Mało kto zdaje sobie sprawę. Takie jajka mogą niebawem zniknąć ze sklepów

Brązowe jajka znikną ze sklepowych półek, a na ich miejscu pojawią się te o białych skorupkach - takie głosy słychać zza naszej zachodniej granicy. Czy jednak sytuacja ta dotyczy również polskiego rynku produkcji jaj?

Czy brązowe jajka znikną ze sklepowych półek?Czy brązowe jajka znikną ze sklepowych półek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na sklepowych półkach jest coraz mniej brązowych jajek, a za kilka lat znikną z niemieckich supermarketów. Czy taki sam scenariusz czeka również polski rynek? Kwestię tę wyjaśnia Krajowa Izba Drobiarstwa w komentarzu dla wp.pl.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Różyczki pistacjowe. Przepis na deser, który od razu wzbudza zachwyt

Brązowe jajka znikają ze sklepów w NIemcech. Jaki jest tego powód?

Federalne Stowarzyszenie Niemieckich Producentów Jaj poinformowało niedawno, że odsetek brązowych jaj w supermarketach w Niemczech wynosi około 30 proc., przy czym 10 lat temu sprzedawano ich więcej niż tych w białych skorupkach. Warto dodać, że kolor skorupki jajka zależy od rasy kur - białe znoszą białe jaja, a brązowe - brązowe jaja.

"Już teraz jest coraz mniej brązowych jaj, wkrótce prawdopodobnie nie będzie ich wcale" - ocenia Henner Schoenecke, przewodniczący Federalnego Stowarzyszenia Niemieckich Producentów Jaj, cytowany przez dw.pl.

Okazuje się, że hodowcy za naszą zachodnią granicą rezygnują z brązowych kur na rzecz białych ze względu na to, że te drugie mają - jak tłumaczy przewodniczący Federalnego Stowarzyszenia Niemieckich Producentów Jaj - "większy potencjał genetyczny", ponieważ "żyją dłużej i dłużej niosą jaja".

Brązowe jajka nie będą dostępne w sprzedaży?
Brązowe jajka zostaną nie będą dostępne w sprzedaży? © Pixabay

Jajka o brązowych skorupkach znikną ze sklepów w Polsce?

Czy taki sam scenariusz czeka rynek w Polsce? Według informacji przekazanych wp.pl przez Krajową Izbę Drobiarstwa, w Polsce nadal dominuje udział produkcji jaj o brązowej skorupie. Jak wynika z danych Izby, w ogólnej strukturze produkcja brązowych jaj wynosi obecnie 84,92 proc. (i dodatkowo wykazuje tendencję wzrostową rok do roku), mimo że produkcja jajek białych byłaby tańsza.

"Produkcja jaj spożywczych o brązowej barwie skorupy jest o około 2-2,5 proc. droższa od produkcji jaj białych. Jest to efekt różnicy w masie ciał ptaków oraz ponoszonych kosztów wynikających z większego zużycia paszy" - podnoszą przedstawiciele polskich wytwórców jaj.

Niemniej producenci jaj w Polsce dostosowują się do preferencji konsumentów. A ci wykazują większe zainteresowanie zakupem jaj o brązowej skorupce. Według Krajowej Izby Drobiarstwa związane jest to "z percepcją lepszej jakości tych produktów w przeszłości, a także z większym zaufaniem do nich w kontekście historii importu jaj białych".

finanse.wp.pl

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Na deser zrób kawowe ptasie mleczko. Goście nie będą szczędzić komplementów
Na deser zrób kawowe ptasie mleczko. Goście nie będą szczędzić komplementów
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka