Masa na placki ziemniaczane ciemnieje? Wszystko przez 1 mały błąd

Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Chrupiące, złociste i pachnące - to prawdziwy comfort food. Jednak wiele osób boryka się z problemem, że masa na placki ziemniaczane ciemnieje przed smażeniem. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec?

Masa na placki ziemniaczane ciemnieje? Wszystko przez 1 mały błądPlacki ziemniaczane - co robić, gdy masa ciemnieje?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Odpowiedź jest prosta - wszystko przez jeden mały błąd, który łatwo można naprawić. Ciemnienie masy na placki ziemniaczane jest wynikiem utleniania się skrobi zawartej w ziemniakach. Gdy ziemniaki zostają starte, ich wnętrze ma kontakt z powietrzem, co powoduje reakcję enzymatyczną, w wyniku której masa ciemnieje. Chociaż nie wpływa to na smak, może być nieestetyczne.

Jak sprawić, by placki ziemniaczane nie ściemniały?

Aby masa na placki ziemniaczane nie ściemniała, wystarczy dodać do niej 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu. Kwas hamuje proces utleniania, dzięki czemu masa nie ciemnieje. Nie można przesadzić jednak z ilością żadnego z tych dodatków, bo może zmienić smak całej potrawy, a tego byśmy nie chcieli. Poza tym liczy się też odpowiedni dobór odmiany ziemniaków. Lepiej nie wybierać przypadkowych warzyw do tego klasycznego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię ten obiad, cała rodzina jest zadowolona

Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane?

·Najlepiej sprawdzą się polskie ziemniaki odmiany typu B lub C. Są najbardziej mączyste, więc łatwo przygotować z nich idealną masę po starciu warzyw. Dodatkowo warto pamiętać odpowiednie proporcje ziemniaków do pozostałych składników. Na 1 kg kartofli potrzebne będzie 1 jajko i 2-3 łyżki mąki. Zbyt duża ilość mąki może sprawić, że placki wyjdą gumowate i niesmaczne, a masa jeszcze przed smażeniem będzie ciemnieć.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia