Mało kto zdaje sobie sprawę. Takie jajka mogą niebawem zniknąć ze sklepów

Brązowe jajka znikną ze sklepowych półek, a na ich miejscu pojawią się te o białych skorupkach - takie głosy słychać zza naszej zachodniej granicy. Czy jednak sytuacja ta dotyczy również polskiego rynku produkcji jaj?

Czy brązowe jajka znikną ze sklepowych półek?Czy brązowe jajka znikną ze sklepowych półek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na sklepowych półkach jest coraz mniej brązowych jajek, a za kilka lat znikną z niemieckich supermarketów. Czy taki sam scenariusz czeka również polski rynek? Kwestię tę wyjaśnia Krajowa Izba Drobiarstwa w komentarzu dla wp.pl.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Różyczki pistacjowe. Przepis na deser, który od razu wzbudza zachwyt

Brązowe jajka znikają ze sklepów w NIemcech. Jaki jest tego powód?

Federalne Stowarzyszenie Niemieckich Producentów Jaj poinformowało niedawno, że odsetek brązowych jaj w supermarketach w Niemczech wynosi około 30 proc., przy czym 10 lat temu sprzedawano ich więcej niż tych w białych skorupkach. Warto dodać, że kolor skorupki jajka zależy od rasy kur - białe znoszą białe jaja, a brązowe - brązowe jaja.

"Już teraz jest coraz mniej brązowych jaj, wkrótce prawdopodobnie nie będzie ich wcale" - ocenia Henner Schoenecke, przewodniczący Federalnego Stowarzyszenia Niemieckich Producentów Jaj, cytowany przez dw.pl.

Okazuje się, że hodowcy za naszą zachodnią granicą rezygnują z brązowych kur na rzecz białych ze względu na to, że te drugie mają - jak tłumaczy przewodniczący Federalnego Stowarzyszenia Niemieckich Producentów Jaj - "większy potencjał genetyczny", ponieważ "żyją dłużej i dłużej niosą jaja".

Brązowe jajka nie będą dostępne w sprzedaży?
Brązowe jajka zostaną nie będą dostępne w sprzedaży? © Pixabay

Jajka o brązowych skorupkach znikną ze sklepów w Polsce?

Czy taki sam scenariusz czeka rynek w Polsce? Według informacji przekazanych wp.pl przez Krajową Izbę Drobiarstwa, w Polsce nadal dominuje udział produkcji jaj o brązowej skorupie. Jak wynika z danych Izby, w ogólnej strukturze produkcja brązowych jaj wynosi obecnie 84,92 proc. (i dodatkowo wykazuje tendencję wzrostową rok do roku), mimo że produkcja jajek białych byłaby tańsza.

"Produkcja jaj spożywczych o brązowej barwie skorupy jest o około 2-2,5 proc. droższa od produkcji jaj białych. Jest to efekt różnicy w masie ciał ptaków oraz ponoszonych kosztów wynikających z większego zużycia paszy" - podnoszą przedstawiciele polskich wytwórców jaj.

Niemniej producenci jaj w Polsce dostosowują się do preferencji konsumentów. A ci wykazują większe zainteresowanie zakupem jaj o brązowej skorupce. Według Krajowej Izby Drobiarstwa związane jest to "z percepcją lepszej jakości tych produktów w przeszłości, a także z większym zaufaniem do nich w kontekście historii importu jaj białych".

finanse.wp.pl

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność