Kupił burgery w McDonald's i KFC. Szczelnie zamknął je na 3 miesiące. Pokazał, co się z nimi stało
Burgery i frytki ze znanych fastfoodowych sieci zostały poddane intrygującemu eksperymentowi. Na znanym tiktokowym kanale udostępniono materiał testujący wytrzymałość popularnych specjałów. Jak długo zachowują świeżość? Zobaczcie!
22.06.2023 | aktual.: 22.06.2023 09:49
Na tiktokowym kanale "PanParagon.app" (PanParagon to bezpłatna aplikacja zakupowa, która umożliwia przechowywanie paragonów oraz ewidencję wydatków) pojawiło się nagranie zatytułowane "EXTREMALNY eksperyment FAST FOOD!". W trzech sieciach fastfoodowych: KFC, McDonald's i Burger King kupiono po zestawie, składającym się z cheeseburgera i frytek. Produkty umieszczono w pojemnikach i pozostawiono je na trzy miesiące na parapecie, w słońcu. Eksperyment miał sprawdzić, jak jedzenie zachowa się zamknięte przez kilka miesięcy w pudełku.
Zobacz także
Po tygodniu pojawiła się pleśń na większości produktów, z wyjątkiem cheeseburgera z McDonald's. Również po kolejnych siedmiu dniach kanapka zdawała się pozostać nietknięta pleśnią. Pozostałe natomiast coraz bardziej były pokryte szaro-zielonym nalotem, zwłaszcza frytki, które niemalże w całości zmieniły kolor. Trzy tygodnie później ziemniaczane kąski kompletnie "zjadła" pleśń, burgery zaś trzymały się nieco lepiej. Zwłaszcza kanpka z McDonald's, która wyglądała tak, jak te trzy tygodnie wcześniej.
"Ekstremalny eksperyment fast food!". Burgery trzy miesiące w zamknięciu
Po czwartym tygodniu burgery znacznie pokryła pleśń. Ale nie wszystkie - produkt od McDonald's pozostawał bez zmian. Po kolejnych siedmiu dniach sytuacja wyglądała podobnie, po ósmym tygodniu również - burgery z KFC i Burger Kinga znikały, ustępując miejsca pleśni, z kolei kanapka z McDonald's nadal miała się nad wyraz dobrze. Jak prezentowały się produkty po trzech miesiącach w zamknięciu?
Zobacz także
Dlaczego jedzenie z McDonald's nie psuje się?
Teorii jest wiele: że to za sprawą konserwantów i chemii. Podobne eksperymenty przeprowadza się od lat. Trzy miesiące nie są rekordowym okresem, jaki wytrzymał bez szwanku burger z popularnej fastsoodowej sieci. Przypomnijmy historię Joann Brusco, 62-letniej blogerki z Colorado, która w 3 marca 2009 roku kupiła w McDonaldzie zestaw Happy Meal i pozostawiła go na rok w szafce. Po roku jedzenie było niemalże w takim samym stanie, jak w dniu zakupu.
Jak podał wówczas amerykański portal informacyjny Salon.com, powołując się na stanowisko chińskiego oddziału McDonald's, mięso w burgerach w całości składało się z amerykańskiej wołowiny i nie zawierało konserwantów. Nie wspomniano natomiast o pozostałych produktach, składających się na kanapkę. Warto dodać też, że nawet konserwanty nie uchroniłyby mięsa przed pleśnią. Co zatem stoi za długowiecznością fastfoodowego specjału?
Okazuje się, że zawarty w kotletach tłuszcz znacząco zmniejsza ich wilgotność, tym samym minimalizując możliwość pojawienia się pleśni. Z kolei bułka z sezamem ma w składzie konserwanty, takie jak propionian wapnia i propionian sodu. Podobne dodatki znajdziemy także w wielu innych rodzajach pieczywa, dostępnego na sklepowych półkach.