Łatwo pomylić z natką pietruszki lub marchwi. To silnie trująca roślina

Szalej jadowity to jedna z najbardziej trujących roślin na świecie i niestety występuje w Polsce. Do zatruć najczęściej dochodzi na skutek pomyłki, ponieważ roślina ta przypomina dziko rosnącą marchew, seler, pasternak czy pietruszkę.

Szalej jadowitySzalej jadowity
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szalej jadowity zwany jest również cykutą, pietruszycą czy bzduchą wodną. Roślina ta jest jedną z najbardziej trujących roślin na świecie. Te niechlubne właściwości cykuty znane są od wieków. W starożytności używano jej do wykonywania wyroków śmierci i otruć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łosoś faszerowany wygląda i smakuje obłędnie. Każdy będzie chciał ten przepis

Szalej jadowity. Uważaj, roślina jest podobna do natki pietruszki

Szalej jadowity w Polsce najczęściej spotykany jest na terenach podmokłych, obszarach torfowych, terenach znajdujących się w niedalekiej odległości od zbiorników wodnych. Roślina kwitnie od czerwca do sierpnia i w tym okresie jej kwiaty z daleka łatwo pomylić z dmuchawcem.

Cyktuta ma długą i nagą łodygę, rozgałęzioną na górze. Porastają ją dwukrotnie lub trzykrotnie pierzastosieczne liście o ostro piłkowanych brzegach. Kłącze rośliny jest bulwiaste z charakterystycznymi przegrodami wewnątrz, a kwiaty są drobne i białe, zebrane w wieloszypułkowe baldachy, złożone z dziesięciu do dwunastu mniejszych baldaszków. Osiąga ok. 150 cm wysokości.

Jak informuje Państwowa Inspekcja Sanitarna na swojej stronie internetowej, do zatrucia szalejem najczęściej dochodzi na skutek pomyłek. To ze względu na to, że cykutę łatwo można pomylić z dziką rosnącą marchwią, selerem, pasternakiem czy pietruszką. Nawet zapach szaleju jadowitego przypomina ostro-słodkie nuty tych roślin.

Po prawej dzika marchew, po lewej szalej jadowity
Po prawej dzika marchew, po lewej szalej jadowity © Adobe Stock

Zatrucie cykutą. Jak działa szalej jadowity?

Toksyczność szaleju jadowitego wynika z obecności w soku cykutoksyny. Związek ten wywołuje śmierć na skutek porażenia układu nerwowego. Co istotne, do zatrucia toksycznymi substancjami dojść może nie tylko w wyniku spożycia, ale także przez kontakt ze skórą, również skórą nieuszkodzoną. Dlatego też, jak wyjaśnia sanepid, nie należy zrywać cykuty, a jeśli już to konieczne, należy robić to w rękawiczkach.

"Trująca jest cała roślina, a szczególnie jej kłącze i łodyga, w których najwięcej jest cykutotoksyny, czyli trującego wielonienasyconego alkoholu. Już po 20 minutach po spożyciu pojawia się pieczenie w jamie ustnej, ślinotok, mdłości, wymioty, drgawki, rozszerzenie źrenic, utrata świadomości, problemy w oddychaniu. Następnie dochodzi do paraliżu układu oddechowego i zgonu" - ostrzega Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Przy podejrzeniu zatrucia cykutą należy jak najszybciej kontaktować się z pogotowiem ratunkowym. Toksyna przenika do organizmu nawet w ciągu chwil, szybka reakcja jest kluczowa.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze