Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem

Chociaż zupa nie kojarzy się z deserem, to łotewski przepis szybko wyprowadzi cię z błędu. Główny składnik znajdziesz w piekarni.

Łotewska zupa z chlebaŁotewska zupa z chleba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Łotewska kuchnia czerpie z tradycji i lokalnych składników, podobnie zresztą jak nasza polska. Jest to część szerszej tradycji kulinarnej Europy Północnej i Wschodniej, gdzie jedzenie opiera się na prostocie i wykorzystywaniu tego, co dała ziemia. Jednym z jej filarów jest ciemny, żytni chleb, znany na Łotwie jako rupjmaize. Stanowi on nie tylko podstawę kanapek, ale również bazę do innych potraw. To właśnie rupjmaize jest podstawowym składnikiem maizes, czyli chlebowej zupy w słodkim wydaniu. W połączeniu z bakaliami i owocami zamienia się w danie, które potrafi zaskoczyć wyjątkowym smakiem i konsystencją

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na drożdżówki z agrestem i budyniem. Konkurencja dla jagodzianek

Łotewska zupa maizes

Zupa na słodko nie powinna nikogo dziwić. Mamy w końcu swoją regionalną zupę nic, a na śniadanie jada się przecież zupę mleczną z lanymi kluskami i odrobiną cukru. Sekret maizes tkwi w połączeniu tradycyjnego, lekko kwaskowatego chleba z nutami słodyczy i przypraw. Zupę serwuje się na zimno, jako deser.

Do przygotowania maizes śmiało można wykorzystać czerstwe pieczywo. To pyszny sposób na to, by nie marnować żywności, co było i jest kluczową zasadą w gospodarstwach domowych na całym świecie.

Składniki:

  • 300 g ciemnego, żytniego chleba na zakwasie,
  • 1 litr wody,
  • 3/4 szklanki cukru (lub do smaku),
  • garść rodzynek,
  • garść suszonych śliwek lub moreli,
  • szczypta cynamonu,
  • odrobina zmielonych goździków,
  • świeże owoce lub bita śmietana do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Chleb pokrój na małe kawałki lub połam na okruchy. Wrzuć go do garnka, zalej wrzącą wodą i odstaw na około 15-20 minut, aż dobrze nasiąknie.
  2. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, ciągle mieszając, aż chleb całkowicie się rozpadnie i powstanie jednolita, gęsta masa.
  3. Dodaj cukier, rodzynki, pokrojone suszone owoce oraz przyprawy. Gotuj przez około 5-10 minut. Dzięki temu bakalie i przyprawy oddadzą swój aromat, wzbogacając smak zupy.
  4. Zdejmij zupę z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia. Powinna być gęsta i kremowa.
  5. Przed podaniem przełóż ją do eleganckich pucharków.

Wierzch udekoruj solidną porcją bitej śmietany i świeżymi owocami, takimi jak jagody czy maliny. Poza sezonem możesz sięgnąć także po mrożone owoce. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥