Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Chociaż zupa nie kojarzy się z deserem, to łotewski przepis szybko wyprowadzi cię z błędu. Główny składnik znajdziesz w piekarni.
Łotewska kuchnia czerpie z tradycji i lokalnych składników, podobnie zresztą jak nasza polska. Jest to część szerszej tradycji kulinarnej Europy Północnej i Wschodniej, gdzie jedzenie opiera się na prostocie i wykorzystywaniu tego, co dała ziemia. Jednym z jej filarów jest ciemny, żytni chleb, znany na Łotwie jako rupjmaize. Stanowi on nie tylko podstawę kanapek, ale również bazę do innych potraw. To właśnie rupjmaize jest podstawowym składnikiem maizes, czyli chlebowej zupy w słodkim wydaniu. W połączeniu z bakaliami i owocami zamienia się w danie, które potrafi zaskoczyć wyjątkowym smakiem i konsystencją
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepszy przepis na drożdżówki z agrestem i budyniem. Konkurencja dla jagodzianek
Łotewska zupa maizes
Zupa na słodko nie powinna nikogo dziwić. Mamy w końcu swoją regionalną zupę nic, a na śniadanie jada się przecież zupę mleczną z lanymi kluskami i odrobiną cukru. Sekret maizes tkwi w połączeniu tradycyjnego, lekko kwaskowatego chleba z nutami słodyczy i przypraw. Zupę serwuje się na zimno, jako deser.
Do przygotowania maizes śmiało można wykorzystać czerstwe pieczywo. To pyszny sposób na to, by nie marnować żywności, co było i jest kluczową zasadą w gospodarstwach domowych na całym świecie.
Składniki:
- 300 g ciemnego, żytniego chleba na zakwasie,
- 1 litr wody,
- 3/4 szklanki cukru (lub do smaku),
- garść rodzynek,
- garść suszonych śliwek lub moreli,
- szczypta cynamonu,
- odrobina zmielonych goździków,
- świeże owoce lub bita śmietana do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Chleb pokrój na małe kawałki lub połam na okruchy. Wrzuć go do garnka, zalej wrzącą wodą i odstaw na około 15-20 minut, aż dobrze nasiąknie.
- Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, ciągle mieszając, aż chleb całkowicie się rozpadnie i powstanie jednolita, gęsta masa.
- Dodaj cukier, rodzynki, pokrojone suszone owoce oraz przyprawy. Gotuj przez około 5-10 minut. Dzięki temu bakalie i przyprawy oddadzą swój aromat, wzbogacając smak zupy.
- Zdejmij zupę z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia. Powinna być gęsta i kremowa.
- Przed podaniem przełóż ją do eleganckich pucharków.
Wierzch udekoruj solidną porcją bitej śmietany i świeżymi owocami, takimi jak jagody czy maliny. Poza sezonem możesz sięgnąć także po mrożone owoce. Smacznego!