Masa na placki ziemniaczane ciemnieje? Wszystko przez 1 mały błąd

Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Chrupiące, złociste i pachnące - to prawdziwy comfort food. Jednak wiele osób boryka się z problemem, że masa na placki ziemniaczane ciemnieje przed smażeniem. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec?

Placki ziemniaczane - co robić, gdy masa ciemnieje?Placki ziemniaczane - co robić, gdy masa ciemnieje?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Odpowiedź jest prosta - wszystko przez jeden mały błąd, który łatwo można naprawić. Ciemnienie masy na placki ziemniaczane jest wynikiem utleniania się skrobi zawartej w ziemniakach. Gdy ziemniaki zostają starte, ich wnętrze ma kontakt z powietrzem, co powoduje reakcję enzymatyczną, w wyniku której masa ciemnieje. Chociaż nie wpływa to na smak, może być nieestetyczne.

Jak sprawić, by placki ziemniaczane nie ściemniały?

Aby masa na placki ziemniaczane nie ściemniała, wystarczy dodać do niej 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu. Kwas hamuje proces utleniania, dzięki czemu masa nie ciemnieje. Nie można przesadzić jednak z ilością żadnego z tych dodatków, bo może zmienić smak całej potrawy, a tego byśmy nie chcieli. Poza tym liczy się też odpowiedni dobór odmiany ziemniaków. Lepiej nie wybierać przypadkowych warzyw do tego klasycznego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę

Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane?

·Najlepiej sprawdzą się polskie ziemniaki odmiany typu B lub C. Są najbardziej mączyste, więc łatwo przygotować z nich idealną masę po starciu warzyw. Dodatkowo warto pamiętać odpowiednie proporcje ziemniaków do pozostałych składników. Na 1 kg kartofli potrzebne będzie 1 jajko i 2-3 łyżki mąki. Zbyt duża ilość mąki może sprawić, że placki wyjdą gumowate i niesmaczne, a masa jeszcze przed smażeniem będzie ciemnieć.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis