PoradyMięciutkie i pyszne kopytka. Ich kolor to zasługa 1 wartościowego dodatku

Mięciutkie i pyszne kopytka. Ich kolor to zasługa 1 wartościowego dodatku

Kopytka dyniowe to hit na jesienny obiad
Kopytka dyniowe to hit na jesienny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

09.09.2024 09:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Domowe kopytka to pyszny zamiennik klasycznych ziemniaków do dania głównego. Świetnie smakują z sosem pieczarkowym lub gulaszem. Mogą być też podane solo z dowolną okrasą np. ze skwarkami. Prócz ziemniaków jesienią dodaję jeszcze jedno warzywo do masy. Danie zyskuje na kolorze i wartościach odżywczych.

Chodzi oczywiście o dynię, czyli sezonowy składnik na który wszyscy czekają wraz z końcem wakacji. Smakowitych odmian nie brakuje: od dyni hokkaido, przez makaronową, a kończąc na dyni blue. Najłatwiejsze w obróbce są te okazy, które można jeść razem ze skórką. Przykładem jest hokkaido i ją w wersji puree najlepiej wykorzystać do ciasta na kopytka.

Jak gotować kopytka, żeby się nie rozpadły

Najgorsze, co może się zdarzyć, to rozgotowane kopytka. Niestety, kiedy dodawany jest innych składnik niż same ziemniaki, trzeba kontrolować strukturę i konsystencję ciasta. Jednocześnie nie można użyć zbyt dużej ilości mąki, bo kopytka wyjdą twarde i gumowate. Poniższe proporcje rozwiązują jednak ten problem. Kopytka najlepiej wrzucać do wrzątku, gotować na średnim ogniu 2-3 minuty, aż wypłyną na wierzch i chwilę się podgotują w ten sposób. Kopytka najlepiej wyciągać łyżka cedzakową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na kopytka z dodatkiem dyni

Ugotowaną lub upieczoną dynię warto mieć przygotowaną już wcześniej. Takie puree dyniowe można przechowywać w zapasteryzowanym słoiku lub zamrozić.

Składniki:

  • 500 ugotowanych ziemniaków (mogą być po "wczorajszym" obiedzie),
  • 300 g puree z dyni,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • sól do gotowania.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki przepuść przez praskę, przełóż do miski i dodaj przestudzone purée z dyni.
  2. Następnie wbij jajko, dodaj mąkę i dopraw gałką muszkatołową.
  3. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Podziel masę na dwie kule, uformuj wałek i podziel w ukośne kawałki, tworząc kopytka.
  4. Oprósz je mąką, aby się nie kleiły, po czym wrzuć partie kopytek na wrzącą wodę i gotuj przez 2-3 minuty.