PoradyMoja mama przed snem zjada dwie łyżki. Mówi, że śpi jak kamień

Moja mama przed snem zjada dwie łyżki. Mówi, że śpi jak kamień

Moja mama uwielbia te pestki. Zajada się nimi nawet częściej niż tymi ze słonecznika. Codziennie spożywa dwie łyżki przed snem. Chwali się, że dzięki temu od razu zasypia i śpi jak kamień. Pestki dyni to przepyszne i zdrowe przekąski, ale łatwo z nimi przesadzić. Brak umiaru może sprawić, że na wadze pokaże się większa liczba.

Pestki dyni
Pestki dyni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

06.01.2024 14:49

Na pestki z dyni rzadko zwracamy uwagę, są raczej tylko dodatkiem do chlebów i bułek, czasem dodajemy je do sałatek. Niewiele osób zjada je w formie przekąski. A to duży błąd, bo nie dość, że smakują wybornie (są bardzo delikatne i łagodne), to jeszcze mają mnóstwo właściwości odżywczych. Moja mama dosłownie zakochała się w jednej z nich. Pestki z dyni sprawiły, że nie ma już tak poważnych problemów ze snem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pestki dyni ułatwiają zasypianie

Suszone pestki dyni są świetnym źródłem zdrowego oleju, który możemy dodawać do sałatek. Jednak teraz skupimy się na samym chrupaniu ich. Okazuje się, że są one świetnym wyborem dla osób, które mają problemy z zasypianiem. Dzieje się tak, dlatego że zawierają one mnóstwo magnezu. Pierwiastek ten przede wszystkim wspiera pracę mięśni, ale też ułatwia relaksację. Dzięki niemu zwiększa się wydzielanie melatoniny, która ma ogromny wpływ na jakość i długość snu.

W pestkach znajdziemy również tryptofan - aminokwas ten również odpowiada za jakość snu oraz pobudza produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Jego niedobór jest jedną z przyczyn depresji.

Pestki dyni
Pestki dyni© Pixabay

Co można jeść, by cieszyć się z dobrego snu?

Nie tylko pestki dyni poprawiają jakość snu. Do produktów, które możemy spożywać przed pójściem spać należą między innymi:

  • jajka na twardo i na miękko,
  • chudy nabiał, na przykład twarożek,
  • chude mięso,
  • zupy-krem,
  • kapusta pekińska,
  • wędzone ryby.

Musimy pamiętać o tym, by ostatni posiłek był jak najlżejszy, ale jednocześnie pożywny. Nie powinniśmy objadać się słodyczami i kotletami schabowymi. Warto też zjeść potrawy bogate w tryptofan, na przykład migdały, orzechy włoskie, siemię lniane, produkty sojowe, szpinak lub banany.

Wybrane dla Ciebie