Mięciutkie i pyszne kopytka. Ich kolor to zasługa 1 wartościowego dodatku

Domowe kopytka to pyszny zamiennik klasycznych ziemniaków do dania głównego. Świetnie smakują z sosem pieczarkowym lub gulaszem. Mogą być też podane solo z dowolną okrasą np. ze skwarkami. Prócz ziemniaków jesienią dodaję jeszcze jedno warzywo do masy. Danie zyskuje na kolorze i wartościach odżywczych.

Kopytka dyniowe to hit na jesienny obiadKopytka dyniowe to hit na jesienny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Chodzi oczywiście o dynię, czyli sezonowy składnik na który wszyscy czekają wraz z końcem wakacji. Smakowitych odmian nie brakuje: od dyni hokkaido, przez makaronową, a kończąc na dyni blue. Najłatwiejsze w obróbce są te okazy, które można jeść razem ze skórką. Przykładem jest hokkaido i ją w wersji puree najlepiej wykorzystać do ciasta na kopytka.

Jak gotować kopytka, żeby się nie rozpadły

Najgorsze, co może się zdarzyć, to rozgotowane kopytka. Niestety, kiedy dodawany jest innych składnik niż same ziemniaki, trzeba kontrolować strukturę i konsystencję ciasta. Jednocześnie nie można użyć zbyt dużej ilości mąki, bo kopytka wyjdą twarde i gumowate. Poniższe proporcje rozwiązują jednak ten problem. Kopytka najlepiej wrzucać do wrzątku, gotować na średnim ogniu 2-3 minuty, aż wypłyną na wierzch i chwilę się podgotują w ten sposób. Kopytka najlepiej wyciągać łyżka cedzakową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Przepis na kopytka z dodatkiem dyni

Ugotowaną lub upieczoną dynię warto mieć przygotowaną już wcześniej. Takie puree dyniowe można przechowywać w zapasteryzowanym słoiku lub zamrozić.

Składniki:

  • 500 ugotowanych ziemniaków (mogą być po "wczorajszym" obiedzie),
  • 300 g puree z dyni,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • sól do gotowania.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki przepuść przez praskę, przełóż do miski i dodaj przestudzone purée z dyni.
  2. Następnie wbij jajko, dodaj mąkę i dopraw gałką muszkatołową.
  3. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Podziel masę na dwie kule, uformuj wałek i podziel w ukośne kawałki, tworząc kopytka.
  4. Oprósz je mąką, aby się nie kleiły, po czym wrzuć partie kopytek na wrzącą wodę i gotuj przez 2-3 minuty.
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm