Masz tę roślinę na parapecie? To naturalne remedium na wiele dolegliwości

Geranium, inaczej anginka, to lekarstwo z parapetów naszych babć. Roślina ta nie tylko ozdabia dom, ale też pomaga w walce z różnymi dolegliwościami - zbija wysoką temperaturę, wycisza i wspomaga walkę z nerwobólem. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?

Anginka - remedium na wiele dolegliwościAnginka - remedium na wiele dolegliwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Geranium lecznicze, potocznie zwane anginką jest rośliną o wielu zaletach. Zdobi pomieszczenia, pięknie pachnie i poprawia jakość powietrza oraz wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Warto więc mieć ją w swojej kolekcji roślin doniczkowych i korzystać z jej dobrodziejstw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowe gwiazdy. Proste, ale bardzo efektowne

Geranium - anginka. Na co pomaga? Właściwości zdrowotne rośliny

Geranium jest wiecznie zieloną byliną o charakterystycznym cytrynowym zapachu. Kwitnie od wiosny do jesieni, wytwarzając kwiaty o różnych kolorach i kształtach (w domowych warunkach zakwita rzadko, ale jest to możliwe). W liściach i korzeniach geranium znajdują się olejki eteryczne, które odpowiadają za aromat i właściwości lecznicze rośliny.

Anginka ma szerokie spektrum działania na organizm ludzki. Przede wszystkim wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a także przeciwbólowe, antyseptyczne, ściągające i uspokajające. Geranium może być stosowane w leczeniu naprawdę wielu dolegliwości. Wśród warto wymienić: infekcje dróg oddechowych, ból gardła, katar, zapalenie zatok, zapalenie ucha, ból głowy, nerwobóle, reumatyzm, zapalenie pęcherza moczowego, cukrzycę oraz nadciśnienie tętnicze.

Właściwości geranium są doceniane również w przemyśle kosmetycznym. Roślina ta wykazuje działanie wspomagające pielęgnację skóry i łagodzące podrażnienia. Co więcej, radzi sobie w przypadku zmian grzybiczych, egzemy czy trądziku. Ponadto anginka poprawia nastrój, redukuje stres i napięcie nerwowe.

Roślina geranium, zwana anginką, wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych
Roślina geranium, zwana anginką, wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych © Pixabay

Jak stosować anginkę? Czy geranium można jeść?

Geranium można stosować w formie olejku eterycznego, naparu z liści lub świeżych liści. Olejek eteryczny z geranium warto dodać do inhalacji (3-5 kropli na litr wrzącej wody), do kąpieli (10-15 kropli na wannę) lub do maści (1 część olejku na 3 części oleju bazowego). Olejek eteryczny z geranium można kupić w sklepach zielarskich lub aptekach.

Chcąc przygotować napar z liści geranium, wystarczy zalać garść świeżych lub suszonych liści szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem przez 15-20 minut. Napar najlepiej jest spożywać 2-3 razy dziennie po łyżce lub stosować zewnętrznie do płukania gardła, przemywania skóry lub robienia okładów. Warte uwagi są również świeże liście geranium. Można np. dodawać je do potraw lub zgniatać w dłoniach i przykładać do bolących miejsc (np. ucha czy skroni). Warto jednak wiedzieć, że geranium jest silnym alergenem, warto więc przed włączeniem rośliny do diety wykonać próbę uczuleniową lub skonsultować się z lekarzem.

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀