To właśnie te owady są dodawane do żywności. Jest cała lista

Rzeczywistość, związana z produktami, które są dostępne na rynku, nie przestaje zaskakiwać. Z pewnością, dobrze wiesz, że w ostatnich miesiącach dużą popularnością (bardziej tą negatywną) cieszy się żywność z dodatkiem robaków i owadów. Dodatki z nich oficjalnie dopuszczono do spożycia w całej Unii Europejskiej. Jako, że być może nie zdajesz sobie sprawy, z tego co jesz, to przygotowaliśmy dla ciebie najważniejsze informacje. Lista owadów jest dość długa.

ObrazekŻywność z robakami - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Na początku roku 2023 pojawiła się mąka ze świerszczy domowych. Zaledwie kilka miesięcy później, lista owadów, znacznie się powiększyła. Żywność, która zawiera w sobie robaki i owady posiada specjalne oznaczenia, ale nikt raczej nie zwraca na nie uwagi. A warto. Bo dzięki temu masz świadomość, czy przypadkiem nie jesz produktu, który wyróżnia się kolorem, trwałością, czy połyskiem, właśnie dzięki zastosowaniu robaków.

Czy żywność z robakami jest groźna dla zdrowia?

Według prof. Małgorzaty Nowackiej z Wydziału Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, owady są źródłem pełnowartościowego białka, tłuszczu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych, witamin i chityny, która może pełnić rolę błonnika. Hodowla owadów ma mniejszy wpływ na środowisko niż tradycyjna hodowla zwierząt.

Obrazek
Mąka ze świerszczy staje się coraz popularniejszym produktem - Pyszności; Foto canva.com

Chociaż spożycie żywności z owadów nie stanowi obecnie zagrożenia dla polskich hodowców innych zwierząt, obserwuje się trend ograniczania spożycia mięsa. W Europie coraz więcej firm wprowadza produkty oparte na owadach, które muszą spełniać ściśle określone wymogi jakości, bezpieczeństwa i higieny, co zapewnia ochronę konsumentów i promuje dalsze badania nad wykorzystaniem owadów w żywności.

Żywność z owadami i robakami - pełna lista

Na początku pojawiła się mąka ze świerszczy, a kilka miesięcy później, kolejna produkty, w których wykorzystuje się robaki i owady i jest to w pełni dozwolone. Należą do kategorii produktów, określanych przez Unię Europejską, jako "nowa żywność". W niektórych przypadkach, możesz być zaskoczony.

Obrazek
Świerszcz jest jednym z powszechnie wykorzystywanych owadów - Pyszności; Foto Canva.com

Te robaki i owady można znaleźć w żywności:

  • Mącznik młynarek - robaki mączne, takie jak larwy mącznika młynarka i robaczki smocze, są popularnym źródłem białka w produkcji żywności. Mają wysoką zawartość białka (ponad 50%) oraz dostarczają cennych składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy z grupy B. Są wykorzystywane jako składniki w przetworach spożywczych, takich jak białkowe batony, kule energetyczne i karma dla zwierząt.
  • Larwy pleśniakowca lśniącego - można go spotkać w postaci mrożonej, suszonej, pasty i sproszkowanej.
  • Szarańcza wędrowna - wykorzystuje się ją do produkcji suszonych przekąsek, czy batonów białkowych.
  • Karaczan - czarny karaczan to gatunek owada, który cechuje się wysoką zawartością białka oraz zdrowymi tłuszczami, przy niskiej zawartości tlenków cholesterolu. Dzięki swojej łatwej adaptacji do różnych warunków środowiskowych, jest stosunkowo prosty w hodowli. Obecnie jest wykorzystywany głównie jako składnik karmy dla zwierząt. Olej pozyskiwany z czarnego karaczana, bogaty w kwasy tłuszczowe i antyoksydanty, znajduje zastosowanie w produkcji kosmetyków i suplementów diety.
  • Świerszcz domowy - podstawa mąki ze świerszczy.
  • Larwa mszycy - koszenila - ten powszechnie stosowany barwnik spożywczy jest wykorzystywany w przetworach mięsnych, słodyczach, napojach i innych produktach spożywczych.
  • Larwy jedwabnika - wykorzystuje się je do produkcji mleka sojowego i żelatyny.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇