kody na opakowaniach produktów spożywczych, które oznaczają obecność mąki ze świerszczy.

W wyniku decyzji Komisji Europejskiej mąka ze świerszczy może być obecna nie tylko w czystej postaci, ale również jako składnik wielu produktów. Sproszkowane owady mogą być składnikiem niektórych ciastek, makaronów, batonów, pizz czy chlebów. Jeśli chcesz mieć pewność, że kupowane przez ciebie produkty nie zawierają mąki ze świerszczy, musisz sprawdzić ich etykietę. Owady mogą pojawić się tam pod następującymi nazwami:

  • Acheta Domesticus (lub "mąka z" lub "proszek z"),
  • Cricket powder,
  • Tenebrio Molitor (larwy mącznika młynarka),
  • Locusta Migratoria (szarańcza wędrowna).

Czerwony barwnik z owadów. Jakich nazw szukać na etykiecie?

Mąka ze świerszczy to jednak niejedyna forma jadalnych owadów, która pojawia się w popularnych produktach spożywczych, które kupujemy na co dzień. Istnieje również pewien czerwony barwnik, który na etykietach występuje pod nazwą: E120. Jest on produkowany z czerwców kaktusowych, owadów zamieszkujących obszary Ameryki Południowej i Meksyku.

Jednak nie każdy producent używa terminu "E120". Barwnik z robaków może też występować pod nazwami koszenila, karminina, karmin, kwas karminowy, a nawet CI75470 (w przemyśle kosmetycznym). Warto zapamiętać te nazwy, ponieważ w przeciwieństwie do mąki ze świerszczy, koszenila jest uznawana za substancję niezdrową i nie zaleca się jej nadużywania.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯