Masa na placki ziemniaczane ciemnieje? Wszystko przez 1 mały błąd
Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Chrupiące, złociste i pachnące - to prawdziwy comfort food. Jednak wiele osób boryka się z problemem, że masa na placki ziemniaczane ciemnieje przed smażeniem. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec?
10.08.2024 07:03
Odpowiedź jest prosta - wszystko przez jeden mały błąd, który łatwo można naprawić. Ciemnienie masy na placki ziemniaczane jest wynikiem utleniania się skrobi zawartej w ziemniakach. Gdy ziemniaki zostają starte, ich wnętrze ma kontakt z powietrzem, co powoduje reakcję enzymatyczną, w wyniku której masa ciemnieje. Chociaż nie wpływa to na smak, może być nieestetyczne.
Jak sprawić, by placki ziemniaczane nie ściemniały?
Aby masa na placki ziemniaczane nie ściemniała, wystarczy dodać do niej 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu. Kwas hamuje proces utleniania, dzięki czemu masa nie ciemnieje. Nie można przesadzić jednak z ilością żadnego z tych dodatków, bo może zmienić smak całej potrawy, a tego byśmy nie chcieli. Poza tym liczy się też odpowiedni dobór odmiany ziemniaków. Lepiej nie wybierać przypadkowych warzyw do tego klasycznego dania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane?
·Najlepiej sprawdzą się polskie ziemniaki odmiany typu B lub C. Są najbardziej mączyste, więc łatwo przygotować z nich idealną masę po starciu warzyw. Dodatkowo warto pamiętać odpowiednie proporcje ziemniaków do pozostałych składników. Na 1 kg kartofli potrzebne będzie 1 jajko i 2-3 łyżki mąki. Zbyt duża ilość mąki może sprawić, że placki wyjdą gumowate i niesmaczne, a masa jeszcze przed smażeniem będzie ciemnieć.