Kujawskie gospodynie do słoików wkładają nie tylko ogórki. Banie w zalewie znajdziesz w każdej spiżarni

Z przetworami kojarzą się przede wszystkim ogórki i papryka, ale kujawskie gospodynie w słoikach upychają również inne warzywo. Bania w zalewie na półkach zajmuje honorowe miejsce.

Bania w zalewie - PysznościBania w zalewie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images,
Ewa Malinowska

Bania w zalewie to tradycyjne danie kuchni kujawskiej, wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Pod dość zagadkowo brzmiącą nazwą skrywają się kawałki dyni w słodko-kwaśnej zalewie octowej z dodatkiem aromatycznych przypraw. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji próbować tego przysmaku, warto zapisać przepis i gdy tylko w sklepie pojawi się dynia, przygotować pyszne, pomarańczowe słoiczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcia ze Śląska podawała zamiast ziemniaków. Tradycyjny przepis jest w rodzinie od lat

Bania w zalewie - tradycyjny przepis kuchni kujawskiej

Tradycja marynowania dyni sięga czasów, gdy nie znano jeszcze sposobów na długie przechowywanie żywności. Jesienią, gdy dynie obficie dojrzewały, przetwarzano je na różne sposoby, aby przetrwać zimę. Jednym z nich było właśnie marynowanie w occie z cukrem oraz korzennymi przyprawami. Tak właśnie w jadłospisie Kujawian pojawiła się bania w zalewie.

W okresie dwudziestolecia międzywojennego, kiedy zaczęły rozpowszechniać się szklane słoje, przyszła pora na marynowanie (…). Marynowano(…) także dynię. (…). Dynię marynowano (…) w słoikach w kwaśnej zalewie z wody, octu i cukru z dodatkiem goździków - napisano w książce "Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska, czyli od poliwek i golców po okresy i pierniki",
kiszona dynia
kiszona dynia © Getty Images

Nazwa "bania w zalewie" wzięła się od regionalnej nazwy dyni. Na Kujawach mówi się na nią właśnie bania. Marynowane warzywo świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, przede wszystkim pieczonej kaczki. Dynia po kujawsku to świetny sposób na przemycenie do swojego domu dań kuchni regionalnych i podtrzymanie smacznych tradycji z Kujaw.

Składniki:

  • dojrzała dynia,
  • 1 kg cukru (najlepiej trzcinowy),
  • goździki,
  • 1 szklanka octu jabłkowego lub spirytusowego,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj dynię i usuń z niej skórkę. Następnie wydrąż nasiona i pokrój miąższ w kostkę o boku około 1-1,5 cm.
  2. Umieść pokrojoną dynię w misce i zasyp ją cukrem na oko, nie dodawaj całości. Odstaw na noc w chłodnym miejscu.
  3. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 1 szklanką octu, dodaj syrop oraz pozostały cukier. Doprowadź do wrzenia.
  4. Do gotującej się zalewy dodaj dynię i kilka goździków. Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż dynia zmięknie, ale nie rozpadnie się. Jeśli zalewy jest za mało, to przygotuj dodatkową porcję.
  5. Gorącą dynię z zalewą wyjmij z garnka i ostrożnie nakładaj do wyparzonych słoików. Wypełniaj je po brzegi, aby ograniczyć ilość powietrza w środku.
  6. Zakręć słoiki szczelnie pokrywkami i pasteryzuj przez ok. 20 minut.
  7. Wyjmij słoiki z garnka i pozostaw do całkowitego ostudzenia w temperaturze pokojowej.

Słoiki przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze