PoradyŁatwo pomylić z natką pietruszki lub marchwi. To silnie trująca roślina

Łatwo pomylić z natką pietruszki lub marchwi. To silnie trująca roślina

Szalej jadowity
Szalej jadowity
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
15.05.2024 14:48, aktualizacja: 15.05.2024 18:53

Szalej jadowity to jedna z najbardziej trujących roślin na świecie i niestety występuje w Polsce. Do zatruć najczęściej dochodzi na skutek pomyłki, ponieważ roślina ta przypomina dziko rosnącą marchew, seler, pasternak czy pietruszkę.

Szalej jadowity zwany jest również cykutą, pietruszycą czy bzduchą wodną. Roślina ta jest jedną z najbardziej trujących roślin na świecie. Te niechlubne właściwości cykuty znane są od wieków. W starożytności używano jej do wykonywania wyroków śmierci i otruć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szalej jadowity. Uważaj, roślina jest podobna do natki pietruszki

Szalej jadowity w Polsce najczęściej spotykany jest na terenach podmokłych, obszarach torfowych, terenach znajdujących się w niedalekiej odległości od zbiorników wodnych. Roślina kwitnie od czerwca do sierpnia i w tym okresie jej kwiaty z daleka łatwo pomylić z dmuchawcem.

Cyktuta ma długą i nagą łodygę, rozgałęzioną na górze. Porastają ją dwukrotnie lub trzykrotnie pierzastosieczne liście o ostro piłkowanych brzegach. Kłącze rośliny jest bulwiaste z charakterystycznymi przegrodami wewnątrz, a kwiaty są drobne i białe, zebrane w wieloszypułkowe baldachy, złożone z dziesięciu do dwunastu mniejszych baldaszków. Osiąga ok. 150 cm wysokości.

Jak informuje Państwowa Inspekcja Sanitarna na swojej stronie internetowej, do zatrucia szalejem najczęściej dochodzi na skutek pomyłek. To ze względu na to, że cykutę łatwo można pomylić z dziką rosnącą marchwią, selerem, pasternakiem czy pietruszką. Nawet zapach szaleju jadowitego przypomina ostro-słodkie nuty tych roślin.

Po prawej dzika marchew, po lewej szalej jadowity
Po prawej dzika marchew, po lewej szalej jadowity © Adobe Stock

Zatrucie cykutą. Jak działa szalej jadowity?

Toksyczność szaleju jadowitego wynika z obecności w soku cykutoksyny. Związek ten wywołuje śmierć na skutek porażenia układu nerwowego. Co istotne, do zatrucia toksycznymi substancjami dojść może nie tylko w wyniku spożycia, ale także przez kontakt ze skórą, również skórą nieuszkodzoną. Dlatego też, jak wyjaśnia sanepid, nie należy zrywać cykuty, a jeśli już to konieczne, należy robić to w rękawiczkach.

"Trująca jest cała roślina, a szczególnie jej kłącze i łodyga, w których najwięcej jest cykutotoksyny, czyli trującego wielonienasyconego alkoholu. Już po 20 minutach po spożyciu pojawia się pieczenie w jamie ustnej, ślinotok, mdłości, wymioty, drgawki, rozszerzenie źrenic, utrata świadomości, problemy w oddychaniu. Następnie dochodzi do paraliżu układu oddechowego i zgonu" - ostrzega Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Przy podejrzeniu zatrucia cykutą należy jak najszybciej kontaktować się z pogotowiem ratunkowym. Toksyna przenika do organizmu nawet w ciągu chwil, szybka reakcja jest kluczowa.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także