To właśnie te owady są dodawane do żywności. Jest cała lista

Rzeczywistość, związana z produktami, które są dostępne na rynku, nie przestaje zaskakiwać. Z pewnością, dobrze wiesz, że w ostatnich miesiącach dużą popularnością (bardziej tą negatywną) cieszy się żywność z dodatkiem robaków i owadów. Dodatki z nich oficjalnie dopuszczono do spożycia w całej Unii Europejskiej. Jako, że być może nie zdajesz sobie sprawy, z tego co jesz, to przygotowaliśmy dla ciebie najważniejsze informacje. Lista owadów jest dość długa.

ObrazekŻywność z robakami - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Na początku roku 2023 pojawiła się mąka ze świerszczy domowych. Zaledwie kilka miesięcy później, lista owadów, znacznie się powiększyła. Żywność, która zawiera w sobie robaki i owady posiada specjalne oznaczenia, ale nikt raczej nie zwraca na nie uwagi. A warto. Bo dzięki temu masz świadomość, czy przypadkiem nie jesz produktu, który wyróżnia się kolorem, trwałością, czy połyskiem, właśnie dzięki zastosowaniu robaków.

Czy żywność z robakami jest groźna dla zdrowia?

Według prof. Małgorzaty Nowackiej z Wydziału Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, owady są źródłem pełnowartościowego białka, tłuszczu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych, witamin i chityny, która może pełnić rolę błonnika. Hodowla owadów ma mniejszy wpływ na środowisko niż tradycyjna hodowla zwierząt.

Obrazek
Mąka ze świerszczy staje się coraz popularniejszym produktem - Pyszności; Foto canva.com

Chociaż spożycie żywności z owadów nie stanowi obecnie zagrożenia dla polskich hodowców innych zwierząt, obserwuje się trend ograniczania spożycia mięsa. W Europie coraz więcej firm wprowadza produkty oparte na owadach, które muszą spełniać ściśle określone wymogi jakości, bezpieczeństwa i higieny, co zapewnia ochronę konsumentów i promuje dalsze badania nad wykorzystaniem owadów w żywności.

Żywność z owadami i robakami - pełna lista

Na początku pojawiła się mąka ze świerszczy, a kilka miesięcy później, kolejna produkty, w których wykorzystuje się robaki i owady i jest to w pełni dozwolone. Należą do kategorii produktów, określanych przez Unię Europejską, jako "nowa żywność". W niektórych przypadkach, możesz być zaskoczony.

Obrazek
Świerszcz jest jednym z powszechnie wykorzystywanych owadów - Pyszności; Foto Canva.com

Te robaki i owady można znaleźć w żywności:

  • Mącznik młynarek - robaki mączne, takie jak larwy mącznika młynarka i robaczki smocze, są popularnym źródłem białka w produkcji żywności. Mają wysoką zawartość białka (ponad 50%) oraz dostarczają cennych składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy z grupy B. Są wykorzystywane jako składniki w przetworach spożywczych, takich jak białkowe batony, kule energetyczne i karma dla zwierząt.
  • Larwy pleśniakowca lśniącego - można go spotkać w postaci mrożonej, suszonej, pasty i sproszkowanej.
  • Szarańcza wędrowna - wykorzystuje się ją do produkcji suszonych przekąsek, czy batonów białkowych.
  • Karaczan - czarny karaczan to gatunek owada, który cechuje się wysoką zawartością białka oraz zdrowymi tłuszczami, przy niskiej zawartości tlenków cholesterolu. Dzięki swojej łatwej adaptacji do różnych warunków środowiskowych, jest stosunkowo prosty w hodowli. Obecnie jest wykorzystywany głównie jako składnik karmy dla zwierząt. Olej pozyskiwany z czarnego karaczana, bogaty w kwasy tłuszczowe i antyoksydanty, znajduje zastosowanie w produkcji kosmetyków i suplementów diety.
  • Świerszcz domowy - podstawa mąki ze świerszczy.
  • Larwa mszycy - koszenila - ten powszechnie stosowany barwnik spożywczy jest wykorzystywany w przetworach mięsnych, słodyczach, napojach i innych produktach spożywczych.
  • Larwy jedwabnika - wykorzystuje się je do produkcji mleka sojowego i żelatyny.

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy