Masz w domu taką patelnię? Natychmiast ją wyrzuć!

Patelnia żeliwna doskonale sprawdzi się każdej kuchni, nie tylko tej profesjonalnej. Można jej używać na kuchence, w piekarniku, a nawet na grillu. Jest stosunkowo niedroga i świetnie zatrzymuje ciepło, a prawidłowo konserwowana może służyć naprawdę długo. Niestety, nieodpowiednie użytkowanie żeliwnej patelni sprawi, że ta nada się jedynie do wyrzucenia.

ObrazekO patelnię żeliwną należy dbać, inaczej trzeba będzie ją wyrzucić - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Czy smażenie na takiej patelni jest zdrowe? Jak o nią dbać, by służyła jak najdłużej? Co zrobić, kiedy żeliwna patelnia przypala produkty? Te i wiele innych pytań krąży w głowach tych, zastanawiających się nad nabyciem żeliwnej patelni. To tak naprawdę niezawodny gadżet, ale też wymagający niemałej uwagi. Co zrobić, by nie musiała trafić do kosza?

Dlaczego patelnia żeliwna rdzewieje?

Patelnia żeliwna rdzewieje. To najpowszechniejszych problem związany z użytkowaniem żeliwa. Kontakt tworzywa z wodą i tlenem sprawia, że rozwinąć się może na jego powierzchni uporczywy pomarańczowy nalot. Wystawienie żeliwnej patelni na działanie wody przez dłuższy czas może spowodować, że szybko utworzy się na jej powierzchni rdza. Pytanie brzmi, czy ty tylko defekt kosmetyczny, czy poważny problem, mający wpływ na wartość zdrowotną przygotowywanych na takiej patelni produktów.

Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych rdza nie jest bezpieczna dla żywności i nie należy jej spożywać. Podczas gotowania na zardzewiałym żeliwie istnieje ryzyko, że część tego materiału trafi do jedzenia. Ilości takiej rdzy będą co prawda bardzo małe, ale nadal nie zaleca się użytkowania takiego sprzętu. Rdza może nadać jedzeniu nieprzyjemny metaliczny posmak. Ponadto znacznie utrudnia korzystanie z patelni.

Co zrobić z zardzewiałą patelnią żeliwną?

Jeśli patelnia jest całkowicie zardzewiała, najlepiej taką wyrzucić, ponieważ trudno będzie ją uratować. Tak zaniedbany sprzęt może też pęknąć, co niesie ryzyko np. poparzenia. Jeśli jednak warstwa rdzy jest niewielka, patelnię można naprawić. Najpierw trzeba usunąć z patelni warstwę pomarańczowego nalotu za pomocą płynu do naczyń i stalowej wełny, unikaj jednak mocnego szorowania.

Kiedy rdza zniknie, opłucz patelnię ciepłą wodą, a następnie dokładnie ją osusz (pamiętaj też, by wycierać do sucha żeliwną patelnię po każdym umyciu). Możesz również postawić patelnię na kuchence na średnim ogniu na około pięć minut, aby usunąć resztki wilgoci. Następnie posmaruj powierzchnie patelni tłuszczem (o wysokiej temperaturze dymienia), np. olejem rzepakowym. Potrzebujesz nie więcej, niż łyżeczki oleju. Rozsmaruj go ręcznikiem papierowym dokładnie na całej powierzchni patelni.

Tak przygotowaną umieść do góry dnem na dolnej półce piekarnika i piecz w temperaturze 200 st. C przez godzinę. Następnie wyłącz piekarnik i pozwól patelni stopniowo ostygnąć, aż będzie można jej bezpiecznie dotknąć. Można na tym poprzestać lub powtórzyć proces smarowania i pieczenia jeszcze kilka razy, aby wzmocnić warstwę ochronną. W przyszłości upewnij się, że patelnia jest całkowicie sucha po czyszczeniu, ważne też jest naoliwianie jej po każdym użyciu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę