Michel Moran mówi, jak święta wyglądają we Francji. Wielu Polaków może być w szoku

Każdy dom ma swoje własne wigilijne zwyczaje. Jedni kolację zaczynają od barszczu, inni stawiają na grzybową, pojawiają się regionalne dania i rodzinne naleciałości. Wigilia w domu Michela Morana wygląda jednak jeszcze inaczej.

Wigilijnym daniem Michela Morana jest indykWigilijnym daniem Michela Morana jest indyk
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa MalinowskaKarolina Motylewska

Chociaż Kościół zniósł nakaz poszczenia w Wigilię, to w wielu rodzinach tradycja ta zachowana jest do dziś. Co prawda pojawiają się ryby, których według katolików nie zalicza się do dań mięsnych, ale o pieczonej kaczce czy schabie ze śliwkami w wigilijny wieczór można zapomnieć. Zupełnie inaczej jest w domu Michela Morana.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Michel Moran o świętach: "na Wigilię jemy mięsa"

Wigilia u jurora "Masterchefa"

Za granicami dania wigilijne wyglądają zupełnie inaczej niż u nas. Michel Moran w rozmowie z reporterką Karoliną Motylewską zdradził, że w jego domu mięso pojawia się już w Wigilię.

Pieczony indyk - Pyszności
Pieczony indyk - Pyszności © Licencjodawca | Tamara Velazquez

W rodzinnym domu francuskiego szefa kuchni gościł faszerowany indyk, jego mama często przygotowywała również jagnięcinę. Zamiast barszczu i grzybowej podawana jest hiszpańska sopa de picadillo, czyli zupa podobna do naszego żurku.

- Nie jest ona tak kwaśna. Zamiast kiełbasy mamy szynkę serrano, mamy jajko na twardo, mamy grzanki. Jest ona tak podobna, mimo że zrobiona całkowicie inaczej - opowiada Michel Moran.

Nie oznacza to jednak, że tradycyjne polskie dania wigilijne nie przypadły do gustu jurorowi "Masterchefa". Wśród jego ulubieńców są pierogi z kapustą i grzybami sowicie doprawione pieprzem, śledzie oraz kultowa sałatka jarzynowa, którą nazwał "jedyną w swoim rodzaju".

- Dania polskie mają jeden wielki plus, jeżeli porównamy z naszymi francuskimi. Te dania są rodzinne, ciepłe, one łączą. [..] To idzie od serca, wielka tradycja - opowiada znany szef kuchni

Michel Moran stroni jednak od barszczu, do którego wciąż się nie przekonał.

Pyszne wspomnienia z dzieciństwa

Na stole pojawiały się także krewetki parzone z majonezem. Michel Moran z uśmiechem wspomina, że rodzice robili wszystko, by na stole były przysmaki, a dzień był wyjątkowy.

- Pamiętam, że mało pieniędzy było w domu. Mama kupowała zawsze łososia wędzonego. To było już wow, to były święta.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem