Łatwo pomylić z natką pietruszki lub marchwi. To silnie trująca roślina

Szalej jadowity to jedna z najbardziej trujących roślin na świecie i niestety występuje w Polsce. Do zatruć najczęściej dochodzi na skutek pomyłki, ponieważ roślina ta przypomina dziko rosnącą marchew, seler, pasternak czy pietruszkę.

Szalej jadowitySzalej jadowity
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szalej jadowity zwany jest również cykutą, pietruszycą czy bzduchą wodną. Roślina ta jest jedną z najbardziej trujących roślin na świecie. Te niechlubne właściwości cykuty znane są od wieków. W starożytności używano jej do wykonywania wyroków śmierci i otruć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łosoś faszerowany wygląda i smakuje obłędnie. Każdy będzie chciał ten przepis

Szalej jadowity. Uważaj, roślina jest podobna do natki pietruszki

Szalej jadowity w Polsce najczęściej spotykany jest na terenach podmokłych, obszarach torfowych, terenach znajdujących się w niedalekiej odległości od zbiorników wodnych. Roślina kwitnie od czerwca do sierpnia i w tym okresie jej kwiaty z daleka łatwo pomylić z dmuchawcem.

Cyktuta ma długą i nagą łodygę, rozgałęzioną na górze. Porastają ją dwukrotnie lub trzykrotnie pierzastosieczne liście o ostro piłkowanych brzegach. Kłącze rośliny jest bulwiaste z charakterystycznymi przegrodami wewnątrz, a kwiaty są drobne i białe, zebrane w wieloszypułkowe baldachy, złożone z dziesięciu do dwunastu mniejszych baldaszków. Osiąga ok. 150 cm wysokości.

Jak informuje Państwowa Inspekcja Sanitarna na swojej stronie internetowej, do zatrucia szalejem najczęściej dochodzi na skutek pomyłek. To ze względu na to, że cykutę łatwo można pomylić z dziką rosnącą marchwią, selerem, pasternakiem czy pietruszką. Nawet zapach szaleju jadowitego przypomina ostro-słodkie nuty tych roślin.

Po prawej dzika marchew, po lewej szalej jadowity
Po prawej dzika marchew, po lewej szalej jadowity © Adobe Stock

Zatrucie cykutą. Jak działa szalej jadowity?

Toksyczność szaleju jadowitego wynika z obecności w soku cykutoksyny. Związek ten wywołuje śmierć na skutek porażenia układu nerwowego. Co istotne, do zatrucia toksycznymi substancjami dojść może nie tylko w wyniku spożycia, ale także przez kontakt ze skórą, również skórą nieuszkodzoną. Dlatego też, jak wyjaśnia sanepid, nie należy zrywać cykuty, a jeśli już to konieczne, należy robić to w rękawiczkach.

"Trująca jest cała roślina, a szczególnie jej kłącze i łodyga, w których najwięcej jest cykutotoksyny, czyli trującego wielonienasyconego alkoholu. Już po 20 minutach po spożyciu pojawia się pieczenie w jamie ustnej, ślinotok, mdłości, wymioty, drgawki, rozszerzenie źrenic, utrata świadomości, problemy w oddychaniu. Następnie dochodzi do paraliżu układu oddechowego i zgonu" - ostrzega Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Przy podejrzeniu zatrucia cykutą należy jak najszybciej kontaktować się z pogotowiem ratunkowym. Toksyna przenika do organizmu nawet w ciągu chwil, szybka reakcja jest kluczowa.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯