Mało kto gotuje rosół na tym mięsie, a szkoda. Bulion wychodzi esencjonalny i pełen smaku

Dzisiaj wiele osób, gotując rosół, ogranicza się tylko do kurczaka. Kiedyś było zupełnie inaczej. W garnku lądowała również wieprzowina, często razem z kością, dzięki której bulion zyskiwał naturalną gęstość i pełniejszy smak. W krajach azjatyckich często gotuje się rosół na karkówce. Smak wywaru jest zaskakujący.

W krajach azjatyckich często gotują rosół na karkówce i kościachW krajach azjatyckich często gotują rosół na karkówce i kościach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W Polsce karkówka zupełnie nie jest kojarzona z mięsem na rosół. Latem kroimy ją plastry i wrzucamy na grilla. W chłodniejsze pory roku pieczemy w całości i podajemy z aromatycznym gęstym sosem. W krajach azjatyckich wywary na bazie kości i mięsa wieprzowego mają wielowiekową tradycję, na przykład japoński tonkotsu ramen o mlecznej konsystencji powstaje poprzez długie gotowanie kości wieprzowych.

Przemysław Klima o największych grzechach Polaków przy gotowaniu klasycznych polskich dań - rosołu, schabowego, karpatki

Jak smakuje rosół z mięsa wieprzowego?

Być może to kwestia estetyki. Wywar na kościach i mięsie wieprzowym nie jest tak klarowny jak rosół z kurczaka i wołowiny. To dlatego, że karkówka ma więcej tłuszczu, który sprawia, że bulion wychodzi bardziej mleczny i zawiesisty. Jest również bogata w kolagen, co przekłada się na bogatszą teksturę i aksamitną, gładką konsystencję. Mięso pod wpływem długiego gotowania na wolnym ogniu staje się tak delikatne, że rozpada się pod widelcem. A jednocześnie pozostaje bardzo soczyste. Możesz pokroić je na kawałki i dodać do rosołu lub zmielić w maszynce na farsz do pierogów.

Przepis na rosół z karkówki

W Wietnamie obok klasycznych dodatków do rosołu w garnku lądują także bardziej wyraziste, a nawet ostre przyprawy, takie jak imbir, pasta chili czy smażony czosnek. Zupa często jest doprawiana fermentowanym sosem rybnym i podawana z kiszonymi warzywami, na przykład białą rzepą i marchewką. Jednak nie będziemy aż tak daleko odbiegać od naszych rodzimych przyzwyczajeń kulinarnych. Poniżej przepis na bulion wieprzowy z klasyczną włoszczyzną.

Składniki:

  • 0,5 kg karkówki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • por,
  • 1 cebula,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • natka pietruszki
  • sól i mielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Włóż do garnka karkówkę w całości. Mięso zalej 2,5 litrami zimnej wody i podgrzewaj powoli, a od zagotowania zmniejsz moc palnika tak, aby wywar w garnku tylko lekko pyrkał. Gotuj przez 3 godziny.
  2. Po ok. 30 minutach zbierz szumowinę. Dodaj kilka ziaren czarnego pieprzu i liście laurowe.
  3. Wrzuć także marchewki, pietruszkę, seler i por (obrany z zewnętrznych liści).
  4. Cebulę przekrój na pół, opal nad palnikiem (lub na suchej patelni) i również wrzuć do garnka.
  5. Gdy mięso i warzywa będą już miękkie, przecedź bulion. Ponownie postaw na kuchence i kontynuuj gotowanie na małym ogniu.
  6. Dorzuć natkę pietruszki, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Podgrzewaj przez ok. 15 min, po czym wyjmij pietruszkę.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇