Leśnicy ostrzegają, by ich nie zbierać. Mówią, że może się to bardzo źle skończyć

Zarówno ci bardziej, jak i mniej wprawieni grzybiarze doskonale wiedzą, jakie gatunki nie powinny znaleźć się w koszykach. Jednak na liście grzybów, po które sięgać nie powinniśmy, są nie tylko znani "truciciele". Lasy Państwowe informują, jakie okazy omijać.

Leśnicy przypominają zasady prawidłowego grzybobraniaLeśnicy przypominają zasady prawidłowego grzybobrania
Źródło zdjęć: © Pixabay

W progu sezonu na grzyby leśnicy z Lasów Państwowych opublikowali na Facebooku krótką notkę informacyjną, przypominającą, jakich grzybów nie wkładać do koszyka. Nie chodzi tutaj o gatunki niejadalne i trujące. Jest jeszcze jedna grupa owoców runa leśnego, których nie powinniśmy ruszać. Mowa konkretnie o grzybach robaczywych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o zwykłych kotletach schabowych. Te soczyste roladki smakują sto razy lepiej

Czy można jeść robaczywe grzyby? Lasy Państwowe obalają groźny mit

Leśnicy tłumaczą, że do robactwa, które lubi "zadomawiać się" w grzybach, należą m.in. czerwie, czyli larwy muchówek. Dziesiątki, a czasem setki małych, białych larw wylęga się z jajeczek złożonych w owocnikach. Te zaś rosną, ponieważ żyją dosłownie otoczone pożywieniem. Czerwcowe i lipcowe grzyby są najbardziej narażone na zasiedlenie przez takie robactwo, ale przy sprzyjających warunkach muchówki nie popuszczą nawet październikowym grzybom.

Leśnicy z Lasów Państwowych obalili też mit, który jest jeszcze żywy, m.in. na licznych forach internetowych. Jak wskazali, według opinii wielu osób, jeśli grzyb jest jedzony przez robactwo lub innych przedstawicieli leśnej fauny, jest również bezpieczny na człowieka. To bardzo mylne przekonanie.

Okazuje się jednak, że co szkodzi człowiekowi, wcale nie musi być szkodliwe dla niektórych gatunków owadów czy innych ssaków. A swoich kulinarnych amatorów mają nawet muchomory sromotnikowe - czytamy we wpisie Lasów Państwowych na Facebooku.

Uszkodzone grzyby najlepiej jest zostawić nietkniętymi. Mają znaczenie dla leśnej fauny i flory
Uszkodzone grzyby najlepiej jest zostawić nietkniętymi. Mają znaczenie dla leśnej fauny i flory © Pixabay

Konkurencja na leśnym rynku. Kto jeszcze

Jednak nie tylko drobne robactwo konkuruje z człowiekiem o prawo do posiadania konkretnego grzyba. Lasy Państwowe przypominają, że smakoszami owoców runa leśnego są również żuki, ślimaki oraz drobne ssaki leśne, czyli myszy czy ryjówki. Te ostatnie najczęściej łaszą się na kapelusze grzybów i zostawiają w nich małe wygryzienia. Największą konkurencję stanowią jednak sarny, jelenie, dziki czy borsuki. Po uczcie tych zwierząt dla człowieka zostaje niewiele.


Z reguły jest jednak tak, że w okresie kilku, maksymalnie kilkunastu dni podczas, których konkretne owocniki grzybów są dla nas dostępne, zwykle nimi zdąży się już zainteresować jakiś mniejszy lub większy przedstawiciel leśnej fauny. Grzyby idealne, nietknięte są bowiem rzadkością (pis. oryg.) - dodają leśnicy.

Warto zapamiętać więc, by zbierać wyłącznie owocniki zdrowe i nieuszkodzone - takie charakteryzują się największymi walorami kulinarnymi. Pozostawić należy grzyby niejadalne, stare czy już nadgryzione, które są ważne dla leśnej flory oraz stanowią "nasienniki".

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier