Króciutki kod oznacza dodatek owadów. Rzut okiem i wiesz, czy produkt je zawiera

Czytanie kodów na opakowaniach produktów spożywczych może być niekiedy wyzwaniem, przypominającym próbę przetłumaczenia starożytnego manuskryptu. Te wszystkie słowa i liczby mogą wydawać się niezrozumiałe, ale niektóre z nich mogą być dla ciebie szczególnie interesujące. W tym artykule dowiesz się, jak na etykietach produktów spożywczych zapisywana jest mąka ze świerszczy.

Mąka ze świerszczyMąka ze świerszczy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Decyzja Komisji Europejskiej o dopuszczeniu do obrotu produktów zawierających mąkę ze świerszczy spowodowała, że jadalne owady stały się tematem wielu dyskusji. Od 24 stycznia 2023 r., kiedy to ustawa KE weszła w życie, na półkach sklepowych możemy spotkać produkty z Acheta domesticus, czyli świerszczem domowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moja znajoma dała mi przepis na maczankę po krakowsku. Bliscy ciągle o nią proszą

Mąka ze świerszczy - oznaczenie. Gdzie dodawana jest mąka ze świerszczy?

Chociaż zarówno Komisja Europejska, jak i Agencja UE ds. bezpieczeństwa żywności zapewniają nas, że spożywanie tych owadów jest bezpieczne dla zdrowia, nie oznacza to, że chcemy je konsumować nieświadomie. Dlatego warto znać kody na opakowaniach produktów spożywczych, które oznaczają obecność mąki ze świerszczy.

W wyniku decyzji Komisji Europejskiej mąka ze świerszczy może być obecna nie tylko w czystej postaci, ale również jako składnik wielu produktów. Sproszkowane owady mogą być składnikiem niektórych ciastek, makaronów, batonów, pizz czy chlebów. Jeśli chcesz mieć pewność, że kupowane przez ciebie produkty nie zawierają mąki ze świerszczy, musisz sprawdzić ich etykietę. Owady mogą pojawić się tam pod następującymi nazwami:

  • Acheta Domesticus (lub "mąka z" lub "proszek z"),
  • Cricket powder,
  • Tenebrio Molitor (larwy mącznika młynarka),
  • Locusta Migratoria (szarańcza wędrowna).

Czerwony barwnik z owadów. Jakich nazw szukać na etykiecie?

Mąka ze świerszczy to jednak niejedyna forma jadalnych owadów, która pojawia się w popularnych produktach spożywczych, które kupujemy na co dzień. Istnieje również pewien czerwony barwnik, który na etykietach występuje pod nazwą: E120. Jest on produkowany z czerwców kaktusowych, owadów zamieszkujących obszary Ameryki Południowej i Meksyku.

Jednak nie każdy producent używa terminu "E120". Barwnik z robaków może też występować pod nazwami koszenila, karminina, karmin, kwas karminowy, a nawet CI75470 (w przemyśle kosmetycznym). Warto zapamiętać te nazwy, ponieważ w przeciwieństwie do mąki ze świerszczy, koszenila jest uznawana za substancję niezdrową i nie zaleca się jej nadużywania.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości